Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vzali jste si úvěr od šmejdů? Takhle můžete ze smlouvy vyklouznout

Autor: ula - 
2. září 2016
06:25

Zuzana (59) se nechala nachytat od šmejdů, když se nechala zlákat ke koupi UV lampy za 22 tisíc. Peníze neměla, tak podepsala úvěrovou smlouvu, aniž by si ji přečetla. Její dcera rychle poslala lampu zpět a od smlouvy odstoupila. Nyní obě čekají, co se bude dít dál. Postupovaly dobře?

Ačkoliv se i díky vám a petici proti šmejdům podařilo zpřísnit zákon proti šmejdům, jsou stále při chuti a odhodlaní obrat důvěřivé lidi o peníze. Jejich obětí se stala i Zuzana. Kamarádka ji přemluvila k účasti na předváděcí akci, kde jim prodejci vnutili UV lampu za 22 tisíc. Paní Zuzana uvěřila, že je zázračná, a aby si ji mohla odnést hned domů, na místě podepsala úvěr.

Vysoké pokuty

Tento způsob úvěrů spíše porušuje morální rovinu, než že by byl výslovně nelegální nebo v rozporu s danou legislativou, protože ve výsledku člověk se vším souhlasil a dobrovolně podepsal,“ vysvětluje právník Martin Šváb a dodává: „Samozřejmě to všechno platí za předpokladu, že organizátor akce splnil všechny své povinnosti, např. oznamovací povinnost.“

U úvěrů na takových akcích nelze říci, jaká je určitá výše úroků nebo doba splatnosti. Zakopaný pes bývá spíše ve skrytých poplatcích a sankcích, které bývají mnohdy nepřiměřeně vysoké a poškozenému naskakují už po prvních pár dnech, kdy nepošle splátku. Během relativně krátké doby, zpravidla během několika týdnů, dluh výrazně vzroste.

Následky řešte rychle

„Pokud vás na předváděcí akci dotlačí k uzavření úvěru, pamatujte, že od smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory, což předváděcí akce jsou, můžete do 14 dnů od podpisu odstoupit,“ radí Šváb. Do 30 dnů pak musíte úvěrové společnosti vrátit i půjčenou částku.

„14denní lhůta platí i pro odstoupení od kupní smlouvy na zboží, opět doporučuji písemně. Spolu s odstoupením od smlouvy byste měli vrátit i zakoupené zboží,“ popisuje postup právník. Pokud jde o rozměrnější zboží, které nelze vrátit poštou a obchodník ho k poškozenému sám dopravil, měl by si ho i na vlastní náklady sám odvézt. Do 30 dnů byste měli získat zpět za vrácené zboží peníze.

Obě odstoupení je potřeba společnostem poslat nejlépe doporučeně, a to nejpozději poslední den lhůty.

Kdyby se vám podařilo nátlaku prodejců odolat a nezakoupili jste si ani nepotřebný předražený výrobek, ani si nevzali nevýhodný úvěr, ale měli jste pocit, že jejich jednání bylo nestandardní, byli jste pod psychickým či jiným nátlakem, obraťte se na policii. Jedině tak lze zabránit tomu, že se organizátoři budou snažit napálit další účastníky. Vhodné je také informovat Českou obchodní inspekci, aby si na vykutálené prodejce posvítila, a případně se obrátit i na Spotřebitelského ombudsmana.

A opět platí - pokud budete něco podepisovat, důkladně si vše pročtěte. Pokud nemůžete text přečíst, nic nepodepisujte. Nicméně na takových akcích se vyplatí nepodepisovat vůbec nic!

Podívejte se, jak Blesk bojoval proti šmejdům:

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi