Firma, sídlící v Argentinské ulici, měla lidem prodávat předražené zdravotnické pomůcky. Důchodce lákala na dárky v hodnotě 1000 korun. „Senioři se pak za zavřenými dveřmi upsali k nákupu zboží za několikanásobně vyšší cenu. Případem se začala zabývat Česká obchodní inspekce. My jsme zatím spustili informační kampaň s cílem odradit občany od návštěvy předváděcích akcí,“ prozradil k události starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Snaha o informování starších spoluobčanů hlavního města v počátku příliš nepomáhala. „Praha 7 o nebezpečí, které na předváděcích akcích hrozí, informovala ve svém časopise, na webových stránkách i sociálních sítích. Senioři však přicházeli dál,“ uvedl tiskový mluvčí městské části Martin Vokuš.

Zastavovali důchodce před firmou

„Pochopili jsme, že musíme přitvrdit. Začali jsme pořádat protiakce přímo před sídlem firmy. Když jsme od některého ze seniorů dostali tip, že se koná další předváděcí akce, vyrazili jsme na místo a snažili se příchozím vysvětlit, co je uvnitř čeká. Řadu z nich se nám podařilo přesvědčit, aby se akce neúčastnili, případně nic na místě nekupovali. Moc nám pomohli také lidé z okolí, kteří se sami snažili seniory přesvědčovat, aby na akci nešli. Jejich nasazení si velmi ceníme,“ říká Hana Třeštíková, radní Prahy 7.

Díky snahám radnice se podařilo docílit toho, že uváděná firma začala během letošního roku svoje akce omezovat, až v průběhu června svoje působení v Praze 7 ukončila úplně. Městská část ovšem neusíná na vavřínech a uvědomuje si, že zcela vyhráno ještě být nemusí.

„Předváděcí akce skončily a firma v Argentinské ulici vyklidila pole, za což jsem velmi ráda. Zůstáváme však ve střehu, jelikož své sídlo i adresu provozovny zde nadále má. Pokud by se šmejdi v jakékoli podobě na Sedmičku vrátili, budeme všem vděční za včasné upozornění. Jsme připraveni ztrpčovat jim život, jak jen to půjde,“ doplnila radní Třeštíková.