Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nákup školních potřeb kreditkou se může prodražit i o několik stokorun

Autor: ula - 
11. srpna 2016
06:40

Začátek školního roku se rychle blíží a s ním nezbytné výdaje na školní potřeby pro děti. Někdy to mohou být tisíce, zvláště pokud máte dětí víc. Někteří proto sáhnou do rezerv v podobě kontokorentního účtu, kreditní karty, případně i krátkodobého úvěru. Pokud ovšem nestihnete splatit včas, může se vám školní výbava prodražit.

Banky nabízejí celou řadu produktů, které mohou složit jako krátkodobý úvěr – například kreditní karty nebo kontokorenty, účty, kdy můžete jít do minusu. Pokud ale prošvihnete bezúročné období, začnou vám naskakovat vysoké úroky.

Zdravotnice Tereza má dvě děti – Emu, která půjde do první třídy, a Štěpána, který nastupuje do prvního ročníku na osmileté gymnázium. Teď jim nakoupila potřeby do školy za 8 390 korun.

„Na úvěr jsem nikdy nic nenakupovala,“ zmínila Tereza a podle svých slov to ani neplánuje. Co kdyby se rozhodla úvěr použít? Kolik by jí nákup ve výsledku stál?

Prodražení až o 600 korun

„Nejdříve by bylo potřeba uvést, který den v měsíci byl nákup realizován. Řekněme, pokud klient s úplně novou kreditkou (předtím nečerpá žádné prostředky) nakoupí během měsíce v částce 8 390 korun, po skončení období mu pošleme měsíční výpis, kde bude uvedena celková dlužná částka 8 390 korun, a minimální splátka je 418,50 CZK (5 % z dlužné částky),“ řekl Vladimír Micha ze Zuno Bank.

„Pokud by klientka využila jednu z našich služeb, měla by rezervu 20 000 Kč, z níž by pro nákup využila 8 390 Kč. Při splacení úvěru by celková částka byla 9 071 Kč, to znamená 631 Kč na úrocích a 50 Kč na jednorázovém poplatku za vyřízení,“ uvedla Klára Zelenková z České spořitelny.

Pokud by Tereza využila k nákupu kreditní kartu České spořitelny a nestihla splatit ve vymezeném bezúročném období, tak roční úroková sazba z čerpané částky je 23,88 %. Do výpočtu celkové sumy vstupuje samozřejmě celá řada faktorů, která ji ovlivňuje, tzn. výše úvěru apod.

„Kdyby klientka nakoupila školní potřeby za pomoci jedné z našich kreditních karet, kde je úroková sazba 17,9 %, a neuhradila by do data splátky celou vyčerpanou částku 8 390 Kč, zaplatila by úrok ve výši cca 125 korun,“ řekla Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. 

„Na naší nejvýhodnější kreditní kartě máme úrok 15,96 % za rok, klientka by na úrocích zaplatila 111,6 Kč,“ uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Hana Drápalová ze Sberbank vypočítává podrobně: 31. 8. banka vygenerovala výpis na částku 8 390 korun se splatností do 15. 9. Klientka nezvládla uhradit do data splatnosti celou vyčerpanou částku a do 15. 9. uhradila pouze povinnou minimální splátku ve výši 251,70 korun. Jedna z našich kreditních karet má stanovenou roční úrokovou sazbu pro nákupy v obchodě ve výši 23,90 %. Od 25. 8. do 14. 9. banka úročí částku 8 390 korun, od 15. 9. do 30. 9. úročí částku 8 138,30 koruny, což je sníženo o zaslanou splátku 251,70 koruny. 30. 9. banka vygeneruje nový výpis s částkou úroku ve výši 203,42 CZK. Čili o tuto částku se nákup prodraží.“

K čemu by měly sloužit krátkodobé půjčky?

„Kreditní kartu by měli klienti používat pro každodenní placení, nikoli jako jednorázový úvěr, který budou dlouhodobě splácet, k tomu jsou vhodnější jiné úvěrové produkty,“ upozorňuje Zelenková z České spořitelny. Kreditní karta slouží především pro každodenní nákupy a neměla by primárně řešit úvěrovou potřebu klienta.

Pokud máte kreditní kartu, hlídejte si bezúročné období. Ověřte si, jak dlouhé máte toto období na vaší kreditce, a snažte se peníze splatit do uvedeného data. Pak už vám začnou naskakovat úroky.

„Kontokorent by měl ideálně sloužit jako rezerva k překlenutí krátkodobých finančních potíží, abyste měli jistotu, že vám odejdou všechny pravidelné platby. Kontokorent by měl fungovat jako rezerva pár dní před výplatou, nikoliv jako dlouhodobý úvěr, ze kterého se pak klient dostává několik měsíců,“ varuje Zelenková. Proto optimální výše kontokorentu je taková, že se s následující výplatou dostanete na účtu do plusu.