Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zuzana (59) naletěla šmejdům. Chtěla být zdravá, místo toho řeší dluhy

Autor: ula - 
1. září 2016
06:31

Paní Zuzaně (59) kamarádka nabídla, zda se s ní nechce o víkendu zúčastnit akce o zdravém životním stylu. Zuzana to brala jako zpestření a rozhodla se jet. Nejdřív ji samozřejmě napadlo, zda se nejedná o akci šmejdů, ale věřila, že ona se přece nenechá jen tak napálit. Jenže pak si z akce odvezla předraženou UV lampu a hlavně nevýhodný úvěr.

Příběh o šmejdech a podvedených seniorech začíná vždy podobně. Kamarádka přemlouvala paní Zuzanu, aby s ní zajela na akci o zdravém životním stylu. Organizátoři akce navíc slibovali všem dárek v podobě vlasové kosmetiky.

Zuzaně na chvíli prolétlo hlavou, zda se nejedná o akci šmejdů. „Ale přece nejsem tak hloupá, abych se nechala napálit, mám svůj vlastní rozum, ale jedna věc je, když si člověk myslí, že něco zvládne, a druhá věc je realita,“ vypráví Zuzana.

Realita se projevila v plné síle. Zpětně Zuzana přiznává, že nechápe sama sebe, jak se mohla nechat tak přemluvit ke koupi předražené UV lampy.

Zázračná lampa za 22 tisíc na úvěr

Na akci byli samozřejmě samí senioři a po uvítání následovala přednáška o zdravotních problémech v pokročilém věku, o nutnosti zdravé výživy, během které lidem nabízeli léky. Ty Zuzana odmítla. Ale pak se vytasili s UV lampou, která je dobrá na klouby, a ženy o ní začaly uvažovat, protože obě mají problémy se zády. Jenže cena „zázračné“ lampy byla 22 tisíc a takovou částku ženy neměly. „Na to nám bylo řečeno, že to vůbec nevadí, že je přítomen zprostředkovatel úvěru, takže není problém vyplnit formulář a tím pádem bychom lampu mohly mít,“ popisuje seniorka.

Ženy se na tuto možnost upnuly a už byly tak přesvědčené, že lampa má zázračné účinky, že se rozhodly podepsat.

Na dotaz, co bylo ve smlouvě uvedeno, Zuzana odpovídá: „Bylo tam toho psaní hodně, strašně malinká písmenka. Tak jsem podepsala a lampu jsem si hned odvezla domů.“

Čekání na reakci

Druhý den přišla k Zuzaně na návštěvu dcera. Zuzana se jí hned pochlubila s lampou, ale dcera okamžitě věděla, kolik uhodilo, a chtěla vidět úvěrovou smlouvu. Pak začala okamžitě jednat a sepsala odstoupení od smlouvy. Lampu zabalila a poslala na adresu společnosti, od které ji její matka koupila.

Už jsou to skoro tři týdny, co lampu odeslala zpátky, a nikdo se neozval. Zuzana zkoušela volat na číslo, které bylo u smlouvy uvedeno, ale nikdo telefon nezvedá. Zuzanina dcera mezitím sehnala pro matku peníze, aby nezůstala úvěrové společnosti dlužná. Nyní Zuzana čeká, co se bude dít dál. Pokud společnost nezareaguje, hodlá jít Zuzana na policii.

Tažení proti šmejdům pokračuje

Před třemi lety rozjel Blesk petici proti šmejdům, kterou podepsalo 180 tisíc lidí. Ještě téhož roku Sněmovna odsouhlasila nové znění zákona, který účastníky akcí šmejdů více chrání. Prodejci mají zákaz na letácích lákat na výlety, obědy a dárky. Povinností pozvánky je uvedení skutečnosti, že jde o prodej zboží. Organizátor prodejních akcí je povinen akci deset dnů předem ohlásit České obchodní inspekci.

To ale šmejdi i nadále porušují. Zákon naštěstí uvolnil ruce právě České obchodní inspekci, která tam může nepoctivce kontrolovat a udělovat pokuty až do výše 5 milionů korun. Pokud se na podobné akci ocitnete vy nebo vaši příbuzní, neváhejte se na Českou obchodní inspekci obrátit, případně kontaktujte Spotřebitelského ombudsmana.

Podívejte se, jak Blesk bojoval proti šmejdům:

Matrace, 10 000 Kč Matrace, 10 000 Kč | Blesk - Martin Přibyl

 

6010 ( 1. září 2016 15:32 )

Já vůbec nechápu, že lidé jsou i po všech těch relacích o šmejdech pořád tak hloupí a ty jejich "zázraky" kupují a ještě na úvěrové smlouvy .No to je již neuvěřitelná hloupost.A jak se říká, za blbost se platí.Vždyť nejpodezřelejší jsou ty jejich dárečky,kterými se lidem podbízejí.Za co vám kdo dá zadarmo nějaký dáreček? Jedině za podvod,připraví vás o mnohem více,kde dáreček bude nic. Lidi, nelezte na žádné předváděčky a do bytu již bych vůbec nikoho nebrala, protože vás pak přijdou ještě vykrást.Darebáci

dfghjk ( 1. září 2016 15:02 )

Kdyby blesk rozjel akci proti telatům, udělal by líp. Co se šmejdů týče, není většího šmejda, než je Prima, která si ani ten kulturní dům nepronajme, nasomruje se do soukromého bytu, udělá tam z lidí nejen blbce, ale i šmejdy, protože šmejdění je tam jeden z hlavních bodů programu. Rozum nad tím zůstává stát, kolik je u nás telat, co se do této ostudy zapojí.

jiznicechy ( 1. září 2016 12:17 )

Když člověk četl příběhy starých lidí, které gorily dovlekly v bankomatům a staří lidé se jich báli, bylo mi jich líto. Vzpomínám si na babičku, kterou tři týpci dovlekli k bankomatu a jen díky tomu, že kolemjdoucímu policajtovi byla taková sestava podezřelá, babičku neokradli. Ale 59 žena koupí kravinu a ještě podepíše úvěrovou smlouvu, kterou si ani nepřečte? A na policii půjde s čím? Že jí někdo nechce převzít zásilku? Aby to vyřešili? Tak v 59 letech neví co dělá. Patnáctiletí vrazi prý také nevědí co činí a proto se trestní odpovědnost nemůže snížit. Takže příčetní jsou někde mezitím ....to toho moc nezbylo.

moiaza ( 1. září 2016 08:27 )

 Chtěla být zdravá, nakonec byla jen hloupá. Budu škodolibý. Moc ji přeji další zklamání. Dnes a denně slyšíme a vidíme varování na ty šmejdy. Nic nepomůže. Lidé budou hloupí čím dál víc. Jedině pořádně naletět. To je jediná účinná léčba.

y1xcvbnm ( 1. září 2016 08:23 )

fakt si člověk nemůže myslet nic jiného než že lidé jsou úplně nesvéprávní. Tolik toho bylo již napsáno a odvysíláno a pořád na tyto akce lezou a kupují dokonce na úvěr, Když to dělají osamocení senioři nad kterými nikdo nedrží ochranou ruku ještě i pochopím , rozum jim neslouží a podlehnou nátlaku , ale když to udělá i 59 letá žena, doufám že svéprávná a příčetná , tak dobře jí tak, lezou na akce z nudy a myslí si že něco dostanou zadarmo, dobře jim tak.

Zobrazit celou diskusi