Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk tlapky a Mountfield pomohly v Řepnici. Granule dostal útulek, který zachraňuje zvířata už 31 let

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
10. listopadu 2023
06:00

Více než 30 let nachází opuštěná, týraná a nechtěná zvířata dočasný azyl v útulku Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Za tu dobu se jich tu vystřídaly desetitisíce. Blesk tlapky s útulkem dlouhodobě spolupracují, i proto se rozhodly věnovat další část krmení od Mountfield právě sem.

Mountfield daroval do čtyř prověřených útulků a záchranných spolků celkem 675 kilogramů kvalitních, prémiových a superprémiových granulí. Dvě várky už reportérky předaly, první spolku Tlapky v naději, který provozuje útulek v Horšovském Týně na Domažlicku, druhou do spolku Dočasky De De. Psí domov v Řepnici je třetím obdarovaným.

Krmení od Mounfield si v řepnickém útulku převzala Jana Kymrová Krmení od Mounfield si v řepnickém útulku převzala Jana Kymrová | Jana Ulrichová

Už v osmdesátkách

Řepnický útulek je soukromý, provozují ho Miluše Maskulanisová s dcerou Janou Kymrovou a jejím manželem, kterým vypomáhají dobrovolníci. „Neoficiálně fungujeme už od osmdesátých let, kdy útulky ještě neexistovaly. Tehdy jsme začali přijímat nalezená zvířata, která nebylo, kam umístit. Oficiálně, jako řádně registrovaný útulek, fungujeme už 31 let,“ řekla Jana Kymrová.

Sára, nalezenkyně, která zůstala v útulku jako domácí pes, nadílku zkontrolovala a pak pečlivě hlídala Sára, nalezenkyně, která zůstala v útulku jako domácí pes, nadílku zkontrolovala a pak pečlivě hlídala | Jana Ulrichová

I hospodářská zvířata

Psí domov poskytuje azyl zejména psům a kočkám. „Máme kapacitu čtyřicet psů a dvacet koček. Koček se u nás otočí velké množství, protože ty zdravé po ošetření a kastraci vypouštíme a sledujeme. Zůstávají u nás jen nemocné a handicapované kočičky, i těm se ale snažíme najít nové domovy. Právě teď navíc útulek rozšiřujeme, protože začínáme přijímat i hospodářská zvířata,“ vysvětlila.

Za dar děkují

Útulek je financovaný z příspěvků dárců a sponzorů. „Máme také smlouvy s některými okolními městy a obcemi, které nám za každé přijaté zvíře hradí poplatek. Spoustu věcí ale financujeme ze svého,“ řekla Jana s tím, že dar v podobě kvalitního krmení od Mounfield proto uvítali. „Je to úžasné, hodně nám to pomůže, protože momentálně je tu hodně pejsků, zejména velkých, a ti mají i velkou spotřebu. Kvalitního krmení není nikdy dost, jsme za něj rádi. Děkujeme,“ řekla Jana.

Dar od Mounfieldu zkontrolovaly a hlídaly nalezená Sára a pro týrání odebraná Darinka, které v útulku zůstaly jako domácí psi Dar od Mounfieldu zkontrolovaly a hlídaly nalezená Sára a pro týrání odebraná Darinka, které v útulku zůstaly jako domácí psi | Jana Ulrichová

Týrané slepice

Řepnický útulek přijímá i zvířata, která byla zabraná státem za týrání. „Nejsou to jen psi a kočky, máme tu i slepičky, které měla jejich majitelka zavřené v chlívku, kde nebylo ani okno. Byly zubožené, protože se nemohly čistit, a vyhublé, protože neměly ani krmení. Máme je tu na dožití,“ řekla Jana Kymrová s tím, že naopak psi, které teď v útulku mají, jsou všichni k adopci. Jsou mezi nimi i Akim, Píďa a Rasl.

Jana Kymrová a Miluše Maskulanisová provozují útulek už 31 let Jana Kymrová a Miluše Maskulanisová provozují útulek už 31 let | Jana Ulrichová

Čekají na domov

Akim (asi 2)  je pes plemene akita inu. Je čistotný, klidný, má ale specifické životní nároky, což vyplývá z charakteristiky tohoto plemene. Je velmi chytrý, spokojený ve společnosti svého pána, nemá ale rád příliš ruchu okolo sebe. Je dobře ovladatelný, přesto by měl odejít k člověku, který má s tímto plemenem zkušenosti.

V útulku čeká na nový domov i Akim V útulku čeká na nový domov i Akim | Psí domov Řepnice

Píďa (4 až 5) je kříženec pinče. Do útulku přišel ve velmi špatném zdravotním stavu, byl podvyživený, neudržel rovnováhu, musel proto podstoupit léčbu, dostával i speciální stravu, vitamíny, a jiné doplňky výživy. Dnes už je z něj veselý, temperamentní pes, který rád lumpačí. Zůstala mu ale hlavička trochu na stranu, což mu ale vůbec nevadí a v ničem nebrání. Miluje lidi, snáší i jiné psy. Je vhodný v spíše do bytu.

V útulku čeká na nový domov i Píďa V útulku čeká na nový domov i Píďa | Psí domov Řepnice

Rasl (asi 5) je jack russell teriér, malý, temperamentní pes, který byl nalezen ve velmi zanedbaném stavu. Podle stop na krku byl zřejmě uvázán na řetězu. Je velmi aktivní, hodil by se na agility nebo jiné psí sporty, potřebuje proto i aktivní majitele. Je vhodný i k dětem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi