Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Festival Blesk tlapek: Psí hrdinové, dav lidí, hodiny zábavy i Kubišová a další hvězdy

Aktualizováno -
3. června 2023
18:21
Autor: trm, ua, kl - 
3. června 2023
05:00

2. ročník Festivalu Blesk tlapek je za námi. Proběhl v sobotu od 11:00 do 18:15 na pražském Vypichu. Akce pro psy a jejich páníčky dnes opět přilákala mnoho pejskařů a jeji přátel. Čekal na ně program plný zábavy, her a ukázek psích dovedností, ale i stánky útulků a záchranných spolků, které přivezly i své svěřence k adopci. Nechyběly ani hvězdy. Dorazila třeba Marta Kubišová či Heidi Janků.

Zatímco loni mohli dát návštěvníci festivalu pac proti množírnám, letos mohli podpisem podpořit petici STOP ÚVAZŮM europoslance Jiřího Pospíšila, který chce prosadit a uzákonit zákaz držení psů na řetězech a provazech u boudy. Celým dnem prováděl Bořek Slezáček a odborník na bull sporty Daniel Žďárský.

Návštěvníci festivalu potkali i osobnosti z řad kynologů a také jejich hvězdné psí parťáky, z nichž někteří zazářili i na stříbrném plátně. Ukázky sportovní kynologie předvedl třeba Miroslav Skružný s německým ovčákem Chrosem z Podbrdského kraje.

Jak se tančí se psem, ukázala Hana Maršálová s border kolií Scottem, a co obnáší lovecká kynologie, vysvětlil spolu se svou smečkou honičů Rudolf Slaba. Představili se i záchranářští a armádní psi. Připravena byla také řada soutěží, do nichž se mohli návštěvníci a jejich čtyřnozí parťáci zapojit.

Šéfredaktor Blesku: Důstojný život pro psy a kočky

„Česko je unikátní, protože tu žije 2 miliony psů, 1,5 milionu koček,“ uvedl v sobotu na pódiu šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain.

„Je to pozitivní emoce, ale pak jsme to prostředí začali zkoumat a zjistili jsme, že tam není jenom to pozitivum, ale má ti odvrácenou tvář - a to jsou tyrani a neprofesionální množitelé. Řekli jsme si, že toto je téma, které nás zajímá, na které chceme poukazovat a něco s tím dělat. Cíle jsou dva základní. První je zlepšit právní prostředí co se týká psů a tyranů. Chceme poukazovat na lidi, kteří to mají na svědomí, nejlépe je dostat až k soudu. Druhý cíl je dopřát psům a kočkám, když už né pohádkový, tak aspoň důstojný život,“ poznamenal v Praze na Vypichu. „Každý případ, který dotáhneme k soudu a na který poukážeme, musíme považovat za úspěch,“ dodal.

„Já jsem dlouholetý pejskař, takže tohle je pro mně práce snů,“ usmívala se redaktorka Jana Ulrichová, která je společně s Kateřinou Lang hlavní tváří Blesk tlapek. „Je to nekonečný boj, neuměla jsem si představit, že těch případů bude tak strašně moc,“ poznamenala s tím, že lidé snad už přece jen mají o něco lepší povědomí, než mívali.

„Snažíme se dávat lidem povědomí, že mít psa není vlastně úplně jednoduchá záležitost, že ho musíte dobře koupit, musíte se o něj dobře starat a ne všichni se takhle mají,“ doplnila Kateřina Lang.

Heidi Janků s Edou: Jezdí s ní i na koncerty

Na pódiu se objevila se svým pejskem Edou i zpěvačka Heidi Janků. „Toto je třetí pejsek, já když jsem byla malá, tak mi rodiče pořídili takového ′podvraťáčka′, byl to foxteriér a něco. Jmenoval se Tobiáš a jednou mi dokonce zlomil ruku. Byl strašně nevychovaný. A já jsem si tenkrát řekla, že až budu velká, tak si pořídím psa a ten bude vychovaný. Eda už je druhý nevychovaný, respektive třetí,“ usmívala se Heidi Janků. „A to jsem s ním dva roky chodila na cvičák, fakt jsem to nepodcenila,“ podotkla. 

„Když jsem si ho pořídila, tak jsem se strašně modlila, aby to byl pejsek, kterému nebude špatně v autě, který se mnou bude všude jezdit, protože jsem si ho pořídila jako parťáka. On má jízdu autem velmi rád,“ dodala zpěvačka. Eda s ní tak absolvuje i koncerty. A kamarádka řidička se ve chvílích, kdy Heidi Janků zpívá, mění na psovodkyni.

Jakýkoliv muž, který by se v jejím životě objevil „nemusí být pejskař, ale musí respektovat Edu, protože Eda je součástí mého života,“ dodala Heidi Janků.

Video  Reportérky Blesk tlapek o záchraně týraných psů i 2. ročníku festivalu: Co návštěvníky čeká?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 3. června 2023 18:31 )

Marta Kubišová není slavná zpěvačka??

naidka ( 3. června 2023 14:11 )

Prohlídla jsem si fotky - psi všech ras a velikostí a natěšení lidé. Všeobecně - kdo se fotí se psy nebo štěňaty, se vždycky usmívá. Počasí se jim vydařilo, lidí hodně a asi ještě odpoledne přijdou.
Blesk tlapky 🐾 děláte pro zvířata hodně a nejen tuto akci.

verka1 ( 3. června 2023 11:40 )

Možná když přijde návštěva a pejsek je agresivní tak uvázat k boudě, nebo zavřit do kotce.
Bezdomovci jsou také asocialove, ale o pejsky se hezky starají.

naidka ( 3. června 2023 11:02 )

Vstupné zdarma. Mohli dát pro pejsky aspoň dobrovolné vstupné.

naidka ( 3. června 2023 11:00 )

Kdo ještě v dnešní době má psa uvázaného u boudy? Neznám nikoho takového. Snad nějací asociálové nebo osadníci na východním Slovensku.

Zobrazit celou diskusi