Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zápach, hádky a obavy sousedů: Žena má v bytě 17 psů a 13 koček! „Jsou vtělením mých předků,“ řekla

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. ledna 2023
05:00

Třicet chlupáčů a navíc asi deset ptáků v klecích je problémem, který trápí obyvatele domu v pražské ulici V Úžlabině. Helena Hladíková zvířata chová v bytě o 70 metrech čtverečních. Její psi venčení na volno ohrožují okolí, z bytu se line zápach, sousedy trápí trvalý štěkot i konflikty.

Trápení sousedů trvá ve strašnické ulici V Úžlabině v Praze 10 zhruba dva roky a zatím se nedaří jej vyřešit. Blesk s několika z nich mluvil, jména však prozradit nechtějí, bojí se konfliktů s chovatelkou Helenou Hladíkovou. „S ní se nedá mluvit, zkoušeli jsme to stokrát,“ shodují se. „Některým vyhrožuje i násilím, bývá to vyhrocené.“ Žena má v 70m bytě 17 psů různých plemen, 13 koček a několik klecí s ptáky. Žije tu s matkou Helenou Zemanovou. „Nesouhlasím, aby dcera měla tolik zvířat. Vadí mi spory v domě. Ale co mám dělat, je dospělá,“ řekla Blesku.

I takovými snímky prezentuje život svých psů v bytě sama chovatelka. I takovými snímky prezentuje život svých psů v bytě sama chovatelka. | FB: H. Hladíková

Jedním z největších problémů je venčení. V blízkosti je navíc základní a mateřská škola. Hladíková většinu z psů nechává pobíhat na volno, i větší plemena ohrožují cizí mazlíčky a lidi. „Na moji 85letou mámu se vrhli během venčení. I když se držela sloupu, 14 psů ji málem srazilo na zem,“ popsala jedna ze sousedek. Další si stěžují na trvalý hluk a zápach. „Psi štěkají takřka pořád, kromě okamžiků, kdy je někam vyveze,“ svěřují se. „Ze vzduchotechniky se šíří smrad po celém domě, dokonce i mouchy,“ upozorňují další. Situací se zabývá Veterinární správa, strážníci i městská část.

Proč tolik? „Jsou to mí předkové!“

Hladíková prohlašuje, že ačkoli není zaměstnaná, péči zvládá. Nehrozí prý ani nekontrolované množení. „Všichni mají antikoncepční čipy,“ tvrdí, přestože takové řešení by vyšlo na více než 40 tisíc korun. Podle informací Blesku ale žena za psy neplatí ani poplatky, ročně asi 37 500 korun. Radnice je ale už prý částku vymáhá. Ptali jsme se, proč jich chová tolik. „To lidé nepochopí, jsou v nich vtělení mých předků,“ řekla Blesku. Aby nedocházelo k napadání, vyváží psy venčit autem jinam. „Jen asi dvakrát denně. Tím méně času tráví venku, o to více štěkají doma,“ míní ale sousedé.

Občas se nějaký pes ztratí, třeba tenhle spadl do blízké šachty a zůstal v ní několik dní, než pomohli hasiči a veterinární záchranka Pet-Medic Praha. Občas se nějaký pes ztratí, třeba tenhle spadl do blízké šachty a zůstal v ní několik dní, než pomohli hasiči a veterinární záchranka Pet-Medic Praha. | HZS Praha

Byt prodala, chce dům se zahradou

Sousedé doufají, že neúnosnou situaci vyřeší stěhování chovatelky. Podařilo se jí byt prodat, i když zájemce se hledal dlouho. „Jak to vypadá a zapachá v tom bytě, se nedá slovy popsat. Všude pelechy, zvířecí záchody... Pokud občas zahlédnete podlahu, je zničená od výkalů,“ popsal Blesku jeden z nich. Jiný ale prý byt koupil, Hladíková má tři měsíce na to, aby se odstěhovala. „Chci i se zvířaty do domu se zahradou, budeme mít klid,“ uvedla.

Proti týrání už zasahují

Že je situace mimo jakékoli chovatelské standardy řekl Blesku veterinář Kryštof Doležal. „Jakmile lidé něco takového v okolí zjistí, měli by to okamžitě oznámit Státní veterinární správě (SVS),“ uvedl. Její mluvčí Petr Vorlíček potvrdil, že zde SVS provedla opakovanou kontrolu loni v září a říjnu. „Zvířata byla v době kontrol v dobrém zdravotním i výživném stavu, nicméně podmínky chovu byly vzhledem k nedostatečným rozměrům pro takové množství zvířat vyhodnoceny jako nevhodné,“ sdělil s tím, že 7. prosince 2022 podala SVS podnět k zahájení správního řízení ve věci porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Podívejte se na videa zachycená sousedy:

Video  Smečka psů, z nichž většina je na volno, jsou postrachem okolí hlavně při venčení.  - FB: V. Klimentová, T. Bedlivá
Video se připravuje ...

Strážníci dělají maximum

Na místo jsou často voláni i strážníci městské policie. „V rámci pravomocí jsme dělali a stále děláme maximum možného,“ řekla jejich mluvčí Irena Seifertová. Kvůli několika podnětům začali lokalitu více kontrolovat. Přestupky týkající se volného pobíhání psů pak oznamovali správnímu orgánu. „Pokuty na místě jsme udělit nemohli, protože dotyčná s řešením nesouhlasila,“ dodala.

Zobrazit celou diskusi