Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus trápí i domácí mazlíčky: Pes vás nenakazí, kočka ano. Jak je léčit?

Autor: uá, kl - 
8. října 2022
05:20

Onemocnění COVID-19 se nevyhýbá ani zvířatům. Nejvíce náchylným druhem je norek americký, nákaza se ale prokázala i u domácích zvířat a zvířat chovaných v zoologických zahradách. Prevence je jediná, posilování imunity.

Domácí zvířata se obvykle nakazí od svého majitele. Opačný přenos, tedy ze psa na člověka nebo ze psa na jiného psa, prokázán nebyl, zřejmě proto, že psi replikují pouze malé množství viru. Jinak je tomu ale u koček. U těch je pravděpodobnost, že nakazí člověka, větší.

Kočka se může nakazit covidem, nemoc navíc může přenést na člověka Kočka se může nakazit covidem, nemoc navíc může přenést na člověka | Jana Ulrichová

Těžko ho poznat

Rozpoznat covid u domácích zvířat není lehké. „Bez laboratorního vyšetření nelze bohužel rozlišit COVID-19 od jiného, běžného respiračního onemocnění. Zvláště psi nemívají žádné klinické příznaky, i když mají třeba respirační potíže. Takové případy byly již zaznamenány a při vyšetření byly na COVID-19 pozitivní. Vždy šlo o psy, jejichž majitelé byli taktéž pozitivně testování na koronavirus,“ uvedla veterinářka Michaela Riedlová.

Léčba jako u lidí

Léčba covidu u zvířat je stejná jako u lidí. Když má pes nebo kočka příznaky onemocnění, je třeba kontaktovat veterináře. Pokud se pak podezření potvrdí, mělo by být zvíře 14 dní v karanténě, aby nenakazilo ostatní členy rodiny nebo pejskaře v okolí. Samozřejmostí by mělo být pro majitele nemocného zvířete pravidelné mytí rukou, případně jejich dezinfekce.

Nebyl doložen žádný případ přenosu covidu ze psa na jiného psa Nebyl doložen žádný případ přenosu covidu ze psa na jiného psa | Jana Ulrichová

Posilování imunity

Nejlepší prevencí je u zvířat posilování jejich imunity. Odborníci doporučují například probiotické jogurty pro psy a kočky, různé doplňky stravy, případně veterinární enzymatické přípravky obsahující speciálně vybranou směs rostlinných enzymů určených pro posílení imunity. Důležité je také krmení. S jeho správným složením poradí každý veterinář nebo odborník na výživu. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi