Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhublí retrívři živořili mezi výkaly. Množitelka brání jejich odebrání. Zůstanou jí všichni psi?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
15. října 2021
05:25

Veterinární inspektoři znovu kontrolují psy množitelky Mileny Růžičkové, která v Odrovicích a Žabčicích na Brněnsku chová stovku retrívrů. Původně navrhli třetinu zvířat odebrat, teď se ale situace mění. Množitelka se brání, tvrdí, že psům zlepšila podmínky natolik, že není důvod jí je brát.

Na případ obří množírny v Odrovicích se stovkou retrívrů na jednom dvorku upozornili v létě členové Unie práv zvířat. Blesk tlapky situaci zdokumentovaly a podaly podnět Krajské veterinární správě, jejíž inspektoři pak chov zkontrolovali.

Reportérky na dvorku v Odrovicích napočítaly na šest desítek psů, další třicítka jich byla v Žabčicích Reportérky na dvorku v Odrovicích napočítaly na šest desítek psů, další třicítka jich byla v Žabčicích | Jana Ulrichová

Navrhli odběr

Množitelka měla ale čas se na kontrolu připravit, uklidila dvorek a část psů přestěhovala do nedalekých Žabčic. Přesto veterináři po kontrolách v obou objektech konstatovali, že třetina psů je vyhublá. Úředníkům proto navrhli, aby je odebrali.

Blesk tlapky získaly z anonymního zdroje záběry z výšky, kde jsou vidět psi na dvorku v Žabčicích Blesk tlapky získaly z anonymního zdroje záběry z výšky, kde jsou vidět psi na dvorku v Žabčicích | čtenář

Další kontrola

Případu se pak chopili pracovníci odborů životního prostředí obcí s rozšířenou působností, v případu Odrovic pohořeličtí, v případu Žabčič židlochovičtí. Ti s množitelkou zahájili správní řízení, množitelka se ale začala bránit. Podle lidí z jejího okolí argumentovala tím, že zvířatům zlepšila podmínky natolik, že už není důvod jí je odebírat. Úředníci proto podle slov mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka požádali o další kontrolu veterinární inspektory.

Výsledek tají

Nejdříve se veterináři rozjeli do Žabčic. „Tato kontrola byla provedena na základě dožádání příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, který vede s chovatelkou správní řízení,“ uvedl Petr Vorlíček s tím, že v nejbližší době se chystá opětovná kontrola i v Odrovicích. Jak kontrola v Žabčicích dopadla, odmítl říct s tím, že správní řízení vedou úřady, a krajská veterinární správa jim poskytuje pouze součinnost.

Někteří psi byli na první pohled vyhublí Někteří psi byli na první pohled vyhublí | Jana Ulrichová

Dostane šanci?

Jak Blesk tlapky zjistily, správní řízení s množitelkou stále pokračuje. Úředníci mají na rozhodnutí měsíc, lhůty ale mohou ještě prodloužit. Psy mohou množitelce odebrat, mohou jí dát ale také šanci na nápravu. Pro kterou z těchto variant se rozhodli, by mělo být jasné už v nejbližších dnech.

begonie ( 15. října 2021 15:52 )

Každému nařizují zaplatit za pejska poplatek obci či městu + zaplatit a zařídit čip. Kdyby měla tahle poťapaná ženská zaplatit poplatek za každého z nich, tak by ještě ráda jejich počet radikálně snížila

Zobrazit celou diskusi