Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třínohá březí Bety se potulovala ulicemi. Koťata našla domov, usměje se štěstí i na ni?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
5. září 2020
06:00

Podvyživená, březí, s amputovanou tlapkou se toulala ulicemi černá kočka. I s pěti koťaty, která nakonec porodila ve skladu jedné firmy, skončila v plzeňském azylu Fousky. Tam se teď zotavuje a nabírá síly, aby mohla co nejdříve odejít do nového domova.

Jak dlouho kočka, která v útulku dostala jméno Betynka, žila na ulici a co se jí stalo, není jasné. Když se jí ve Fouskách ujali, měla už ránu po amputaci přední nožky zahojenou. Teď i se svými potomky obývá jeden z pokojíků plzeňského azylu, kde si užívá pohodlí, kvalitního krmení a hlavně dosud zřejmě nepoznaného mazlení a lásky.

"Betynka je mazlivá, chce být se svým člověkem," řekla vedoucí útulku Libuše Pelikánová. "Betynka je mazlivá, chce být se svým člověkem," řekla vedoucí útulku Libuše Pelikánová. | Jana Ulrichová

O koťata je zájem

O koťata, která už se osamostatňují a v útulku socializují, se hlásí první zájemci. Betynka ale na svůj nový domov teprve čeká. „Nyní se zotavuje z předešlé podvýživy i z březosti, protože pět koťátek jí poměrně dost energeticky vysálo. Moc jí ale chutná, přibírá, lepší se jí srst. Je naprosto zdravá, velmi kontaktní a ohromně vděčná,“ řekla vedoucí azylu Libuše Pelikánová.

O koťata už se hlásí zájemci. O koťata už se hlásí zájemci. | Jana Ulrichová

Jako pejsek

Podle ní má Betynka tak trochu psí povahu. „Chce být hodně se svým člověkem, chce ho doprovázet. Pro ni je ideálně strávený čas na klíně nebo v náruči. Je ohromně milá,“ popsala. Dodala, že Betynka není náročná, může žít v bytě i v domě se zahradou. Do nového domova odejde kastrovaná, očkovaná a čipovaná.

Žijí z darů

Záchrana takovéto kočičí rodiny není levná. Krmivo, stelivo a především veterinární péče stojí nemalé peníze. Dobrovolníci z Fousek je získávají pouze z darů, často přitom sahají i do vlastní kapsy. Jsou proto vděčni za jakýkoli příspěvek. „Byli bychom moc rádi za jakoukoliv podporu ve formě konzerviček, granulek, steliva, ale i pelíšků nebo hraček. Rodinka, jako je ta Betynky, není ojedinělá. Tento rok je hodně náročný, máme velmi vážné případy,“ řekla vedoucí útulku s tím, že nyní se spolek stará o 72 kočiček

Bety nemá jednu přední nohu, nijak ji to ale neomezuje. Bety nemá jednu přední nohu, nijak ji to ale neomezuje. | Jana Ulrichová

Domov pro Bety

Zájemci, kteří by chtěli dát Betynce nový domov nebo chtěli vědět podrobnosti o tom, jak útulek podpořit, mohou volat na číslo 722 178 087 nebo psát na e-mail info@fousky.cz.

kralovna-vsech-mori ( 5. září 2020 11:41 )

Od té doby co se chlapi bojí šu-kat nesnáším Kroutily.

Zobrazit celou diskusi