Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Po chovatelce podezřelé z týrání koní jde další úřad. Ohrady i přístřešky má načerno

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
8. srpna 2020
05:35

Koně měla v tak žalostném stavu, že jí veterináři navrhli tři z nich odebrat. Policisté ženu podezírají ze zanedbání péče o ně, za což jí v případě trvalých následků hrozí až dva roky vězení. Teď po Veronice Egerové z Chomoutova na Olomoucku jde i stavební úřad. Přístřešky a ohrady pro koně totiž postavila a užívala načerno.

Pracovníci stavebního úřadu se na kontrolu pozemků, které má majitelka koní pronajaté, vydali na podnět veterinářů. Zjistili, že kůlnu určenou na dřevo a nářadí užívá jako stáj pro koně.

„Při kontrolní prohlídce byla vyzvána, aby nepokračovala v nepovoleném užívání nezkolaudované stavby k nepovolenému účelu,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Tyto přístřešky a ohrady postavila Veronika Egerová načerno Tyto přístřešky a ohrady postavila Veronika Egerová načerno | Jana Ulrichová

Nepovolené stavby

Úředníci na místě zjistili i další černé stavby. „Bylo zjištěno umístění oplocení výběhu pro koně dřevěnou ohradou a přístřešku pro koně a jejich užívání. O povolení umístění těchto staveb nebylo na stavebním úřadu nikdy požádáno. Z toho důvodu zahájil stavební úřad řízení o odstranění nepovolených staveb,“ dodala mluvčí s tím, že stavby musí majitelka koní do 14 dní odstranit.

V době návštěvy reportérek Blesk tlapek už měly být přístřešky i ohrady pryč, stály ale stále na svém místě.

Rychlý prodej

V chovu Veroniky Egerové, která provozuje jezdecký klub Verona, zjišťovali veterináři nedostatky už v letech 2016 a 2019. Opakovaně proto podávali podněty na porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Po poslední, nedávné kontrole doporučili tři zubožené koně odebrat a umístit je do náhradní péče. Egerová ale tyto koně tři dny před odběrem prodala své známé na Břeclavsko. Ta se o ně stará a snaží se je dát do pořádku, o čem se veterináři i reportérky sami na místě přesvědčili.

Majitelka Veronika Egerová (vpravo) popřela, že by své koně týrala Majitelka Veronika Egerová (vpravo) popřela, že by své koně týrala | Jana Ulrichová

Chovatelka si chyby nepřipouští

O chovatelku se zajímá i policie, která ji podezírá z přečinu zanedbání péče o zvíře nedbalosti. Sama Egerová si ale žádné pochybení nepřipouští.

„Já mám spoustu papíru a nikdo mě na týrání zvířat neupozorňoval,“ tvrdila. Odmítla i to, že jí tři koně měli být kvůli týrání odebráni.

Zobrazit celou diskusi