Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi si oblíbili africké ježky. Množírny toho hned využily, nabízí zubožená mláďata

Autor: Markéta Mikešová - 
30. června 2020
06:20

Když se řekne množírna, většina lidí si představí nevyhovující chov psů a koček za účelem zisku. Problém se ale týká širší škály zvířat. A třeba i afrických ježků. Ti se v Česku těší stále větší oblibě, v čemž spousta lidí spatřila finanční příležitost. Ježky chová v nevyhovujících podmínkách, mláďata produkuje jak na běžícím pásu a ty pak nabízí přes nejrůznější inzeráty na internetu. Jak je problém s množírnami ježků rozsáhlý, popsala pro Blesk Zprávy předsedkyně Klubu chovatelů ježků (KCHJ) Klára Štychová.

Je roztomilý, dokáže si zvyknout na lidský kontakt a navíc si ho užijí i lidé, kteří tráví celý den v práci, protože je aktivní zejména večer a v noci. Africký trpasličí ježek, někdy nesprávně nazývaný ježek bělobřichý, zažívá poslední roky nebývalou vlnu popularity coby domácí mazlíček. Češi se ve velkém vrhli do chovu malých pichlavých koulí, vznikají specializovaná fóra, chovné stanice i výstavy, kde si majitelé ježků mohou vyměňovat své zkušenosti.

S rostoucí popularitou tohoto mazlíčka se ale objevil i jeden nešvar, který dobře znají chovatelé jiných populárních zvířat – množírny. Podle Štychové je to jednak proto, že afričtí trpasličí ježci jsou obvykle relativně drazí, a jednak proto, že je lze relativně snadno rozmnožovat. Samice může mít do roka několik vrhů - její ovulace je provokována, nemusí se čekat na další říji. Může tak být proměněna, hanlivě řečeno, ve stroj na mláďata.

Inzertní weby jsou zahlcené nabídkami

Množírny v tom spatřily důl na peníze a svými nabídkami téměř zahltily inzertní weby. Ježky nabízí levně, čímž se snaží získat výhodu nad chovatelskými stanicemi. Jenže daň je ta, že zvířata trpí. „Množitelé se vyznačují velkým množstvím zvířat na malé ploše, neoddělováním samců a samic, což má za následek právě velké množství vrhů, které zejména samice velmi vyčerpávají,“ vysvětluje Štychová, jak množírny ježků fungují.

Podle ní takto vzniklí jedinci nemají dobrý genetický základ, často se mezi sebou kříží úzce příbuzní ježci nebo linie ježků, které by se vůbec neměly křížit z důvodu možných onemocnění. „Dále se při nákupu ježka z množírny nový majitel vystavuje nebezpečí nejen genetických, ale dalších onemocnění, z nich některá mají zoonotický potenciál (přenos na člověka, pozn. red.) nebo na další mazlíčky v domácnosti,“ dodává předsedkyně Klubu chovatelů ježků.

Další problém, který Štychová zmiňuje, je, že množírny často nekrmí ježky správně. Aby náklady srazily, co nejvíce to jde, dávají jim levné granule ze supermarketů nebo třeba piškoty, které ale ježkům příliš živin nedodají a v konečném důsledku můžou způsobit například selhání ledvin. Ježci jsou totiž hmyzožravci a důležitou složkou jejich stravy by měla být široká škála hmyzu.

Kde si bezpečně pořídit afrického ježka

Pokud by člověk zatoužil mít doma své bílé pichlavé klubko, Štychová doporučuje kontaktovat některou z chovatelských stanic, které jsou registrované u Klubu chovatelů ježků. Všichni ježci zde dostávají průkaz původu. „Jsou také hlídány rodičovské páry, abychom se vyvarovali příbuzenské plemenitby a nevhodnému křížení některých linií,“ říká předsedkyně.

„Chovatelé registrovaní v KCHJ musejí dodržovat relativně přísné podmínky chovu, tedy je zajištěna welfare pro chovné jedince, mláďata jsou správně krmena a jsou od útlého věku zvykána na lidský kontakt,“ zmiňuje Štychová a doplňuje: Chovatelé také dávají na ježky záruku na vrozené vady a poskytují chovatelský servis spočívající nejen ve startovacím balíčku pro mláďata, ale zejména v doživotním poradenství ohledně chovu ježků, což jsou nedocenitelné informace, jelikož česká literatura o chovu afrických ježků není k dispozici.“

Tresty za týrání zvířat jsou přísnější

Téma množíren, i když zejména ve vztahu k psům a kočkám, poslední měsíce Českem rezonovalo. Poslanci jednali o novele trestního zákoníku, která zavádí nový trestný čin „chov zvířat v nevhodných podmínkách“. Úpravu, za kterou bojoval projekt Blesk tlapky, nakonec schválili a 1. června 2020 vešla v platnost.  

Soudy nově mohou za tento nevyhovující chov ukládat v krajním případě až deset let vězení a úplný zákaz chovu pro osoby, které se činem proviní. Množírny novela zcela zakazuje, za jejich provoz hrozí až půlmilionová pokuta.

Zda nová právní úprava provozovatele množíren odradí, ukáže teprve čas. Standardně každopádně platí, a mělo by se to týkat i ježků, že pokud narazíte na podezření na nevyhovující chov za účelem zisku, oznamte to krajské veterinární správě. Čím více důkazů jí poskytnete, tím lépe, tudíž pořiďte screenshoty inzerátu, obrázky nemocného zvířete, případně dodejte komunikaci mezi vámi a množírnou. Krajské veterinární správy mají povinnost podněty vyšetřovat.

Trochu jiný mazlíček

Africký ježek se značně liší od evropského, kterého známe z českých lesů. Je výrazně menší a vyskytuje se ve více než 90 barvách. Přes zimu nezimuje, takže se z něj můžete řešit celý rok.

Africký trpasličí ježek je stále oblíbenějším domácím mazlíčkem. Africký trpasličí ježek je stále oblíbenějším domácím mazlíčkem. | Archiv Blesku

Stále je ale třeba mít na paměti, že je to ježek, takže nelze očekávat taková míra mazlení jako třeba u králíků, byť na lidský kontakt si umí navyknout. Také je třeba akceptovat jeho režim, kdy je aktivní zejména v noci, a neobtěžovat ho zbytečně přes den, kdy spí. A jak již bylo zmíněno, důležitým aspektem jeho chovu je hmyzí strava, pokud se vám sarančata a podobní tvorové hnusí, ježka si vůbec nepořizujte. Konzumuje ale i kočičí granule nebo například kuřecí maso, které se s hmyzem kombinují.

Co vše vyžaduje chov ježka a jak správně se o něj starat, se dočtete na stránkách Klubu chovatelů ježků nebo rovnou kontaktuje registrovaného chovatele. Na jejich zvířatech jim záleží, takže vždy ochotně poradí.

Zobrazit celou diskusi