Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec zabijaček? „Trápení zvířátek“ řešili v Senátu, až 6 let pro tyrany má šanci projít

Aktualizováno -
30. ledna 2020
19:39
Autor: Jakub Tomek - 
30. ledna 2020
14:28

Příběh nekončí! Vysílené feny z množíren mohou alespoň na chvíli šťastně zavrtět ocasem. Senátem totiž v pátek prošla změna, která vrací do hry zpřísnění trestů za úmyslené týrání zvířat, po kterém volá i projekt Blesk tlapky. Na řadě je tak opět Sněmovna, která zvýšení trestů „zamázla“. Pro přísnější tresty hasovalo 39 senátorů, 5 bylo proti a 30 se zdrželo.

Ačkoliv nejprve vypadalo, že i horní komora nakonec potvrdí návrh, který prošel na konci roku Sněmovnou, opak se stal pravdou. Bojovníci proti nelegálním množírnám si tak mohou připsat úspěch.

Senátoři nakonec schválili pozměňovací návrh, který zpřísňuje tresty. Tedy aby tyran za trýznění většího počtu zvířat mohl dostat až 6 let namísto současných 5 let anebo aby si provozovatelé psích koncentráků ve formě mezinárodní organizované skupiny šli sednout až na 10 let.

Novela teď poputuje zpátky do Sněmovny. A pokud ta senátní verzi přijme, budou moci slušní pejskaři i všichni milovníci zvířat slavit. Prezident republiky Miloš Zeman (75) totiž avizoval, že cokoliv, co ukončí pověst Česka jako centrální množírny Evropy, rád »podškrábne«.

Co už prošlo Sněmovnou

Sněmovní »vykostěná« verze zatím počítala pouze s tím, aby soudy mohly samostatně ukládat tyranům zákaz chovu zvířat až na deset let. Zvýšení trestů za týrání zvířat či množírny neprohlasovala.

Co podporují Blesk tlapky

Případy, u kterých se tají dech i těm nějvětším drsňákům, přináší projekt Blesk tlapky v rámci deníku Blesk už od listopadu 2018. Zatím jsme od politiků získali sliby, že pohnou s legislativou, aby s bezcitnými množiteli zatočila. Co už se přetavilo v legislativu, a co pořád čeká?

1. novela veterinárního zákona

Každý chovatel, který má tři a více fen se musí nahlásit na veterinární správu. Pokuta za nedodržení oznamovací povinnosti je 50 tisíc korun. Novela, kterou navrhlo ministerstvo zemědělství, řeší i povinné čipování psů. A od poloviny ledna se pokuta za neočipované čtyřnohé mazlíčky zvýšila z 20 tisíc na 50 tisíc korun.

STAV: Na konci prosince loňského roku novelu podepsal prezident a už platí.

Šarpejové, na které se množitelka soustředila, byli vyhublí na kost a vážně nemocní Šarpejové, na které se množitelka soustředila, byli vyhublí na kost a vážně nemocní | Blesk:Šarpej v nouzi z. s.

2. zákon proti týrání zvířat

Definuje pojem množírna a také podmínky, v jakých nesmí být zvířata chována. Pokud chovatel zákon nedodrží, stanovuje zákon sankci až 500 tisíc korun. Každý bude navíc muset novému chovateli předat kopii evidenčního listu vrhu štěňat s uvedením konkrétního převáděného štěněte. Při prodeji nebo darování štěněte mladšího 6 měsíců bude muset chovatel novému majiteli předat i informace o krmení psa a následné péče o něj. A fena může moci mít za dva roky maximálně tři vrhy. Štěně půjde matce odebrat nejdříve po 50 dnech. U koček je počet vrhů stejný jako u psů, koťata bude možné odebrat po 12 týdnech.

STAV: Zákon z pera ministerstva zemědělství prošel jako celek v prosinci úvodním čtením ve Sněmovně.

3. novela trestního zákoníku

Novela, se kterou přišla TOP 09, definuje množírnu a navrhuje přísnější tresty pro provozovatele psích koncentráků. Za týrání zvířete ukládá 6 měsíců až 3 roky ve vězení a penále se stupňuje až na 10 let za provozování množírny v organizované skupině působící ve více státech.

STAV: Sněmovna přísnější tresty odmítla, Senát je nyní vrátil do hry.

Zaznělo v Senátu: Trápení zvířátek i množírny exotů

Senátor Václav Chaloupek (71, OPAT) dnes poukázal i na možné množírny exotických zvířat: „Zákon je potřeba, protože se nejedná jen o množírny psů. Velká poptávka je i po exotických zvířatech. Například v Rusku mají velký zájem o medvědy a klidně to může být i od nás. Když jsem dotočil večerníček s medvíďaty, tak mi chodilo mnoho nabídek s tím, že o ně bude dobře postaráno, ale nikdo mi neřekl, kde to místo je.“

„Každý má plnou pusu toho, jak je potřeba zabránit týrání, ale nikdo s tím doteď pořádně nic nedělal,“ rozčílil se před jednáním senátor Herbert Pavera (62, TOP 09)    

Jiří Oberfalzer (ODS) během jednání, že když člověk trápí zvířátka, tak se mu to časem vrátí: „Ale musel jsem si vzpomenout, že i já jsem byl malý chlapec a byli jsme takoví venkovští uličníci. A zvířátka jsme taky trápili. Tak byly to mouchy a housenky a nerad bych, aby mi někdo vracel to, co jsme prováděli. Taky jsme si v uvozovkách hráli se žábama. A už jsem dvakrát byl na kolonoskopii, takže v tom smyslu mi to bylo vráceno. A dvakrát, a myslím, že si to zasloužím ještě alespoň jednou.“

Miroslav Antl (za ČSSD) naopak uvedl: „Těžká újma na zdraví například zmrzačení, poškození důležitého orgánu by měla mít stejnou trestní sazbu jako týrání zvířat. Jde o tendenční navyšování trestních sazeb. Ať tedy zvýší trestní sazby za týrání dětí, za znásilnění. Proč by to mělo být nastejno? Úplně tím rozkolísáme trestní zákoník.“

Pekarová Adamová: Zabijaček se to netýká

„Naděje je opřená o realitu. Přísnější verze ve Sněmovně neprošla pouze o 6 hlasů, takže je velká šance, že teď to projde,“ řekla senátorům šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

A vyjádřila se k tomu, že se zpřísnění nemá týkat zabíjaček. „Možná to netušíte, ale já jsem dcerou řezníka, dokonce z Moravy. A to tedy z úplně jiné části, z okraje Moravy, možná tam u vás nás už za Moravu úplně nepovažujete. Ale mohu vás zcela ubezpečit tady na mikrofon, na kamery, tedy ať je to zaznamenáno klidně, že opravdu se to nejenom zabíjaček tedy prasat, ale jakýchkoliv aktivit nebude moci dotknout, protože samozřejmě hospodářská zvířata, na ty máme vyhlášky, celou řadu velmi podrobných ustanovení i v jiných zákonech, takže v tomhle případě můžeme být všichni v klidu, nepřijdeme o tuto oblíbenou věc,“ slibovala.

sigmae ( 2. února 2020 11:27 )

založ petici a něco pro to udělej, chce to jednat, né kafrat

kdo-si ( 30. ledna 2020 21:38 )

A fena může moci mít za dva roky maximálně tři vrhy. U koček je počet vrhů stejný jako u psů. Tak by mě zajímalo, jak by se to mělo na vesnici, kde kočky volně pobíhají, zajistit.

debruska ( 30. ledna 2020 20:32 )

No supr. Za týrání zvířete 6 let, za týrání dítěte i podmínka. Chtělo by ty tresty vyvážit a upravit. Zvířátek je mi líto, ale dítě je víc.

starymlok ( 30. ledna 2020 20:28 )

Ti co nezpřísnili tresty pro ty trápitele zvířat,zřejmě dostávají od těch
svi-ní tučné zpropitné,takže jsou stejné svi-ně.Proboha,kde se bere v tom malém státečku tolik gaunerů

Zobrazit celou diskusi