Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Fenka se štěňaty ve vaně, podvyživená zvířata. Veterináři zachránili psy z útulku hrůzy

Autor: miv - 
17. prosince 2019
17:40

V otřesných podmínkách přežívala zvířata psího azylu Enigma Animals ve varnsdorfské části Studénka. Veterináře na to upozornili sousedé. „Za asistence policie jsme museli odebrat 6 psů a 6 štěňat,“ upřesnil ředitel Krajské veterinární správy pro Ústecký kraj Petr Pilous. Někteří psi byli vyhublí na kost, jiné měla majitelka zavřené v malých klecích mezi výkaly.

Například kříženec Aron (2) živořil v kotci, v zimě, podvyživený, klepal se zimou, hladový a apatický. S ním několik dalších psů,“ uvedla Eveline Jahelková, vedoucí útulku v Děčíně, kde teď Arona dávají dohromady.

Veterináři našli také třeba dvouroční fenku jezevčíka – Růženku, kterou provozovatelka psího azylu, Romana Fričová (35), chovala ve vaně. „Jsou tam ale vyhřívané podlahy, takže zima jí určitě nebyla,“ snažila se vysvětlit Blesku Fričová. Sama si přitom uvědomuje, že podmínky pro chov tolika psů nejsou ideální.

Chybí prý peníze

Žena, která se asi před rokem rozhodla pomáhat zvířatům, přiznává, že přecenila svoje síly. „Mrzí mě to, je to ale o penězích. To, jak to tu vypadá, je provizorní řešení. Teď ale přemýšlím, že to zavřu úplně,“ svěřila se provozovatelka Enigma Animals. Po zásahu veterinářů jí zůstalo ještě 8 psů, které teď přebývají uvnitř domu. Pouze jeden z nich zůstal v kotci na zahradě. „ Pokud tomuhle někdo říká záchrana zvířat, nemáme slušného komentáře,“ kroutí hlavou vedoucí děčínského útulku Jahelková.

Jedno z šesti štěňat Růženky. O malé pejsky se teď stará útulek v Děčíně. Jedno z šesti štěňat Růženky. O malé pejsky se teď stará útulek v Děčíně. | Útulek Děčín

Útulek bez povolení

Zařízení Enigma Animals nemá ani potřebná povolení k provozování útulku nebo azylu pro opuštěné psy. „Navíc byl provozován osobami bez odborné způsobilosti,“ shrnul ředitel krajské veteriny. „Chtěla jsem to dělat bez závislosti na městě nebo jiném subjektu, proto jsem nás nezaregistrovala,“ oponuje Fričová. Provoz Enigma Animals teď přerušila. Po Novém roce prý ale plánuje oslovit odborníky, kteří by ji pomohli psí azyl znovu rozjet. Odebrané psy si vzaly prozatím pod patronát útulky v Liberci, České Lípě a Děčíně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bibijana ( 18. prosince 2019 12:39 )

Psí azyl - cha,cha! Nějaký trest, postih, pokuta pro zrůdu? Zkontrolovali jste očkování, evidenci, zaplacené poplatky? Nebo se to řešilo jenom domluvou? Baba chce peníze, zástěnka je azyl. Tak tomu říkám novodobý šmejd.

Zobrazit celou diskusi