Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úrazy dětí: Které jsou nejčastější a jak jim předcházet?

 (Autor: Freepik)
3. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Dětské úrazy jsou a budou součástí normálního každodenního života. Nejvíce úrazů se stává především v letních měsících, ale v počtu jim zdatně sekundují ty, které se stanou doma. Jak jim předcházet, aby neskončily vážnými následky, nebo dokonce smrtí?

Nejčastějšími úrazy jsou následky pádu, zlomeniny, řezné rány, popáleniny, opařeniny, dušení, otrava nebo tonutí. Nejběžnější úrazy vznikající v domácnosti a nejbližším okolí domova:

  • následky pádu, řezné rány, spáleniny a opařeniny,
  • dále to bývá vdechnutí cizího tělesa,
  • časté jsou i otravy.

Úplně obyčejná prevence

Prevencí otrav je uskladnění léků a chemikálií mimo dosah dětí. Vyvarujte se třeba používání WC bloků do toalet, které menším dětem připomínají něco k jídlu.

Nezapomínejte také na ochranné kryty na zásuvkách a také na zabezpečení elektrických kabelů od počítače či spotřebičů.

Pokud máte doma schody a menší děti, používejte zábrany a také protiskluzové pásy na schody.

Malé děti často padají z přebalovacích stolů, postelí, židlí či kočárků, děti do tří let věku by rozhodně neměly být ponechány bez dozoru.

Nezapomínejte na ochranné pomůcky

Starší děti se nejčastěji zraní při sportu, například nešikovným pádem na trampolíně, kole, bruslích nebo lyžích. Základem je dětem zakoupit kvalitní ochranné pomůcky, jako jsou helmy, chrániče na kolena a lokty. Mějte na paměti, že je také nezbytné dětem neustále vysvětlovat, jak se správně pohybovat v běžném provozu, dbejte na neustálé rozhlížení dětí při přecházení. A učte je, jak správně odhadnout vzdálenosti.

Kurzy první pomoci

Součástí prevence úrazů je také všeobecná znalost, jak poskytnout první pomoc. VZP má v plánu spustit pilotní program s cílem zajistit 140 kurzů první pomoci do konce roku 2024 jak na školách, tak ve firmách. Jejich součástí budou praktické ukázky a simulované situace. Více informací naleznete zde.

Možné následky

Jak děti rostou, učí se přebírat stále větší a větší zodpovědnost za své chování a také zdraví. Zejména školáky a dospívající děti je potřeba seznamovat s možnými následky rizik. Prevence úrazů je jak aktivní, tak pasivní. K aktivní prevenci úrazů patří zdravý životní styl, dostatek pohybových aktivit, pravidelná strava a pitný režim a také dostatek odpočinku. K pasivní prevenci úrazů patří řádné používání ochranných pomůcek zejména při sportovních činnostech. Ať je to cyklistická helma, používání bezpečnostních pásů a autosedaček v autě, nebo nafukovací pásy pro neplavce.

Projekt VZPoura úrazům

V loňském roce bylo přes letní měsíce zaznamenáno 50 tisíc dětských pojištěnců VZP, kteří byli ošetřeni se zmíněným úrazem. Proto se VZP rozhodla vytvořit zcela nový unikátní projekt VZPoura úrazům, který je zaměřen na prevenci zmiňovaných úrazů a nehod u dětí a mladistvých.

Formou besed, které jsou poskytovány všem školám bezplatně, jsou děti a studenti na těchto setkáních informováni o tom, jak úrazům a jejich následkům účinně předcházet.

Projekt je realizován ve spolupráci s handicapovanými pracovníky VZP ČR, kteří se prostřednictvím organizovaných setkání na školách snaží dětem problematiku úrazů přiblížit, upozornit je na rizikovost určitých životních situací a naučit je, jak lze vhodnými preventivními opatřeními tato rizika omezit na minimum.

Školu mohou navštívit jeden až dva ambasadoři projektu, a to dle jejich pracovního a projektového vytížení. Jednotliví ambasadoři na besedě ve vaší škole pohovoří o svém úrazu a o životě s následným postižením. Součástí setkání jsou interaktivní soutěže a diskuse na téma úrazů. Právě handicapovaní pracovníci VZP ČR z vlastní zkušenosti vědí, jaké je žít s trvalými následky po úrazu, a dokážou děti a studenty motivovat k zodpovědné péči o vlastní zdraví a zdraví lidí v jejich okolí. Společným úsilím tak přispíváme k tomu, aby nepřibývalo dětí, jež v důsledku úrazu žijí s celoživotním handicapem.