Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč je dobré pravidelně kontrolovat mateřská znaménka?

 (Autor: Freepik)
14. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Zhruba 30–50 % melanomů vznikne z pigmentového znaménka. Je proto potřeba pravidelně kontrolovat svou kůži a mateřská znaménka. A to nejen před sezonou, ale i po ní. Na vyšetření vám navíc přispěje zdravotní pojišťovna.

Jakmile znaménko začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět, zpozorněte, může jít často o příznaky rozvoje melanomu. Důležitá je tedy prevence, což znamená nechat si svá mateřská znaménka pravidelně kontrolovat a při jakékoli pochybnosti kontaktovat kožního lékaře. Mateřská znaménka vyšetří dermatolog většinou pohledem, na pomoc si může vzít také dermatoskop. Podezřelá znaménka se pak doporučuje odstranit chirurgicky a posílají se na histologické vyšetření. Znaménka, která vás trápí z jakéhokoli jiného důvodu, třeba estetického, se pak mohou odstranit také laserem.

Kdy je potřeba zpozornět:

  • pokud je vaše znaménko asymetrické, „rozpité“, má nepravidelné výběžky
  • je tmavě hnědé až černé, nebo naopak skvrnité
  • je větší než 5 milimetrů nebo přibývá na tloušťce

Na co se můžete ještě zaměřit?

Máte-li kůži posetou mateřskými znaménky, pak je důležité vyhýbat se přímému slunečnímu záření, a to zejména mezi 11.00 a 15.00. Ne vždy je samozřejmě možné vyhnout se sluníčku, nebo dokonce pobytu na něm.  Pokud tomu tak je, chraňte se jednak vhodným oblečením, vyrobeným z tkanin s ochranným faktorem proti UV záření, a samozřejmě krémy s ochrannými faktory proti UV záření.

Věděli jste, že…

V rámci prevence onkologického onemocnění kůže (melanomu) máte možnost od VZP získat příspěvek na prevenci až 500 Kč na vyšetření kožních znamének v ordinaci lékaře?