Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakovina prsu: Dá se vyléčit, ale raději dbejte na prevenci a nepodceňujte ji!

 (Autor: Freepik)
22. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Patří mezi nejčastější nádorové onemocnění u žen. Bohužel, více než polovina Češek podceňuje preventivní vyšetření. Přitom právě včasný záchyt nádoru je pro léčbu velmi důležitý.

Ročně se zjistí až šest tisíc nových případů rakoviny prsu. Jde o onemocnění, které je bohužel nejčastější příčinou úmrtí žen na nádorová onemocnění. Důležité je v tomto případě dbát na prevenci. Začněte samozřejmě doma, tím, že provedete samovyšetření prsů. Při jakémkoli podezření navštivte svého gynekologa, který dle věku doporučí vyšetření ultrazvukem či mamograf.

Je pro vyšetření lepší mamograf, nebo ultrazvuk?

Ultrazvukové paprsky umí lépe rozšifrovat hutnou vazivovou tkáň, která převažuje v prsní tkáni mladých žen. Mamograf si lépe poradí s převážně tukovou složkou prsní žlázy, která je typická pro střední a vyšší věk.

Kolik stojí vyšetření prsu?

Mamografický screening je hrazen zdravotní pojišťovnou ženám od 45 let. Vyšetření je hrazené ze zdravotního pojištění jednou za dva roky. Cena pro samoplátkyně se v jednotlivých mamografických centrech liší. Pohybuje se přibližně kolem 1000 Kč. VZP disponuje speciálním fondem prevence, kde na preventivní vyšetření karcinomu prsu nabízí pro ženy i muže ve věku od 18 let příspěvek až 500 Kč, avšak pouze na preventivní ultrazvukové vyšetření prsu, takzvanou sonografii. Vyšetření ale musí být provedeno v akreditovaném screeningovém mamografickém centru.

Jak se pozná nádor v prsu?

  1. V prsu se najde nový uzlík, bulka nebo zatvrdlina. Ať už si ji nahmatáte při samovyšetření, nebo ji najdou při vyšetření na mamografu či ultrazvuku.
  2. Nově pozorujete rozdíl ve velikosti prsů.
  3. Pozorujete vtáhnutí kůže prsu nebo bradavky.
  4. Najdete změny na bradavkách.
  5. Z bradavky vám vytéká průzračný nebo krvavý výtok.
  6. Najdete na prsu hematom nebo zarudnutí kůže.
  7. Najdete nový uzlík nebo bulku v podpažní jamce.

Jak se léčí rakovina prsu?

Na počátku je vždy vstupní vyšetření. Rozhovor s lékařem, který prostuduje vaši zdravotní dokumentaci a posoudí aktuální zdravotní stav a navrhne léčebný postup. Vstupní vyšetření je nezbytným předpokladem pro případné rozhodnutí o možnosti léčby.

Následuje léčba:

Operace prsu: Operační výkon je nejobvyklejším prvotním léčebným zásahem. Může jím být radikální výkon, tedy úplné odstranění prsu, nebo částečný výkon, kdy prs zůstane zachován. Rozsah výkonu závisí na více okolnostech, zejména na velikosti nádoru a jeho umístění v prsu.

Radioterapie: Ozařování prsu se provádí zpravidla u pacientek po prs zachovávajících operacích, u pacientek s postižením uzlin a také v některých případech po úplném odstranění prsu.

Chemoterapie: Je druh léčby, při které jsou pacientkám s rakovinou prsu podávány léky, jejichž úkolem je zničit v těle nádorové buňky. Tyto léky bývají podávány injekčně do žíly nebo formou tablet. Dostanou se do krve a zasáhnou tak co největší množství rakovinných buněk v těle. Mezi vedlejší účinky této terapie patří bohužel ztráta vlasů, nechutenství, nevolnost, zvracení, průjem, únava a také zvýšené riziko infekcí. VZP poskytuje svým klientkám příspěvek na paruku až 2000 Kč. Od roku 2024 lze tento příspěvek kromě zakoupení paruky využít i na zakoupení protetické podprsenky po ablaci prsu nebo na úhradu ceny za využití chladicí čepice při chemoterapii.

Hormonální léčba: Patří mezi nejstarší prostředky používané proti karcinomu prsu. Její účinnost je ovšem podmíněna přítomností hormonálních receptorů v nádorové tkáni, která svědčí o tom, že nádor je závislý na hormonálních podnětech. Pokud tyto receptory nejsou při histologickém rozboru v buňkách prokázány, hormonální léčba se neaplikuje, protože nemá smysl.

Biologická léčba: Je zatím nejmodernějším výdobytkem v léčbě rakoviny, a přestože je vývoj biologických léčiv záležitostí poměrně mladou, je zřejmé, že se významně posunul a ještě rozhodně posune možnosti onkologie 21. století. Biologická léčba má minimální vedlejší činky.

Hradí zdravotní pojišťovna plastickou operaci prsu po odstranění prsu?

Operace provedené ze zdravotní indikace jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Za zdravotní důvody jsou považovány např. rekonstrukce prsu/prsů po jeho/jejich úplném nebo částečném odstranění kvůli nádoru nebo z důvodu geneticky (vrozeně) vysokého rizika onkologického onemocnění, ale také třeba případy, kdy pro pacientku představuje velikost jejích prsou prokazatelné zdravotní riziko. Jedná se např. o recidivující, úporné bolesti zad, které jsou fyzioterapií a cvičením nezvladatelné z důvodu přetížení krční a hrudní páteře vlivem nadměrné hmotnosti prsou.