Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak by měla vypadat domácí lékárnička? Co je potřeba před sezonou nachlazení zkontrolovat?

 (Autor: Freepik)
2. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Jedním z nejdůležitějších vybavení domácnosti je lékárnička. Univerzální složení však neexistuje, záleží totiž na tom, kdo v domácnosti žije. Jinak bude vypadat lékárnička mladého aktivního sportovce a jinak seniora. Základní vybavení by však mělo být stejné pro všechny. Co byste neměli opomenout a co zkontrolovat při revizi lékárničky? Poradíme vám.

Trvanlivost

Ještě než uděláte v lékárničce vítr, vyndejte na stůl všechny léky a projděte si jejich datum spotřeby. Zejména na to dbejte u sirupů na teplotu, kašel či kapek do uší nebo očí. U těch bývá datum spotřeby omezené a často jsou po uplynutí doporučené lhůty neúčinné.

Pozor, prošlé léky nevyhazujte do koše, vždy nespotřebovaná léčiva zaneste do nejbližší lékárny, kde budou zlikvidovaná podle předpisů!

Základní vybavení

Zkontrolujte nejprve funkčnost vybavení. Mezi základní vybavení lékárničky doma patří polštářkové náplasti různých rozměrů, náplast bez polštářku, sterilní gázové obvazy, gázové čtverečky, trojcípý šátek, obinadlo, jednorázová rouška či respirátor, jednorázové rukavice, nůžky, teploměr, dezinfekce, pinzeta a spínací špendlík.

Léky a léčiva

Domácí lékárnička by měla obsahovat přípravky, které jsou určeny k ošetření běžných zdravotních komplikací všech členů rodiny, zejména pokud máte děti, dbejte na to, abyste měli k dispozici základní léky. Jedná se o léky na teplotu či horečku, ideálně jeden s obsahem ibuprofenu a druhý s paracetamolem, aby se daly v případě neklesajících horeček kombinovat. Dále byste měli mít sprej nebo kapky do nosu, pro děti je ideální mořská voda ve spreji. Neměl by chybět ani sirup na kašel. Nedílnou součástí lékárničky musí být také přípravek proti průjmu a zácpě.

Může se vám hodit

  • Antihistaminika v mastičce nebo kapky při alergické reakci třeba na bodnutí hmyzem
  • Kapky do očí
  • Pastilky proti pálení žáhy
  • Hojivá mastička na drobná zranění
  • Léky na nevolnost na cestách

Jak uspořádat lékárničku?

Lékárničku mějte uspořádanou podle sezony, na podzim a v zimě mějte po ruce léčiva na nachlazení, horečku, bolest v krku, kašel a rýmu. Na jaře a v létě je důležité mít po ruce léky proti zažívacím potížím, teplotě, obvazy, náplasti a mastičky na ošetření štípanců a popálenin. Užitečné mohou být také oční kapky, kapky proti alergii. Určitě nezapomeňte na zklidňující sprej na popáleniny.

Před zimní sezonou zařaďte do své domácí lékárničky taky vitaminy, doplňky stravy na posílení imunity. Věděli jste, že na ně můžete získat slevu? Přihlaste se do Klubu pevného zdraví VZP a čerpejte slevy u partnerů. Více informací zde.

Zásady domácí lékárničky

  • Léky uchovávejte v originálním balení s příbalovým letákem.
  • Lékárničku mějte ideálně ve výšce, na dobře dostupném místě, ale mimo dosah dětí.
  • Léky uchovávejte na suchém, chladném, tmavém místě, ideálně v uzavíratelném boxu.
  • Nikdy neuskladňujte lékárničku v koupelně, vlhko lékům nesvědčí.
  • Některé léky musí být v ledničce, zkontrolujte vždy informace na obalu.

Věděli jste, že máte v rámci svého zdravotního pojištění nárok na mnoho výhod a příspěvků? Jaké nabízí VZP, se podívejte zde. Jakým způsobem je čerpat, zjistíte zde.