Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak na on-line komunikaci se svou zdravotní pojišťovnou?

 (Autor: Freepik)
27. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Nechce se vám jít osobně na pobočku vaší zdravotní pojišťovny? Chcete si o příspěvek zažádat z pohodlí domova? Nebo potřebujete nahlásit ztrátu kartičky pojištěnce? Pak můžete využít on-line aplikaci. Jak?

Stáhněte si do mobilu nebo do počítače aplikaci Moje VZP. Budete překvapeni, co všechno už dnes můžete vyřídit online a kolik návštěv na pobočky si možná ušetříte. Přihlášení do aplikace Moje VZP je přitom velmi jednoduché. Stačí vyplnit na webu VZP registrační formulář. Stačit vám bude kartička pojištěnce, email a telefon. Pokud máte navíc například bankovní identitu, vše půjde ještě rychleji. Všeobecná zdravotní pojišťovna má možnost digitálního ověření totožnosti pro vstup do svých elektronických komunikačních nástrojů. Aplikace Moje VZP či VZP Point jsou tak snadno přístupné novým i stávajícím uživatelům.

Větší komfort pro uživatele

VZP zavedla do svých aplikací přístup a ověření totožnosti prostřednictvím Bank iD. Bankovní identitu nabízí většina největších bankovních domů v Česku, využívá ji řada institucí i soukromých firem a využívat ji mohou  i klienti VZP. Do aplikací pojišťovny se přihlásí stejně jako třeba do svého internetového bankovnictví. Odpadá tak nutná návštěva pošty či pobočky VZP. Pro uživatele to znamená větší komfort a snazší komunikaci s pojišťovnou. Už dnes totiž digitální cestu ke komunikaci s VZP využívá půl milionu jejích klientů.

A k čemu můžete on-line komunikaci s pojišťovnou využít?

  • Podání žádosti o příspěvek (vč. osoby blízké, pokud ji má klient zavedenu pod svým účtem v aplikaci)
  • Nahlášení ztráty průkazu pojištěnce
  • Nahlášení změny bankovního spojení, kontaktní adresy apod.
  • Přihlášení novorozence k VZP bez nutné návštěvy pobočky
  • Ověření plateb pojistného
  • Podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ
  • Kontrola čerpané (vykázané) zdravotní péče až 10 let zpětně
  • Zahájení nebo ukončení výdělečné činnosti jako OSVČ

Věděli jste, že…

mezi banky, které poskytují svým klientům Bank iD, patří Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, MONETA Money Bank, Komerční banka nebo Raiffeisenbank?