Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děti v pohybu aneb proč je důležité, aby se hýbaly?

 (Autor: Freepik)
13. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Dnešní děti mají pohybu mnohem méně, než jsme měli my jako děti. Proč je pohyb pro děti tak důležitý, a to nejen z důvodu fyzického, ale i psychického zdraví? Kolik hodin denně či týdně by se děti měly hýbat?  A jak si poradit, když na sport chybí v rodinném rozpočtu? 

Proč se děti musejí hýbat?

Jakákoli pohybová aktivita je nesmírně důležitá pro správný vývoj dítěte. Pomáhá správnému vývoji těla, růstu svalů a kostí, zlepšuje obranyschopnost organismu, psychickou kondici a je to i prevence proti obezitě. Během pohybu se vyplavují hormony radosti, a tak je i důležitou prevencí proti depresím a výkyvům nálad. Navíc se při něm rozvíjí komunikace a spolupráce mezi dětmi. Děti se naučí nejen vyhrávat, ale také přijmout prohru, když se jim nedaří.

Kolik hodin denně by se děti měly věnovat pohybovým aktivitám?

Fyzická aktivita je samozřejmě důležitá, měla by ale odpovídat věku, schopnostem i dovednostem dítěte. Je důležité dbát na to, aby dítě nebylo přetěžováno.

Orientační přehled pohybových aktivit dle věku:

  • předškolní děti ve věku 4–6 let by měly věnovat pohybovým aktivitám asi čtvrtinu dne, tedy kolem 6 hodin
  • školáci na prvním stupni ve věku 7–11 let by měli pohybu věnovat asi pětinu dne, tedy přibližně 5 hodin
  • 12–15 let by se měli hýbat aspoň čtyři hodiny denně
  • studentům ve věku 15–18 let doporučujeme minimálně tři hodiny pohybu denně

Zatímco předškolní děti mají poměrně dost času a prostoru pro různorodé pohybové aktivity, u školáků je situace složitější. Po několikahodinovém sezení v lavicích je pro ně pohyb nesmírně důležitý. A 2 hodiny tělesné výchovy za týden jim nestačí. Proto je především na rodičích, aby dětem zajistili dostatek pohybu.

Pokud nevíte, jakou sportovní aktivitu zvolit, zkuste nejprve něco, kde si dítě vyzkouší různé sporty a zajímavé méně známé pohybové aktivity. Perfektní jsou třeba kroužky typu „sportovky“, cvičení pro všestrannou pohybovou průpravu dětí od předškolního věku, nebo různé oddíly , kde si děti mohou zkusit všechny druhy sportů.

Nezapomeňte využít možnost příspěvku od VZP na pohybové aktivity a ještě v letošním roce získejte na kroužek až 1 000 korun. Pozor, žádost musí být podaná do poloviny prosince, pokud ji podáte osobně na pobočce nebo pošlete poštou. V případě, že využijete aplikaci Moje VZP, máte čas až do konce roku.

  • 500 Kč pro děti do 1 roku na plavání kojenců a vaničkování organizované v kroužcích, spolcích, klubech apod.
  • 1 000 Kč pro děti ve věku od 1 roku do 18 let na pravidelnou pohybovou a zároveň sportovní aktivitu dlouhodobého charakteru, na organizované pohybové aktivity v kroužcích, spolcích, klubech, domech dětí a mládeže apod. (např. aerobik, atletika, badminton, cyklistika, florbal, fotbal, hokej, volejbal, basketbal, bruslení, plavání, gymnastika) nebo školských zařízeních (mateřská škola, základní škola, střední škola)
  • úhradu startovného nebo členského příspěvku
  • pro děti ve věku 15–18 let úhradu permanentky za pohybové aktivity a sportovní prohlídku absolvovanou za úhradu u lékaře ve smyslu zákona č. 373/2011 Sb.

Co budete potřebovat:

  • vyplněnou a podepsanou žádost o příspěvek, pokud o příspěvek budete žádat písemně
  • doklad o zaplacení pohybové a sportovní aktivity (v den podání žádosti nesmí být starší než 3 měsíce od data úhrady), lze využít vzor Potvrzení o úhradě pohybové aktivity
  • zákonný zástupce pojištěnce VZP mladšího než 18 let musí předložit rodný list dítěte
  • více se dozvíte také na www.vzp.cz

A jeden tip pro příště! Od ledna 2024 bude VZP svým klientům mladším 18 let přispívat na sportovní kroužky 2 000 korun ročně! Stejnou částkou přispěje i dětem do 1 roku na plavání kojenců a vaničkování. Sledujte www.vzp.cz a dozvíte se brzy víc!