Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cukrovka: Jaký je rozdíl mezi tou 1. a 2. stupně a jak se léčí?

 (Autor: Freepik)
26. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Cukrovka je jednou z vážných civilizačních nemocí. Může se objevit u kohokoliv a kdykoliv. Nebolí, ale žít s ní je velmi náročné a otočí vám život naruby.

V lidském těle to funguje následovně. Cukry ze stravy vyživují buňky a ty jsou po těle roznášeny krví. Jenže, buňky mohou přijmout cukr pouze s pomocí hormonu inzulínu, který se tvoří ve slinivce. Pokud se inzulín netvoří nebo je ho málo, mluvíme pak o cukrovce.

Věděli jste, že diabetes neboli cukrovka patří mezi čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí? V Česku na ni v roce 2018 zemřelo 4280 lidí.

Jaký je rozdíl mezi cukrovkou 1. a 2. typu?

O této nemoci se hojně traduje, že ji způsobuje nadměrná konzumace sladkého jídla. Pravdou ale je, že náchylnost k oběma je uložena v genech.

Genetika hraje velkou roli hlavně u cukrovky 1. stupně, který se nejčastěji objevuje v dětství, 2. typ cukrovky se většinou projevuje v dospělosti a zde má velký vliv životní styl – nejohroženější jsou pak lidé se špatnou životosprávou, nedostatkem pohybu a také ti, kteří se přejídají.

Cukrovka 1. typu:

Jednoduše řečeno – jde o to, že při cukrovce 1. typu nedochází k vytváření inzulínu nebo je ho v těle velmi málo, a tak buňky nedostávají z krve cukr a strádají. Tělo se snaží vzít si jako zdroj energie tuky a přebytečný cukr vypudit velkým množstvím moči. Nemocný hubne a postupně dochází k metabolickému rozvratu. Bez léčby je tento stav smrtelný.

Jak se tato nemoc léčí? Terapie spočívá v pravidelných dávkách inzulinu. Někteří diabetici si inzulín píchají pomocí speciálních jehel, jiní mají inzulinovou pumpu, která 24 hodin denně dodává potřebnou látku do těla. Kromě toho je důležitá úprava jídelníčku a životního stylu, se kterou radí většinou diabetolog.

Cukrovka 2. typu:

U cukrovky 2. typu se sice inzulin v těle vytváří, ale tkáně na něj nereagují. Tomuto stavu se říká inzulinová rezistence. V krvi se tak hromadí cukr. Nejedná se ale o tak dramatický stav jako u 1. typu. A tak se nepříjemné příznaky objevují velmi pozvolna. Jenže zvýšené množství cukru v krvi poškozuje cévy a nervy, a to někdy velmi dlouho – dokud není tato nemoc odhalena. Cukrovka 2. typu je častá u starších a obézních lidí. Nemocní užívají léky, které snižují hladinu cukru v krvi a součástí léčby je také doporučení na dietu a dostatek pohybu. Zdravý životní styl dokáže někdy tuto nemoc značně vylepšit. Může se ale stát, že slinivka přestane inzulin produkovat a nakonec je poté také nutné jej dodávat injekčně.

Jaké jsou příznaky cukrovky?

  • Neustálá žízeň a časté močení
  • Značná únava
  • Padání vlasů
  • Problémy s dásněmi
  • Svědění celého těla
  • Divné pocity v nohou
  • Horší vidění
  • Špatné hojení ran
  • Cukrovkáři 1. typu vyhubnou, je jim zle a často zkolabují a skončí v nemocnici
  • Cukrovkáři 2. typu mívají kila navíc a s nepoznanou cukrovkou žijí léta

Co může neléčená cukrovka způsobit?

  • Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru (hyperglykemie) nebolí, ale vážně poškozuje cévy a nervy.
  • Následkem toho může dojít k poškození oční sítnice a oslepnutí, selhání ledvin, poškození nervů a vznik tzv. diabetické nohy, jíž hrozí amputace.
  • Diabetici mají také vyšší riziko onemocnění srdce i cév a rakoviny – např. prsu.

Prevence diabetu:

  • Cukrovku 1. typu nelze vyléčit, ale je dobré dodržovat zdravý životní styl, který drží hladinu cukru relativně v normálu, aby dramatiky neklesala nebo nestoupala.
  • U cukrovky 2. typu je prevencí zdravý životní styl, kterým lze ovlivnit obezitu, vysoký tlak i cholesterol.

Jaké možnosti příspěvků mají diabetici u VZP, se dozvíte zde.