Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

6. září 1989: Živnostníci bojují s meloucháři

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zdeněk Roller)
Autor: ČTK, rum - 
6. září 2009
04:20

Podnikat před listopadem 1989 jako soukromý živnostník? Kupodivu to šlo! Výhodnější ale pořád bylo melouchařit...

„Více než 50 tisíc občanů již v ČSSR obdrželo povolení od národních výborů k tzv. individuální pracovní činnosti v oblasti služeb. Nejvíce povolení bylo vydáno k zakázkové výrobě a opravám textilních a konfekčních výrobků a údržbě kovodělného, strojírenského i elektrotechnického průmyslu,“ psala přesně před dvaceti lety agentura ČTK.

Národní hospodářství to sice nespasilo, ale měli jsme alespoň větší naděje na rychleji opravenou televizi nebo ušitý kostýmek podle poslední mody. Že to tak je, přiznávala i ČTK: „Pomáhá to nejen lépe uspokojovat poptávku po službách, ale zároveň je tímto způsobem částečně doplňován nedostatek módních a vkusných textilních výrobků na trhu.“

Vedle soukromníků ale stále existovali meloucháři, kteří na tom byli nejlépe. Vydělané peníze jim zůstaly v kapse všechny. „Rozsah melouchaření se odhaduje minimálně na šest až sedm miliard Kčs ročně,“ dodala agentura.

djaba ( 6. září 2009 18:25 )

Ano , je to tak , porovnáme - li města , ulice ,zeleň , auta na parkovištích , oblečení lidí , sortiment v obchodech , restaurace , úřady , nemocnice aj. je vidět , že asi ten kapitalismus asi tak špatný není.Samozřejmě , nic není dokonalé , nezaměstnanost , kriminalita ap. je , ale je to diskutabilní .Navíc dostupnost zboží , ať potravin , nábytku , elektroniky , oblečení nebo služeb , je pro většinu lidí bezproblémová , na rozdíl v dobách předrevolučních.Že by socialistický systém dokázal ekonomicky uspokojit většinu je velice sporné , tehdy v našem desetitisícovém městě , v nějakých osmdesátých létech živila město jedna velká fabrika a pár drobných provozoven .Chlap na dílně, kvalifikovaný, měl dvanáct korun hrubého a ženská ještě méně a jinde ve městě brali ještě míň.Dojíždět do Prahy bylo daleko a tak náš region byl chudý a tak to tady také vypadalo.Například před naším panelákem (72 bytů) se krčilo osm aut a my jsme měli stařičkou televizi Athos na niž nešel dát ani konvertor na druhý program.Tatík uměl kulový , byl soustružník a jaksi na melouch nemohl ,i kdyby měl kam.Dobře se měli tehdy instalatéři , zedníci ap. ,my ostatní jsme byli odkázáni na tovární vejplatku.Dobře bylo na vesnici jezedákům , dobře se měli horníci a ozbrojené složky.

djaba ( 6. září 2009 15:55 )

Také jsem občas vyrazil na nějakou tu výpomoc k sousedům , ale vpodstatě za pěkně děkuju .Ono to v té době bylo tak , očekávala se pomoc od druhého a zadarmo.Postupem času to začali lidé zneužívat a já jsem ani jejich protivýpomoc nepotřeboval .Sám jsem si vždy pomohl a opravil vše bez pomoci jiných.Místo , abych si po obědě lehl nebo jinak relaxoval , tak se objevil votrava , že mu nejde zvonek , že má rozladěnou televizi nebo mu nejede auto.Tak jsem přestal dělat ze sebe blbce a jednoho dne jsem je začal,sice slušně ,odbývat .Ono přemíra ochoty škodí. Toto je také jeden z příkladů , jak to tehdy chodilo.

blesk123456 ( 6. září 2009 13:35 )

reakce na: Milý příteli, s tímto blábolem jeď do Ostravy, stoupni si na náměstí a vyslov ho nahlas. Pokud nebudeš mít do pěti minut přeraženou sanici, tak to bude zázrak ! a zkusil by jste v roce 1968 se postavit doprostřed hospdy a zplna hrdla zakřičet, jak jste spokojen se současnou vládou(tehdy tou komunistickou), jak se vám skvěle žije, že jste aktivním členem Ksč a jste ba tuto stranu hrdý a všechny její kroky Vaše sanice by nevyrdžela ani minutu to stejné by vás potkalo i v roce 1989. takže klídek

blesk123456 ( 6. září 2009 11:10 )

jak jsem zde již několikrát uvedl, cinkání klíči před dvaceti lety v téměř všech komunistických zemí evropy dalo jasně najevo, jak tento systém byl solidární a ekonomicky dokázal uspokojit většinu obyvatelstva. Tito lidé před dveceti lety přesyceni blahobytem se rozhodli, že již tento socálně spravedlivý systém nebudou podporovat a ve víře ztracení všech výhod blahobytu se rozhodli se socialismem zkoncovat, aby se uvázali hypotékám, úvěrům, a půlmilionové armádě nezaměstnanosti. Když se člověk porozhlédne po kapitalismem zničených městech tak nemůže přehlídnout opravené silnice, chodníky, zateplené zprivatizované paneláky, Favority, Žigulíky, Oltcity nahradily VW, Opely, Mazdy, KIA.

gogo ( 6. září 2009 06:42 )

ale máme spousty firem a firmiček a řemeslníčků, kteří se vás přímo zeptají zda potřebujete na jimi provedenou práci fakturu. A přímo Vám nabídnou, že "bez daně" to bude pro vás "lacinější". Toto je dnes (i podle mých mnoha osobních zkušeností) tak rozšířený jev ve všech oblastech služeb, že si netroufám ani odhadnout o kolik je jen tímto jednáním firem stát poškozován na daních. Meloucháři z Československa nesahali co se finančního poškozování státu týče těmto vyčůránkům ani po kotníky....

Zobrazit celou diskusi