Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

4. květen 1989: Američané vyznamenali Wichterleho

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
4. května 2009
06:12

Velké a zasloužené pocty se dostalo před dvaceti lety českému vynálezci Ottu Wichterlemu. Mezinárodní společnost pro chemické inženýrství a technologie plastických hmot v New Yorku mu udělila cenu. Wichterleho kontaktní čočky dobyly svět.

Akademik Otto Wichterle podepsal v 60. letech minulého století antikomunistický manifest 2000 slov, to bylo soudruhům dost trnem v oku, ale Wichterleho genialita přesáhla hranice Československa, úplně odklidit ho proto nešlo. Tak mu alespoň znepříjeňovali život, co to šlo.

Kontaktní čočky, které změnily pohled na svět, vyrobil doma s pomocí dětské stavebnice Merkur...

V roce 1971 byly podepsány smlouvy na uvedení kontaktních čoček na amerických trh. Firmě, která je začala nabízet, dokonce stouply přes noc akcie o 250 milionů dolarů!

216349:gallery:true:true

Otto Wichterle


Snaha zabedněných komunistů znemožnit Wichterlemu kontakt se světem spočívala nejen v zákazu jeho vycestování, ale v roce 1977 se československá vláda vzdala všech licenčních smluv, tím pádem americká firma, která koupila Wichterleho patent, se už nemusela o desítky milionů dolarů dělit s Československou akademií věd...

Před dvaceti lety už byl režim k Wichterlemu shovívavější, ale vynahradit mu ústrky a miliony, které by si vydělal na západě, mu rozhodně nedokázal.


 

ZÍTRA ČTĚTE: Oslům pivo škodí!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi