Halloween je původně keltský svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanskou slavností Všech svatých. Slaví se převážně v anglicky mluvících zemích, především v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii či Novém Zélandu. Tradice Halloweenu se však dostala i do Evropy.

Původ svátku Halloween

Název Halloween je zkratkou spojení All Hallows‘ Eve, kterým se ve staroangličtině označoval předvečer dne všech svatých. Historie Halloweenu sahá až ke keltským slavnostem Samhain, kdy se slavil konec žní a příchod zimy.

Tradice se rozvinuly primárně v Irsku a Skotsku, odkud je imigranti v 19. století přenesli do USA a tam se plně rozšířily. První zmínky o svátku sahají zhruba do roku 1745. Název se v průběhu let komolil, až vznikl Halloween.

Halloween - tradice a zvyky

Nejznámější tradicí Halloweenu je trick-or-treat(ing). Děti v kostýmech po setmění obchází sousedy, zpívají koledy a dostávají za ně drobné sladkosti. Pokud jim majitel domu neotevře, provedou mu koledníci ve strašidelných převlecích nšjskou lumpárnu. Zvyk chodit po domácnostech ve strašidelných kostýmech a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny sahá do 16. století. Kostýmy měly představovat duše zemřelých.

Populární jsou také hororové historky a strašidelné příběhy. Především starší děti soutěží o to, kdo své kamarády víc vyděsí. Této tradice se drží i množství televizních seriálů, které v halloweenském týdnu vysílají speciální čarodějnické díly.

Tradiční jsou i halloweenské průvody městy. Jde hlavně o přehlídku těch nejoriginalnějších a nejstrašidelnějších kostýmů či masek. Nejznámějším průvodem světa je newyorský The Village Halloween Parade. V Česku jsou populární lampionové průvody.

Symboly Halloweenu

Nejznámějším symbolem Halloweenu je oranžová vydlabaná dýně, v USA známá jako jack-o‘-lantern. Co nejstrašidelnější obličej na dýni má odhánět zlé duchy. Skotové a Irové původně vyřezávali tuříny. V USA se ujala dýně, protože se snadněji vydlabává a výsledek je strašidelnější.

Další symboly vycházejí ze starých pověr. Lidé například věřili, že čarodějnice doprovázejí zlé duchy a že na Halloween mají největší moc. S tím souvisí i symbol kočky. Už ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic a jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes.

3744718:full:true:true

Legenda o jack-o‘-lantern

Proč se osvětlené vydlabané dýni říká jack-o'-lantern? Název halloweenské tradice vysvětluje legenda o irském opilci Jackovi. O Halloweenu byl Jack tak opilý, že jeho duše začala opouštět tělo. Svou šanci vycítil ďábel a přišel si pro Jackovu duši. Jack ďábla požádal, aby mu povolil poslední drink. Ten souhlasil pod podmínkou, že si pití sám zaplatí.

Lstivý Jack však neměl žádné peníze a umluvil ďábla, aby se změnil na minci, kterou by mohl zaplatit. Dohodli se, že poté, co Jack zaplatí, ďábel se přemění zpátky. Opilec však minci schoval do peněženky a ďábla tak uvěznil. Ďábel si vyjednal svobodu výměnou za rok života pro Jacka.

Po roce se belzebub vrátil. Tentokrát ho Jack přelstil nalákáním na lahodná jablka. Jakmile byl ďábel na stromě, Jack nožem vyryl do kmene stromu kříž, a ďábel tak nemohl dolů. Jack si od ďábla vynutil slib, že ho nikdy nevezme do pekla a pomohl mu dolů. Když se jednoho dne Jack upil k smrti, v nebi ho nechtěli, protože byl příliš velkým hříšníkem a slib od ďábla mu zase zaručoval, že do pekla také nemůže.

Od té doby Jackova duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem, který mu ďábel dal. Aby uhlík vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabané řepy. Lidé proto o Halloweenu dávají na okenní římsy vyřezanou dýni se svíčkou, neboť věří, že si Jack vezme světlo a ochrání je před zlými duchy démony.

Halloween - povedené kostýmy a masky najdete v galerii:

Fotogalerie
75 fotografií