Nám Čechům to připadá divné, ale pro Mexičany je svátek Día de Muertos, neboli památka zesnulých, veselou celospolečenskou událostí. „My Mexičané vzpomínáme na naše milované, ozdobíme jejich hroby a v našich domovech umisťujeme oltáře,“ vysvětluje Albarrán.

Mexičané považují smrt za součást života. Věří, že první dva listopadové dny jsou jediné v roce, kdy nebožtíci navštěvují své pozůstalé. „V každé rodině je oslava odlišná. Společným činitelem je nechat na oltáři něco pro vaše drahé zemřelé,“ tvrdí Mexičan.

Na hroby zemřelých nebo na oltáře doma příbuzní pokládají květiny, ovoce, pečivo i nápoje, včetně alkoholických. U hrobek pak jí a oslavují celou noc. „Tyto oltáře musí obsahovat věci, které by se líbily vašim milovaným zesnulým, například sladkosti, určitý druh jídla nebo alkoholu,“ říká José.

Albarrán pochází z města Toluca, kde sice není oficiálně pořádán karneval jako v Mexiko City, ale přesto se spousta lidí převleče do masek. „Každý rok se v centru města nachází trh s cukrovinkami. Na tomto jarmarku najdete spoustu lidí v kostýmech,“ svěřuje se.

Se smíchem dodává, že nechybí ani opravdu děsivé masky, které bývají vyrobeny z kostí, a lebek. „Časté jsou kostýmy, které reprezentují smrtky. Ženské se nazývají catrinas, mužské catrines,“ tvrdí student ekonomie, který plánuje s kamarády v Brně alespoň symbolicky dušičky oslavit. 

Součástí dušiček jsou v Mexiku karnevaly.

Dušičky v Mexiku
Autor: Markéta Malá