Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Předvolební debata Blesku: „Rouškovné“ pro seniory se stočilo k samoživitelkám

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
9. září 2020
05:01

První předvolební diskuse Blesk Zpráv rozpoutala vášně mezi osmi kandidáty do krajů tématem mimořádného příspěvků pro důchodce. Zatímco kandidáti, které nominovaly vládní strany, příspěvek, o kterém se začalo mluvit těsně před volbami, hájili potřebností dorovnat důchodcům strádání během koronavirové pandemie, vládě opoziční kandidáti poukazují na předvolební vábení voličů a na daleko zranitelnější skupinu lidí, než jsou senioři. Peníze by dali naopak rodičům, kteří vychovávají sami děti.  

O výši „rouškového“ vedly hlavní spor vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zatímco Schillerová prosazovala „jen“ čtyři tisíce korun, Maláčová chtěla na samém začátku šest tisíc. Vláda se shodla na kompromisu pět tisíc korun.

Jednorázový příspěvek mají dostat ještě před Vánoci necelé tři miliony miliony lidí, kteří pobírají nějaký důchod. To z rozpočtu ukrojí dalších 14,5 miliardy korun. Vláda si podle opozice jen před volbami kupuje voliče. Jednička kandidátky vládní ČSSD ve Zlínském kraji Olga Sehnalová hájí finanční injekci důchodcům tím, že „ohromně vzrostly náklady.“

Dáreček, nebo pochopitelný krok?

Koronavirová krize zasáhla podle bývalé europoslankyně celou ekonomiku a zasáhla inflaci, která je podle Sehnalové nejvyšší od roku 2012. „Důchodci jsou se svými příjmy i výdaji nejohroženější skupinou,“ hájila vládní injekci a připomněla výši průměrného důchodu, který je okolo 14 tisíc korun.

„Asi milion lidí na tuto částku nedosáhne, je asi tři čtvrtě milionů lidí, kteří mají důchody nižší než 12 tisíc korun. To jsou věci, na které vláda musí reagovat a musí na ně reagovat v době, kdy je to důležité,“ hájila vládní pomoc důchodcům vyřčenou před volbami v debatě Blesk Zpráv Olga Sehnalová. „Ceny rostou a ti lidé mají dělat, aby vyžili,“ dodala lídryně ČSSD ve Zlínském kraji tím, že „proto je tento krok velmi pochopitelný, velmi ospravedlnitelný a téměř se divím, že je kolem toho taková diskuse“.

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Musím se přidat k paní Sehnalové,“ reagoval v diskusi na pět tisíc pro důchodce další ze zástupců vládní koalice – hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Seniory je podle Oklešťka třeba ocenit a vylepšit jim ekonomickou situaci, „aby jejich nákupní koš vypadal trochu lépe,“ hájí vládní návrh hejtman. „Nelíbí se mi absolutně ten humbuk okolo toho, ani ten název rouškovné, protože to nemá s rouškovným nic společného,“ tvrdí Okleštěk.  

Senioři jako rukojmí

Důchodci si tak podle zástupců vládní koalice v debatě Blesk Zpráv polepší a dosáhnou určitého evropského standardu. „Někteří, bohužel i politici, si berou seniory jako rukojmí a chtějí v nich probudit pocit viny, že díky nim bude slabší státní rozpočet. Já říkám seniorům: Nebojte se ničeho, rozpočet to zvládne a nenechte se vyprovokovat nějakými hloupými řečmi,“ odmítá vlnu opoziční kritiky Okleštěk, který je zároveň i členem předsednictva hnutí ANO.

Bývalý poslanec TOP 09 Michal Kučera nyní lídr společné kandidátky Spojenci pro Kraj, kde je TOP 09 jedním z koaličních subjektů, kritizuje vládu ANO a ČSSD za špatné financování, což vedlo podle Kučery právě k nejvyšší inflaci, kterou zmiňovala Olga Sehnalová.    

„To, že rouškovné je příspěvek pouze části ohrožení skupin, protože důchodci nejsou pouze jedinou ohroženou skupinou, ale je to i o lidech, kteří žijí sami, kteří vychovávají sami děti, nedostanou žádnou podporu. Na ty ANO a ČSSD úplně zapomněli,“ kritizuje rozhodnutí vlády Kučera, podle kterého vláda cílí jednorázovým příspěvkem důchodcům především na svou voličskou základnu.

Video  Koronavirus a sliby voličům: Co řekli krajští kandidáti v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Toto je předmětem kritiky. Samozřejmě důchodci potřebují podporu,“ dodal Kučera a vládu zkritizoval kvůli chybějící důchodové reformě. „Díky tomu, že nebyli schopni udělat důchodovou reformu za 7 let ve vládě, musí si je uplácet teď jednorázovými příspěvky typu rouškovného,“ zavřel kandidát TOP 09 pro Ústecký kraj.   

„Ekonomika je mrcha“

„Ekonomika je mrcha,“ smál se nad reakcí Olgy Sehnalové donedávna hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Oba přitom ještě nedávno hájili stejné stranické zájmy. Bernard se ale s ČSSD rozešel a nyní kandiduje jako nezávislý opět do hejtmanského křesla za hnutí STAN. „Čím víc peněz budete takto nalévat, tím větší ta inflace bude,“ rozporoval argumenty Sehnalové Bernard.

I přesto se politici první předvolební debaty shodli na tom, že důchodci mají nízké důchody a zastávali se jich před kritikou. „Akorát nevím, proč jsme si na to tedy vzpomněli měsíc před volbami,“ hledal důvod načasování myšlenky na výplatu právě teď Bernard. „A nezlobte se na mě důchodci, opravdu vám držím palce, stojím za vámi, neberu vám těch pět tisíc, akorát říkám, že by se mělo v tomto státě myslet i na ostatní kategorie lidí,“ je přesvědčený Bernard a za nejohroženější skupinu v Česku označil matky samoživitelky, pro které chtějí Starostové po kritice příspěvku pro důchodce, příspěvek 6 tisíc.

Populismus a marketing

„Tady bych nedělal žádné granty, tady bych udělal jen čestné prohlášení matky samoživitelky, protože není ohrožena jen ta žena, ale jsou ohrožené také její děti. Z našich zjištění vyplývá, že je to nejohroženější skupina v tomto státě, ale asi volí někoho jiného, já nevím,“ uzavřel Bernard svůj příspěvek k rouškovnému.

„Senioři si důstojný život zaslouží,“ je přesvědčený Zdeněk Štefek, kandidát KSČM ve Středočeském kraji. Právě jeho strana podporuje ve Sněmovně vládu a často hlasuje pro její návrhy. I ve Středočeském kraji nyní funguje koalice na podobné bázi jako vláda. „Zdražuje se, to víme všichni. Takže ano, podpoříme rouškovné takzvané, i když si myslíme, že lepší by bylo nastavit systém pravidelné valorizace.“ Ta by měla být podle názoru KSČM, který Štefek prezentoval dvakrát ročně. „Tak aby byly průměrné důchody zhruba 50 % průměrného příjmu,“ přiblížil podrobnosti komunistického návrhu.

„Já se obávám, že je to skutečně populistický krok skutečně a degraduje to právě podporu seniorům,“ je přesvědčený náměstek hejtmana v Moravskoslezském kraji, kandidát KDU-ČSL Lukáš Curylo, který má na starost kulturu a památkovou péči. Příspěvek seniorům by podle svých slov pochopil, kdyby se jednalo o systémovou dlouhodobou podporu. „Kdyby to ANO myslelo skutečně vážně s podporou seniorů, tak si vzpomeňme na polovinu volebního období Sobotkovy vlády, kdy to byl právě pan Babiš ještě v pozici ministra financí, který zablokoval skokové zvýšení důchodů a počal si dva roky a dal si to jako volební téma při volbách do Poslanecké sněmovny,“ vzpomenul na předvolební sliby hnutí ANO z roku 2017 Curylo.

„Z pohledu marketinku vládní strany, samozřejmě, protože nikdo nemůže říct na kameru, že jim to nepřeje,“ reagoval na dotaz, zda dává příspěvek pět tisíc pro důchodce smysl, Jakub Unucka z ODS. Křeslo bude obhajovat ve vedení moravskoslezského kraje. „Maminka moje dostane pět tisíc korun a syna a synovec dostanou asi o něco lepší dárky pod stromeček,“ vidí situaci do po vyplacení příspěvku. I on sám vnímá ohroženou skupinu matky a otce samoživitele. „Tam jsou jasná ekonomická fakta. Před koronakrizí 16 % procent mělo půjčku, dnes ji má přes 50 % a těch 50 % skončí v insolvenci, protože to nebudou schopni zaplatit,“ dodal Unucka.

Ze stejného – tedy Moravskoslezského kraje jako Unucka a Curylo je i kandidátka pirátů Zuzana Klusová, která by podpořila i příspěvek pro rodiče, kteří jsou na výchovu dětí sami. „Ale jedno z těch témat jsou i exekuce. Třeba u nás v Karviné 14800 nově zahájených exekucí v roce 2019 a jsou mezi nimi často i senioři,“ varovala před ekonomickou zranitelností starších lidí Klusová s tím, že by o vládní příspěvek 5 tisíc mohli také rovnou přijít.

„Přikláním se spíš k tomu, že potřebujeme důchodovou reformu a potřebujeme systémovou podporu, nikoliv pořád jednorázově přidávat, abychom odpoutali pozornost od dlouhodobého řešení,“ doplnila svůj názor pirátská kandidátka.

Debata osmi kandidátů pokračovala ale i dalším tématy. Jedním z nich byl koronavirus a opatření proti němu v praxi.

Na konci září přijde superdebata

Strany a hnutí, které dostaly pozvaní do předvolebních debat, určila kombinace průzkumu agentury Phoenix Research v jednotlivých krajích a redakčního propočtu celorepublikového výsledku. Redakce Blesk Zpráv se rozhodla nezvat do krajských debat zástupce SPD kvůli konstantním xenofobním postojům a opakujícím se projevům nesnášenlivosti jejich čelních představitelů, jak ostatně dokládá i letošní zpráva ministerstva vnitra, dle které okamurovci zastínili v šíření nenávisti i tradiční extremisty.

Předvolební vysílání vysíláme vždy v úterý a ve čtvrtek. Na řadu přijdou témata, která mají nejen celorepublikový charakter, ale s jejich řešením se potýkají i představitelé krajů. Diskusi tak zástupci stran povedou například o zdravotnictví, dopravě, školství, bydlení, zemědělství a průmyslu a samozřejmě důchodech a sociálních službách.

Ve středu 30. září pak odvysíláme superdebatu předsedů osmi stran, které mají své zastoupení v Poslanecké sněmovně.

fotrpjotr ( 9. září 2020 22:40 )

Cenzurovaný Blesk se bojí SPD.

marmat ( 9. září 2020 18:44 )

Zkuste si najít Babišovu Chari­tu..­....Nej­větší kapitola SAMOŽIVITELKY !!!
Celý plat od vstupu do velké politiky (PS-i nyní jako premiér) jde přímo na tento charitativní účet.......
Zkuste si chudáci posedlí trolli spočítat kolik to za těch 7 let asi bylo ?
Funkce poslance od října 2013, ministr financí a premiér.....dosud.
A zkuste NEBEJT TROŠKAŘI....
Jako v těch vašich vzteklých fejkovinách !

marmat ( 9. září 2020 18:34 )

mamlas: JAKO mamlas "úžasný".....
jako mysli­tel.­..dis­kutér­???
Titanik!!!

marmat ( 9. září 2020 18:31 )

Menhira: Zkuste nefejkovat....Karma funguje velmi logicky a zcela ZDARMA !!!
Taky si poslechněte na pavlači, v hospodě , parku, jak se single dámy
" velmi upřímně " cítí daleko lépe samy !!!
TO, CO JMENUJETE TAK ZANÍCENĚ není v žádném případě samoživitelka....
a až budete chtít něco oddělovat, kupte si kostým Popelky a smíchejte cokoliv.

marmat ( 9. září 2020 18:24 )

Je velmi dobré si přečíst pečlivě názory opozice.....je to nebetyčná, rádoby sofistikovaně vypilovaná demagogie, která odhaluje JEDINÉ.....
Tito lidé přesně vědí, že jejich penze se vymkne kompletně a zcela "logicky"
100% zoufalému vyhlížení navýšení, slev na dráhu, valorizace i voucherů na lázně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa