Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kraj Vysočina: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

Svou funkci bude na Vysočině již potřetí obhajovat hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Ten v čele kraje poprvé stanul v roce 2008 a sociální demokraté pod jeho vedením vyhráli krajské volby i v letech 2012 a 2016
Svou funkci bude na Vysočině již potřetí obhajovat hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Ten v čele kraje poprvé stanul v roce 2008 a sociální demokraté pod jeho vedením vyhráli krajské volby i v letech 2012 a 2016  (Autor: Profimedia)
Autor: mah - 
3. října 2020
22:08

Volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě skončili těsně Piráti, kteří před čtyřmi lety přitom v kraji nezískali ani dvě procenta hlasů, před ODS. Čtvrté místo obsadila KDU-ČSL, která těsně porazila ČSSD. Šesté místo obsadili Starostové a nezávislí a nejmenší stranou v zastupitelstvu se stane KSČM.

Výsledky voleb v Kraji Vysočina najdete ZDE >>>

Hnutí ANO šlo na Vysočině do krajských voleb 2020 s novým lídrem. Lídr z předchozích voleb Jiří Pavlík byl totiž nejdříve odvolán z pozice náměstka hejtmana, když se v roce 2018 nepodařilo vyvrátit informace o jeho údajném působení v komunistických Lidových milicích a později zcela odešel z hnutí ANO. Stranu tak do voleb vedl jeho nástupce ve funkci náměstka hejtmana Martin Kukla. Hnutí ANO pod jeho vedením ještě vylepšilo svůj výsledek z roku 2016, volby vyhrálo a polepšilo si o jednoho zastupitele na rovných deset.

Piráti vyrazili do boje o krajská křesla a v čele se zastupitelkou Telče Hanu Hajnovou. Zatímco v roce 2016 se nedostali ani přes dvě procenta, letos obsadili ve volbách druhé místo. Třetí ODS ovšem porazili o pouhou setinu procenta, když rozdíl mezi oběmi stranami činilo pouhých 18 hlasů. Piráti tak budou mít sedm zastupitelů.

Array

Starostové a nezávislí šli do voleb znovu v koalici s SNK ED. K těm se připojila i místní hnutí Fórum Jihlava, Žďár – živé město a Pro Třebíč. Stejně jako před čtyřmi lety se do čela kandidátky postavil Lukáš Vlček. Ve volbách potom těsně prohráli s ČSSD souboj o páté místo a skončili šestí. Stejně jako sociální demokraté ovšem budou mít šest krajských zatupitelů.

SPD při volbě lídra pro krajské volby sáhla po šéfovi své krajské buňky Karlu Finkovi. Úspěch ovšem strana neslavila. Se ziskem 4,66 procenta skončila mimo zastupitelstvo.

Občanští demokraté se spojili se Starosty pro občany. Do čela kandidátky si pak vybrali jihlavského zastupitele Vítězslava Schreka. Tomu kryl záda předseda Starostů pro občany a dlouholetý starosta Police na Třebíčsku Karel Janoušek. Společná kandidátka potom těsně prohrála souboj o druhé místo, když získala 13,19 procenta a za Piráty zaostala o pouhou setinu. Stejně jako oni bude mít ovšem 7 zastupitelů. 

Potřetí bude svou pozici obhajoval současný hejtman. Jiří Běhounek vedl kraj už do roku 2008. Letos ovšem jím vedená ČSSD oslovila jen 11,86 procenta voličů a skončila až na pátém místě se šesti zastupiteli.

Od podzimu měli jasno o lídrovi i lidovci. Ti si do čela kandidátky nominovali poslance a dlouhodobého zastupitele kraje Víta Kaňkovského. Ten stranu dovedl na čtvrté místo a k zisku šesti zastupitelů, když strana získala necelých 12 procent hlasů.

Komunisty vedl do voleb Pavel Hodač. KSČM se ovšem propadla na polovinu svého zisku z roku 2016 a se třemi zastupiteli se tak stane nejmenší stranou nového zastupitelstva.

Výsledky krajských voleb 2020 v Kraji Vysočina

Složení nového zastupitelstva Kraje Vysočina po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Kraje Vysočina po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Udělal Běhounek dost pro další obhajobu?

Běhounek stojí v čele kraje Vysočina od voleb 2008, kdy společně s ČSSD dosáhl na bezmála čtyřicet procent hlasů. O čtyři roky později slavili v kraji sociální demokraté znovu, tentokrát díky zisku takřka třiceti procent hlasů. V roce 2016 pak ČSSD a Jiří Běhounek oslovili 19,37 procent voličů, což představovalo 11 zástupců v 45 členném zastupitelstvu.

Druhou nejsilnější stranou v zastupitelstvu se během posledních voleb v roce 2016 stalo hnutí ANO, které do voleb vedl Josef Pavlík. Celorepublikově nejúspěšnější strana posledních let získala v krajských volbách 2016 17,04 procenta hlasů, což mu přineslo 9 zastupitelských křesel.

Výsledky krajských voleb 2016
ČSSD 19,37 %
ANO 17,04 %
KDU-ČSL 13,41 %
KSČM 11,40 %
ODS 9,10 %
STAN a SNK ED 6,84 %
SPD a SPO 6,40 %

Třetí místo obsadila KDU-ČSL. Tu do voleb vedl Jaromír Kalina. Lidovci ve volbách získali 13,41 procent hlasů a znovu obsadili sedm křesel.

Čtvrté místo obsadila KSČM. Tu do voleb vedl Milan Plodík. Komunisté pod jeho vedením získali 11,40 procent hlasů. To jim stačilo na zisk šesti zastupitelů.

Pátým subjektem ve volbách se stala ODS. Tu v roce 2016 dovedl Zdeněk Geist k zisku 9,10 procent hlasů a pěti míst v zastupitelstvu.

Starostové a nezávislí kandidovali v krajských volbách 2016 v koalici s SNK Evropskými demokraty na kandidátce pojmenované Starostové PRO VYSOČINU. Tu vedl Nestraník nominovaný SNKK ED Lukáš Vlček. Koalice oslovila 6,84 procenta voličů a získala tak 4 zastupitele.

Nejmenší stranou v zastupitelstvu se v roce 2016 stala koalice SPD a SPO. Tu vedl tehdejší senátor a předseda SPO Jan Veleba. V kraji oslovil 6,40 procent voličů. To představovalo tři zastupitelská křesla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa