Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ústecký kraj: Kdo bude mít po volbách blízko hejtmanskému křeslu?

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) s manželkou
Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) s manželkou  (Autor: Blesk:Ústecký kraj)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
21:06

V Ústeckém kraji vyhrálo krajské volby 2020 s výrazným náskokem hnutí ANO. Druhá ODS za vítězem voleb zaostala o více než 10 procent hlasů. Třetí místo obsadili Starostové a nezávislí před Piráty. Páté místo vybojovala SPD, šesté KSČM. Na sedmém místě skončila koalice TOP 09, LES, Zelených a dalších hnutí. Nejmenší stranou se stala kandidátka Lepší Sever, která sdružuje hnutí UFO a ProMOST.

Výsledky krajských voleb v Ústeckém kraji sledujte ZDE >>> 

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček vedl kraj od roku 2012. Ve volbách do zastupitelstev krajů 2020 už ovšem nekandidoval. Místo toho se chce věnovat péči o svou vnučku, kterou má v péči.

Tragédie v rodině Bubeníčka

V roce 2016 totiž došlo v jeho rodině k tragédii. Hejtmanovu dceru začátkem roku zabil její partner, který byl za vraždu odsouzen k deseti letům vězení. Pár přitom měl malou dceru. Hejtman měl už tehdy svou vnučku Nelinku s manželkou ve své péči a právě starost o ní je hlavním důvodem, proč znovu nekandidoval. KSČM si za jeho nástupce vybrala Radka Černého.

Pod jeho vedením se ovšem strana propadla takřka o deset procent, když získala pouze 6,26 procenta hlasů. Díky tomu KSČM získala 4 mandáty v zastupitelstvu Ústeckého kraje a celkově skončila v kraji na šestém místě.

Piráty vedl ústecký zastupitel Karel Karika. Strana si jej vybrala vnitrostranickými primárkami už na začátku prosince 2019. Karika dovedl stranu k zisku přes 10 procent. Díky tomu budou Piráti mít 6 krajských zastupitelů a stanou se tak čtvrtou největší stranou v kraji.

ODS si do svého čela znovu vybrala Jiřího Kulhánka. Starosta Kadaně občanské demokraty vedl do voleb již v roce 2016, kdy strana skončila na čtvrtém místě. Na kandidátce Kulhánek vedl nejen své spolustraníky, ale i lidovce. Kandidátku pak dovedl k zisku 12,37 procent hlasů a osmi mandátů v zastupitelstvu. ODS se tak stane druhou největší stranou v Ústeckém kraji.

Do voleb šla i široká koalice. Na kandidátce Spojenci pro kraj se sešli členové hnutí Jsme PRO!, Strany zelených, TOP 09,SNK-ED a LES. Do čela kandidátky se postavil předseda hnutí Jsme PRO! Jiří Řehák. Záda mu z druhého místa za Zelené kryla Karolína Žákovská a z třetího místa Michal Kučera za TOP 09. Společně oslovili lehce přes šest procent voličů a získali 4 mandáty.

Do zastupitelstva se chtělo vrátit i hnutí Severočeši, které z něj před čtyřmi lety vypadlo. Letos se tak chce pokusit o návrat. Do čela kandidátky si hnutí, které má v osobě Jaroslava Doubravy zastoupení i v Senátu, vybralo starostu města Dubí Petra Pípala. Návrat jim ovšem nevyšel, se ziskem 2,46 procent skončili opět mimo zastupitelstvo.

Lídrem hnutí ANO byl v krajských volbách Jan Schiller, poslanec a zastupitel Mostu. Hnutí ANO volby vyhrálo, když ještě vylepšilo svůj výsledek z roku 2016 na 25,88 procent hlasů. Navzdory tomu ovšem získalo o tři mandáty méně.

Array

SPD šlo do voleb s lídrem Zdeňkem Kettnerem. Ten straně vybojoval necelých 9 procent hlasů a 5 míst v zastupitelstvu.

Koalice Lepší Sever sdružovala Ústecké fórum občanů, hnutí ProMOST a Nezávislí. Kandidátku vedl Martin Klika. Koalice ve volbách oslovila necelých šest procent voličů a do zastupitelstva tak vyšle čtyři zástupce

Cestou koalice s místními uskupeními se vydalo i hnutí Starostové a nezávislí. To se spojilo se Stranou soukromníků České republiky, hnutím Vaše Ústí a Unií pro sport a zdraví. Do čela kandidátky se postavil starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák. STAN ve volbách oslovili přes 11 procent hlasujících a stanou se tak třetím největším klubem v zastupitelstvu, když jim přepočet určil sedm zastupitelů.

Do voleb se přihlásila i krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ta se do voleb spojila i s dalšími subjekty na kandidátce Čistý a lepší sever. V čele kandidátky byl Jindřich Svoboda. Koalice ovšem skončila hluboko pod pětiprocentní hranicí.

S necelými šesti procenty proklouzli do zastupitelstva i čtyři zástupci kandidátky Lepší Sever, která sdružovala představitele hnutí UFO a ProMOST.

Výsledky krajských voleb 2020 v Ústeckém kraji

Složení zastupitelstva Ústeckého kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Ústeckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Komunisté si udrželi moc navzdory ztrátám

V roce 2016 se do zastupitelstva Ústeckého kraje probojovalo pět stran. První místo získalo hnutí ANO s lídrem Petrem Urbánkem, které získalo 23,24 procenta hlasů a 20 křesel v 55členném zastupitelstvu.

Výsledek voleb do zastupitelstva ústeckého kraje 2016
1. ANO 23,24 %
2. KSČM 15,82 %
3. ČSSD 11,90 %
4. ODS 8,54 %
5. Koalice SPD a SPO 6,07 %

Druhé místo díky zisku 15,82 procenta hlasů obsadila do té doby nejsilnější KSČM s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem v čele kandidátky. Díky tomu strana získala třináct zastupitelů. Komunisté tak přišli o sedm míst.

Třetí místo obsadila ČSSD. Sociální demokraty vedl do voleb Jaroslav Foldyna. Strana dostala hlas 11,90 procent voličů, což stačilo na zisk deseti míst v zastupitelstvu, o tři méně než v předchozích volbách.

Na čtvrtém místě se umístili občanští demokraté s Jiřím Kulhánkem v čele. ODS si vysloužila podporu 8,54 procenta voličů, což straně zajistilo sedm křesel v zastupitelstvu. Na druhém místě přitom skončil bývalý senátor Jaroslav Kubera (†72), který zemřel v pondělí 20. ledna 2020. V roce 2016 kandidoval z 55. místa, ale díky zisku 1670 preferenčních hlasů poskočil na druhé místo.

Nejmenším subjektem zastupitelstva Ústeckého kraje se stala koalice SPD a SPO vedená Petrem Šmídem. Díky 6,07 procentům hlasů usedlo v zastupitelstvu pět členů kandidátky.

Vyjednávání vládní koalice stranám zabralo měsíc. Jako poražené z jednání nakonec odešlo hnutí ANO. K získání většiny potřebovalo získat osm hlasů. To se ovšem straně nepovedlo.

Moc si díky tomu udrželi komunisté. Na spolupráci se domluvili s ČSSD a koalicí SPD aSPO. Celkově tak nová koalice hejtmana Bubeníčka získali v zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu 28 hlasů.

Jak volit v krajských volbách 2020 čtěte ZDE >>>

dostojevskij ( 20. srpna 2020 15:13 )

Je to tak. Před volbami sliby, po volbách ticho!!!!!! Je jedno, jestli je to ODS, ČSSD, US, ZELENÍ - vyjde to nastejno.
Ale co nám mají slibovat: HORY i DOLY tu jsou. Změnit legislativu - to trvá roky, proto jdou mladí pryč!!!! BOHUŽEL lepší to tu nebude!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa