Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovci mají smůlu. Komunista Bubeníček si na Ústecku znovu „plácl“ s ČSSD

Autor: ČTK, simao - 
15. listopadu 2016
17:30

Česká republika bude mít dál jednoho komunistického hejtmana. Oldřich Bubeníček uhájil v Ústeckém kraji svůj post, i když tu KSČM skončila až za vítězným ANO. Společnou vládu komunisté s hnutím Andreje Babiše nedojednali. Na spolupráci v řízení kraje se domluvili s ČSSD a koalicí okamurovců a velebovců. A v úterý podepsali koaliční smlouvu.

Trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO (Strana přímé demokracie a Strana práv občanů, tedy okamurovci a velebovci) bude mít v zastupitelstvu o 55 členech těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. Zástupci stran však prý nemají z křehké koalice obavu. Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane společně s ODS v opozici.

Hejtmanem zůstane v dalších čtyřech letech Oldřich Bubeníček (KSČM). Nově bude mít pět náměstků, dosud měl jen dva. Prvním náměstkem bude sociální demokrat Martin Klika, dalšími Stanislav Rybák, Jaroslav Komínek (oba KSČM) a Petr Šmíd (SPO).

Hnutí ANO přitom v krajských volbách získalo v 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Ústeckému kraji dosud vládla KSČM s ČSSD. Tentokrát však museli přibrat třetího do party.

Kromě složení slibu a volby nového vedení budou zastupitelé už rozhodovat i o standardních bodech, například financích na sociální služby.

Co o sobě říkal Oldřich Bubeníček v předvolební debatě Blesku? Podívejte se:

Video  Hejtman Bubeníček: Byl jsem hodný komunista, který nedělal naschvály.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Z Foldyny udělali náměstka. Plat pobírat nebude

Nově zřízena přitom byla funkce náměstka pro jednání s vládou. Tím bude poslanec Jaroslav Foldyna(ČSSD). „Ústecký kraj potřebuje větší dynamiku v jednání s vládnou. Zásadní problémy v Ústeckém kraji nezmění kraj samotný. Je to spoluodpovědnost státu, spoluodpovědnost vlády. Druhá věc, kterou jsme trochu podcenili v minulém období, byla legislativní pravomoc, možnost věci ovlivnit,“ vysvětluje Foldyna. Pozici náměstka bude vykonávat jako neuvolněný a nebude za něj tedy pobírat plný plat.

Zvýší se i počet výborů. Namísto pěti jich bude osm. Podle Bubeníčka to kraj extrémně finančně nezatíží. Trojkoalice přitom nabídla dva výbory i opozici - ANO by mohlo získat finanční výbor, ODS výbor kontrolní. „Finančně si to může (kraj) dovolit, protože hospodaří velice dobře. A po minulých volbách došlo k drastickému snížení funkcí a nakonec se ukázalo, že to také není ideální,“ uvedl Bubeníček.

Z těsné většiny hlasů v zastupitelstvu staronový hejtman obavu nemá. „Pokud všichni řekli, že chtějí pracovat pro kraj, tak u těch 28 by to neměl být problém. A s výjimkou politických hlasování na začátku jsou drtivá většina hlasování věci, které řeší problémy kraje. Tam by s tím neměla mít problém ani druhá strana, alespoň tak to probíhalo v minulém období,“ míní Bubeníček.

Ve výdrž koalice věří i SPD-SPO. „My jsme rozhodně připraveni koalici držet. A kolikrát v historii se stávalo to, že ta nejkřehčí koalice byla ta nejpevnější a myslím si, že to bude tento případ,“ dodal Šmíd.

Blesk v Ústeckém kraji natáčel předvolební debatu. Podívejte se na její část:

Video  Předražené muzeum v Ústí nad Labem: Městští zastupitelé trpí kolektivní ztrátou paměti. Rekonstrukce muzea byla totiž předražena o více než 53 milionů korun.  - Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 21. ledna 2017 12:23 )

Je to chudák, má pravdu, ale hrad bych nechal napokoji. Alespoň se dozvídáme, jak se tady vše točí.

agfor ( 15. listopadu 2016 18:03 )

Lidi ještě nepochopili, že kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa