Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Karlovarský kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) se vzdá kvůli těhotenství hejtmanského křesla. Ponechá si jen mandát poslankyně. Porodit by měla v dubnu. O těhotenství i práci se rozpovídala víc v obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy.
Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) se vzdá kvůli těhotenství hejtmanského křesla. Ponechá si jen mandát poslankyně. Porodit by měla v dubnu. O těhotenství i práci se rozpovídala víc v obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy.  (Autor: Blesk:Jakub Poláček)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
20:49

Volby v Karlovarském kraji vyhrálo hnutí ANO. S odstupem více než 10 procent obsadila druhé místo koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých. Třetí místo obsadili Piráti, kterým se podařilo zdvojnásobit počet zastupitelů oproti volbám 2016. Mandáty v Zastupitelstvu získali i koalice KDU-ČSL a ODS, Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí, SPD a spojení hnutí VOlba pro kraj a Karlovaráci.

Výsledky voleb v Karlovarském kraji najdete ZDE >>>

Svůj úspěch v krajských volbách 2020 neobhajovala Jana Mračková Vildumetzová z ANO. Dnes již bývalá hejtmanka totiž na podzim 2019 oznámila, že je těhotná. Následně se rozhodla skončit v hejtmanském křesle, kde ji od ledna 2020 nahradil její náměstek Petr Kubis, který stanul i v čele krajské kandidátky ANO.

Výměna v čele kandidátky ovšem neměla na výsledky hnutí ANO v Karlovarském kraji vliv. ANO si vysloužilo přízeň necelých 25 procent voličů a oproti roku 2016 tak ještě takřka o dvě procenta posílilo. Volební výsledek mu přinese 13 míst v zastupitelstvu Karlovarského kraje.

ODS postavila v Karlovarském kraji společnou kandidátku s KDU-ČSL. V jejím čele stál Karel Jakobec. Koalice dvou opozičních stran oslovila 7,35 procenta voličů a v zastupitelstvu tak budou 4 její zastupitelé. 

Piráty vedl do krajských voleb Josef Janů. Ten stál v čele Pirátské kandidátky už v roce 2016, kdy Piráti získali 3 zastupitele. V roce 2020 strana pod jeho vedením získala 11,56 procenta voličů. Díky tomu se počet Pirátů v zastupitelstvu zdvojnásobí.

Array

Se stejným lídrem ale novým jménem šlo do voleb Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí. To kandidovalo pod názvem Místní. Stejně jako před čtyřmi lety byl v čele kandidátky Patrik Pizinger. I jeho hnutí přitom posílilo, oproti roku 2016 si polepšilo o necelé procento a získalo tak čtvrté místo v zastupitelstvu.

Lídrem hnutí Volba pro kraj se stal Josef März. To se v minulých volbách do zastupitelstva nedostalo. Pro letošní volby se proto spojilo s hnutím Karlovaráci a nezávislými starosty. Koalice ve volbách oslovila 6,51 procenta voličů, díky čemuž v zastupitelstvu usednou tři její zástupci.

Starostové a nezávislí sestavili v Karlovarském kraji společnou kandidátku s Karlovarskou občanskou alternativou a TOP 09. V čele přitom stál bývalý primátor Karlových Varů za KOA Petr Kulhánek. Koalice skončila v hlasování na druhém místě díky zisku 14,66 procent. Změnilo se ovšem pořadí na kandidátce, do jejího čela totiž voliči vykroužkovali Antonína Jalovce, který původně kandidoval ze třetího místa. Do zastupitelstva pak uskupení vyšle 8 zástupců.

Na známou tvář vsadila v krajských volbách SPD. Hnutí se rozhodlo do čela kandidátky nasadit poslankyni Karlu Maříkovou. Ta pro SPD vybojovala 7,25 procenta hlasů a čtyři místa v zastupitesltvu.

ČSSD vsadila v Karlovarském kraji na nové tváře. V čele kandidátky tak stanul starosta Rotavy Michal Červenka. To straně ovšem nestačilo ani ke vstupu do zastupitelstva. Sociální demokraty volila jen necelá čtyři procenta voličů.

Komunisty do voleb vedla Eva Valjentová. KSČM se ovšem do zastupitelstva Karlovarského kraje neprobojovala. Ve volbách získala hlasy pouze 4,41 procenta voličů.

Výsledky krajských voleb 2020 v Karlovarském kraji

Složení zastupitelstva Karlovarského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Karlovarského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Vláda ANO bez turbulencí

V roce 2016 vyhrálo krajské volby v Karlovarském kraji hnutí ANO s velkým náskokem, když získalo 22,91 procenta hlasů a 13 místy v 45členném zastupitelstvu. Na druhém místě s devítiprocentním odstupem skončila ČSSD, která získala 13,91 procenta hlasů a osm zastupitelů. První trojici uzavřela KSČM díky 11,50 procentu hlasů od voličů, což znamená šest komunistických zastupitelů.

Výsledky krajských voleb 2016
ANO 22,91 %
ČSSD 13, 91 %
KSČM 11,50 %
STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 10,09 %
ODS 7,59 %
Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst 6,40 %
Koalice SPD a SPO 5,52 %
Piráti 5,46 %

Čtvrtí skončili Starostové a nezávislí s podporou Karlovarské občanské alternativy, KDU-ČSL a TOP 09, když získali 10,09 procenta hlasů a pět zastupitelů. Pátá byla ODS. Tu volilo 7,59 procenta voličů, kteří tak do zastupitelstva vyslali 4 občanské demokraty.

Šesté místo obsadilo Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst se ziskem 6,40 procenta hlasů, sedmé místo obsadila koalice SPD a SPO, která získala přízeň 5,52 procent voličů a do zastupitelstva z osmého místa pronikli i Piráti se ziskem 5,46 procenta hlasů. Všechny tři strany přitom získali po třech zastupitelích.

Po volbách se podařilo Janě Vildumetzové domluvit koalici ANO, ODS, Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, Piráty a SPO. Ta má v zastupitelstvu většinu 24 hlasů. Vildumetzová tím překazila snahu ČSSD, která se v kraji pokusila z druhého místa vítězné ANO obejít a domluvit širokou koalici.

ČSSD tak z vedení Karlovarského kraje odešla po 16 letech.

Jak volit v krajských volbách 2020 čtěte ZDE >>>

jezidedek ( 16. února 2020 09:48 )

jak je možné že máte blbku pirátu Bílou která nesnáší duchodce považuje je za parazit který chce jen peníze!! a není solidární.Ty krávo a s čeho by měli být duchodci solidární tak tak vyžijí!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa