Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Plzeňský kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
20:32

Krajské volby v Plzeňském kraji vyhrálo hnutí ANO. Na záda mu ovšem dýchala koalice ODS a TOP 09. Souboj o třetí místo vyhrála na počet hlasů kandidátka Starostů a nezávislých, ti ovšem budou mít v zastupitelstvu stejný počet představitelů jako čtvrtí Piráti. Kromě toho do se do zastupitelstva dostanou i představitelé SPD? ČSSD a KSČM.

Výsledky karjských voleb v Plzeňském kraji najdete ZDE >>>

Bývalý hejtman Josef Bernard oznámil ČSSD, že za stranu znovu do čela kraje kandidovat nebude. Na začátku června navíc stranu opustil a byl z pozice hejtmana odvolán. O hejtmanské křeslo se ovšem ucházel znovu, tentokrát ovšem v čele kandidátky hnutí STAN. Tu dovedl k zisku necelých 15 procent, což stačilo na třetí místo ve volbách a zisk sedmi míst v zastupitelstvu Plzeňského kraje.

Array

Sociální demokraty do krajských voleb vedl Bernardův náměstek Ivo Grüner. Na úspěch svého předchůdce ovšem nenavázal. Strana pod jeho vedením získala 5,85 procent hlasů a umístila se na šestém místě. Volební zisk přetaví ve tři mandáty v zastupitelstvu.

Lídrem Pirátů byl zastupitel Domažlic Rudolf Špoták. Podobně jako Pirátští lídři v dalších krajích může slavit úspěch. Jeho strana si polepšila o necelých deset procent z 3,82 v roce 2016 na současných 13,56. To znamená, že v zastupitelstvu bude zasedat sedm Pirátů.

KDU-ČSL se ve volbách spojila s Agrární demokratickou stranou a Nestraníky a kandidátka dostala jméno Koalice pro Plzeňský kraj. V jejím čele pak stanula krajská předsedkyně lidovců Ivana Bartošová. Kandidátka ovšem neuspěla, hlasovalo pro ni jen 4,36 procenta voličů.

Na koalici a společném lídrovi se před volbami dohodly i strany ODS a TOP 09. Ta se jmenuje ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů. V jejím čele je za ODS bývalá rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová. Společná kandidátka vyhrála přízeň 21,23 procenta voličů, čímž se vyšvihla na druhé místo ve volbách a získala o jedno zastupitelské místo méně, než vítězné hnutí ANO.

KSČM vybírala lídra pro volby předposlední únorovou sobotu. Stranu nakonec do voleb vedl poslanec Jiří Valenta. Ten Stranu dovedl k zisku necelých 5,5 procent. KSČM se tak na příští čtyři roky stane nejmenší stranou v zastupitelstvu Plzeňského kraje, kde bude společně s Valentou jeden další komunista.

Za hnutí ANO se o post hejtmana uchází první náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký. Ten hnutí dovedl k těsnému vítězství. Se ziskem 22,5 procent bude v zastupitelstvu působit 12 zástupců strany premiéra Andreje Babiše.

SPD vedla do voleb krajská předsedkyně hnutí Marie Pošarová. Hnutí Tomia Okamury pod jejím vedením přišlo ke třem mandátům v zastupitelstvu, když získalo přízeň 6,18 procent voličů.

Výsledky krajských voleb 2020 v Plzeňském kraji

Složení zastupitelstva Plzeňského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Plzeňského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Koalice bez vítězné strany

Volby v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO, které získalo 21,52 procenta hlasů a 11 křesel v 45členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD získala přízeň 17,35 procenta voličů, což jí vyneslo 9 zastupitelů. Na třetím místě se umístila ODS s osmi zastupiteli díky 14,63 procenta hlasů. Na čtvrtém místě skončili komunisté, kterým dalo hlas 11,58 procenta voličů.

Výsledek voleb 2016 v Plzeňském kraji
1. ANO 21,52 %
2. ČSSD 17,35 %
3. ODS 14,63 %
4. KSČM 11,58 %
4. Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků 8,15 %
5. TOP 09 7,09 %
6. koalice SPD a SPO 5,33 %
7. Koalice pro Plzeňský kraj 5,11 %

Pátou příčku obsadila koalice Starostů a nezávislých s Občany patrioty, Stranou svobodných občanů a Stranou soukromníků České republiky, která získala 8,15 procenta hlasů a 4 místa v zastupitelstvu. Tři zastupitele získala i TOP 09 se ziskem 7,09 procenta.

Zbylá čtyři místa si rovným dílem rozdělily další dvě koalice. 5,33 procenta hlasů získala koalice SPD a Strany Práv Občanů. Poslední strana, která se dostala do zastupitelstva se ziskem 5,11 procenta, pak byla Koalice pro Plzeňský kraj, kterou tvořili lidovci, Strana zelených a Nestraníci.

Po volbách se ovšem vítěznému hnutí ANO nepodařilo sestavit koalici. Vítěze tak obešla ČSSD, která se dokázala domluvit na spolupráci s ODS, Koalicí pro Plzeňský kraj a Starosty a patrioty. Krajské vedení díky tomu disponuje těsnou většinou 23 hlasů. Hejtmanem se stal bývalý generální ředitel Škoda Transportation Josef Bernard.

Podívejte se na videu, co politici řešili v debatě Blesku před čtyřmi lety:

Video  Krajské volby 2016: Záznam debaty s kandidáty z Plzeňského kraje  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak volit v krajských volbách, čtěte ZDE >>>

krapotkin ( 14. července 2020 13:56 )

Nepotřebuji vědět nic, protože na volby házím kakáč. nemínit neustále volit komouše a estébáky, i když jsou rozlezlí do všech zlodějských partají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa