Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nerovnost v příjmech mužů a žen většinu politiků netrápí. Neřeší ani otce na rodičovské

Autor: var - 
15. října 2017
11:40

Rozdíly v příjmu mužů a žen či problematika zaměstnávání matek s dětmi nepatří zrovna mezi „sexy“ témata, kterým by se kandidující strany příliš věnovaly. V této oblasti se zabývají spíš daňovými úlevami pro rodiny s dětmi nebo změnami v sociálních dávkách. Vyplývá to z nové studie think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR, který zkoumal 12 politických stran.

Kandidující strany napříč politickým spektrem souhlasí s podporou pracujících rodičů, ale ne všechny se zabývají zlepšením zaměstnanosti matek s dětmi. Nabídka částečných pracovních úvazků v Česku je přitom jedna z nejnižších v Evropské unii. Tuzemské matky volí rovněž jedny z nejdelších mateřských dovolených a spolu s pracujícími manželi mají vysoké efektivní daňové sazby. Pokud se ženy vrátí zpátky do práce, berou obvykle mnohem nižší mzdy než muži.

Lidovci, komunisté, Realisté, Zelení a TOP 09 mají v programu flexibilní pracovní dobu, částečné úvazky nebo práci z domova. Většina stran chce daňově zvýhodnit pružné a zkrácené úvazky.

Nedostatkem mateřských škol se zabývají všechny strany kromě Pirátů a KDU-ČSL. Jediní Zelení mluví o financování školek a věkovém složení dětí v nich. ČSSD, Zelení a Realisté podporují například mikrojesle, KSČM a SPO jesle, TOP 09 a Zelení dětské skupiny a Realisté agentury na hlídaní dětí.

Téměř všechny strany chtějí zvýšit daňové úlevy pro rodiny

Čím se ale strany téměř nezabývají, je zvýšení počtu otců na rodičovských dovolených. Přitom v Česku ve srovnání s ostatními zeměmi tráví pouze 2 % otců na rodičovské. Evropský průměr je ale 10 %. „Pouze Zelení mluví o zapojení obou rodičů do výchovy jako o jednom z hlavních úkolů rodinné politiky. Chtějí ho dosáhnout pomocí finančního zvýhodnění střídání na rodičovské dovolené, podporou aktivního otcovství a zavedením otcovské dovolené,“ řekla autorka studie Klára Kalíšková. Podle ní se program TOP09 také zmiňuje o zapojení otců do péče, odmítají ale povinnost rodičů se vystřídat během rodičovské.

„Přestože má Česko v rámci Evropské unie druhý nejvyšší podíl výdajů na daňové úlevy pro rodiny, chtějí je všechny strany s výjimkou Pirátů a Svobodných dále zvyšovat,“ sdělila Kalíšková. Strany se v programech různí jak ulevit rodinám od daňové zátěže. Daňové úlevy, které by snížily efektivní zdanění žen a umožnily by jim pružnější návrat na trh práce, prosazují Realisté, Zelení a TOP 09. Oproti tomu daňové změny, které by daně snížily jen u prvních vydělávajících, hlavně mužů, by navrhovaly strany ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a SPO.

Téměř všechny strany se věnují sociálním dávkám. Zastavit jejich zneužívání by chtěli ANO, ODS, Svobodní a TOP 09. „Piráti chtějí celý systém zjednodušit. Sociální demokraté slibují nárok na porodné a přídavky na děti pro rodiny až do 3,5násobku životního minima (dnes do 2,7násobku) a zvýšení porodného na 15 000 Kč (v současnosti 13 000 pro první a 10 000 Kč pro druhé dítě)," uvedla Kalíšková.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 15. října 2017 14:40 )

Politici se už 27 roků nezajímají o lidi, kteří je platí - daňové polatníky.Je zajímá především koryto a každoroční zvýšování platů o 7 - 8 tisíc. Je nevyšší čas dát šanci jiným stranám a nevolit žáby na prameni: ČSSD, ODS, TOP09 a KDUČSL.

barracuda.sro ( 15. října 2017 12:35 )

Nerovnost v příjmech politiky netrápí a nezajímá . Politikům je obyčejný občan u rektu!!! Zájem o občany (voliče) začínají mít jen před volbami, aby nepřišly o svá korýtka !A proto občané ,voliči jděte k volbám a volte s rozumem.

11karel11 ( 15. října 2017 12:32 )

Naše politiky trápí pouze jejich peněženka. Jak se chovají k ženám, zrušili vše zvýhodněné pro ženy, odchod do důchodu stejný jako chlapi, nízké důchody, a chlap si na stará kolena najde mladou a žena, která se starala o rodinu zapláče. Měla by dostat část jeho důchodu, tak jak je to v Německu (50 %), jenže v parlamentu je většina chlapů, tak je to jasné. Jen , co se jim hodí.

agfor ( 15. října 2017 12:15 )

Jako pracovník nejmenované firmy mám jinou zkušenost - ženská podržela šéfovi a měla o 2 třídy vyšší plat než ostatní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa