Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pracuješ a vychováváš děti? Stát ti uleví na daních, vzkázal lidovec Jan Bartošek

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
8. září 2017
17:00

Není to tak dávno, co se jeho rodině nedostávalo peněz. To přiznal Jan Bartošek (KDU-ČSL), který není politikem příliš dlouho, v Blesk volebním souboji 2017. Bartošek byl jedním z šestice hostů debaty Blesku před volbami do Poslanecké sněmovny, která se týkala sociální oblasti.

Lidovci by souhlasili s jednorázovým navýšením důchodů o tisíc korun. Ruku by ale nezvedli pro zrušení EET, jednotné DPH 18 % ani pro zrušení otcovské dovolené. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Peněženka.

Máte dva syny. Kdyby to tenkrát šlo, využil byste otcovské dovolené?

Jasně. U obou. Rád bych zůstal se ženou doma a pomohl jí.

Měla někdy rodina Jana Bartoška nedostatek peněz? I na to odpověděl v otázkách na tělo. Podívejte se:

„Nechceme, aby kominík běhal s EET na zadku“

Ačkoliv i díky jejich hlasům prošlo zavedení elektronické evidence tržeb, chystají se ji lidovci změnit. I při zavádění prý dosáhli ve vládě dílčích úspěchů, jako třeba rozfázování jejího náběhu. „Prosadili jsme čtyři fáze, ať se ukáže, jak to funguje v praxi. Věříme, že se třetí a čtvrtá fáze zruší po volbách. My nechceme, aby kominík běhal s EET na zadku. Chtěli bychom ochránit například vesnické hospody,“ řekl Bartošek ve studiu.

Lidovci podporují rodinu, a to i kvůli důchodům

Ať už v otázce daní nebo důchodů, podporují lidovci rodinu. Především tu pracující. „Chceme jít cestou, že budeme zvyšovat odečitatelnou položku na dítě. Máme to spočítáno, kdyby se to týkalo druhých a třetích dětí, tak by to bylo zhruba 3,5 miliardy ze státního rozpočtu. To je ufinancovatelné. V těch rodinách zůstane víc peněz. Pokud se snažíš a vychováváš děti, stát ti nechá peníze na daních. Soukromému sektoru my do platů nebudeme mluvit,“ řekl důrazně Bartošek.

A z tohoto pohledu se dívá i na problematiku nízkých důchodů a obřích nákladů státu. „Každý, kdo chodí do práce a zodpovědně pracuje, má právo na to, aby dostal odpovídající důchod. Pro nás je první průběžný pilíř jako základ a člověk se na budoucnost musí připravit. Ano, stát se o tebe postará, když celý život pracuješ a ty se na svou budoucnost připrav tak, že dobře a slušně vychováš děti a připravíš budoucí plátce do systému, anebo si na to budeš muset našetřit,“ apeloval.

Podívejte se také na záznam celé debaty o důchodech, sociálních dávkách, platech a daních:

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
maruch ( 8. září 2017 19:31 )

Lidovec???? tak s tady těma kecama jdi do řiti. Jezinky taky slibovaly .Všichni před volbama jenom slibují . Je to samej zmetek ,zloděj a podvodník . Chce se mě ze všech politických darmožroutů blít. Proč se takový věci neřešily na začátku volebního období ??? To nebyl čas museli co nejvíc nahrabat a teď by se strhali.Hnůj a hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa