Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

STAN vrací úder Zemanovi. Prezident se jim v pořadu Blesku vysmál, že nemají program

Autor: Jakub Veinlich - 
30. srpna 2017
05:02

Miloš Zeman se v pořadu Blesk.cz Sprezidentem v Lánech opět opřel do hnutí Starostové a nezávislí. Podle prezidenta nemá do podzimních voleb žádný program. Hnutí Petra Gazdíka a volebního lídra Jana Farského mu ho tedy na Hrad poslalo. A co na něj prezident řekl? Zjišťovali jsme přímo na Hradě. 

Moderátor David Vaníček se Miloše Zemana v pořadu S prezidentem v Lánech zeptal, co říká na to, že by hnutí STAN chtělo po volbách zavést možnost stornovat prezidentské amnestie.

Prezident to smetl jedinou větou. „Je to typický okrajový problém, který jen dokazuje, že Starostové a nezávislí nemají vlastní program,“ prohlásil na adresu hnutí Zeman. 

Starosty to vyburcovalo a jejich volební lídr Jan Farský donesl prezidentovi na Pražský hrad složku, do které přiložil i více než čtyřicetistránkový volební program. 10 programových bodů si přitom hnutí, které zatím ve volebních průzkumech příliš neboduje, schválilo teprve před necelým týdnem.

„Mrzí mě, že Vám poradci zřejmě opět podsunuli špatné informace a dovoluji si Vám jedno aktuální vydání našeho programu doručit. Jak vidíte, má přes čtyřicet stran a na jeho podobě se v jednotlivých kapitolách podílelo více než 30 odborníků, jakými jsou například Petr Moos, Petr Zahradník a Miroslav Bárta. Věřím, že jej budete mít prostor pročíst a těším se na Vaše odborné komentáře,“ připsal volební lídr Starostů Jan Farský v dopise, který prezidentovi k programu přiložil.

Zároveň Farský také prezidentovi vysvětluje, jak to hnutí s amnestiemi ve svém programu myslí. „Amnestie není tématem ve chvíli, kdy prezident republiky, v současné době stále ještě Vy, ctí ústavní pořádek a nezneužívá účelově svých pravomocí. Nevím sice, kdo Vás příští rok ve funkci vystřídá, ale bude z mého pohledu jistější, když si propouštění odsouzených zlodějů a nájemných vrahů nějak systémově ošetříme,“ píše Farský.

 

Starostové chtějí po slovenském vzoru dát novou pravomoc parlamentu. K ambicióznímu plánu ale musejí získat nejdříve hlasy pro změnu ústavy. „Navrhneme, aby parlament mohl ústavní většinou zrušit amnestii či milost prezidenta republiky,“ dal si STAN do svých volebních priorit.

V závěru dopisu navíc Farský Miloši Zemanovi vytknul, že spojuje jedny lidi proti druhým a ne všechny dohromady a nedodává jim odvahu a sílu na cestě ke společným cílům. To přitom prezident sliboval ve svém inauguračním projevu.

„Snad bude takových momentů na sklonku Vašeho mandátu ještě dostatek a budeme na Vás moci vzpomínat jako na prezidenta, který přeci jen něco dobrého vykonal,“ uzavřel dopis Farský.

Celý záznam aktuálního vydání pořadu S prezidentem v Lánech si může pustit zde: 

Video  O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

Miloš Zeman dal ale v reakci jasně najevo, co si o počínání Starostů a nezávislých myslí. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček Blesk.cz naznačil, že prezidenta jejich program příliš nezajímá. „Nemáme žádný důvod se podílet na mediálním zviditelňování a předvolebním PR pana Farského,“ napsal ve stanovisku Hradu pro Blesk.cz Ovčáček.

Spory mezi Zemanem a STAN

Prezident a Starostové se přitom přes média nedohadují poprvé. Loni na podzim Zeman kritizoval šéfa hnutí STAN za to, že organizoval alternativní oslavy státního svátku 28. října na Staroměstském náměstí. A Starostové si to „rozházeli“ u prezidenta i při krajských volbách. To když si dali na své billboardy heslo: „Kdo má větší důvěru než Miloš Zeman?“, které později přelepili dalším heslem „Starostům věří 60 % lidí“, na kterém byla „jaderná baba“ Dana Drábová.

„Toto hnutí se v billboardové kampani chlubí cizím peřím, když operuje s podporou starostů ve veřejnosti,“ komentoval tehdy kampaň prezidentův mluvčí Ovčáček. Podle něj je starostů v Česku přes 6000 a jsou na kandidátkách všech stran. STAN měl podle mluvčího jen zhruba dvouprocentní podporu, kterou přirovnal k podpoře extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. „Je tedy drzostí od takto marginální strany takto neférově postupovat ve volební kampani,“ dodal Ovčáček.

Mluvčí STAN Karel Kreml to tehdy komentoval slovy, že hnutí tím myslelo, že se takové podpoře těší všichni Starostové, ne jen ti na jejich kandidátce.

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 30. srpna 2017 11:01 )

 ...propouštění odsouzených zlodějů a nájemných vrahů nějak systémově ošetříme... Pan Farský je bohužel vůůůl jako lev. Kdes byl chlapče, když ctihodný p. Havel propustil tisíce kriminálníků, kteří potom kradli, vraždili atd.? Kdes byl chlapče, když úctyhodný p. Klaus amnestoval největší zloděje a tuneláře, kteří ohryzali tento státeček až na kost? Lidi to je ale (_!_), když pár nýmandů lačných po korýtkách staví svoji volební kampaň na nějakém Kájínkovi

snehulak ( 30. srpna 2017 08:05 )

Starostů je u STAN jen 2,5%, tedy ještě méně, než v Česku Gayů ( v politice jde o číslo řádově vyšší) a cikánů. Asi spoléhají na to, že se z nich stane také chráněná a podporovaná menšina.

snehulak ( 30. srpna 2017 08:00 )

Oni STAN nejen lžou a jsou pokrytci, ale ještě se v těch svých výkalech pokouší opět zviditelňovat. Zdá se, že se nám pokoušejí znovu namluvit, že podporovatelé starostů z ČSSD, KSČM, ODS (a jsou ještě nějací jiní?), podporují zároveň i Gazdíka s Polčákem. A to jenom proto, aby si mohli zaňafat prezidentovi u kotníků.

pomoooc-hori ( 30. srpna 2017 07:51 )

Přesně, bejku!

moiaza ( 30. srpna 2017 07:45 )

Samozřejmě že nemají žádný program. Je to béčko lidovců. Kam vítr, tam plášť. Prostě nevěsta pro každého ženicha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa