Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gazdíka láká post ministra školství. Průzkumy ale Starostům s lidovci nepřejí

Autor: Jakub Veinlich - 
29. června 2017
11:00

Koalice Lidovců a Starostů stále „vrávorá“ na hranici volitelnosti – tedy nutných 10 procent, aby mohla usednout ve Sněmovně. Předseda Starostů (STAN) Petr Gazdík už se přitom netají ambicí být v příští vládě – v případě úspěchu – ministrem školství. Právě programové prvky o vzdělávání koalice ve čtvrtek představí. 

Devět procent – přesně tolik přisoudil poslední průzkum agentury Median koalici lidovců a Starostů. Pro vstup do Sněmovny by to ale po volbách nestačilo. Chybělo by ještě jedno procento. I tak je ale například šéf STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík relativně spokojený.

„Já to považuji za dobrou zprávu. Ta koalice byla schválena teprve nedávno, začínáme představovat program. My Starostové máme zkušenost s tím, že nás volí lidé až v okamžiku, kdy vidí konkrétní tváře na kandidátkách a kdy vidí konkrétní programové činy,“ zareagoval pro Blesk.cz Gazdík.

VIDEO: Spojení KDU - ČSL se Starosty odsouhlasili lidovci definitivně teprve před měsícem. Gazdík se nutné 10% hranice pro zvolení nebojí

Jen pár dní starý průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ale odhaduje úspěch lidovců se Starosty na 8 a půl procenta. Přičemž lidovci by měli 7 a půl a Starostové jen jedno procento. Politolog Jan Kubáček k tomu Blesk.cz řekl, že pro tuto koalici budou rozhodující příští týdny. Stále prý není vyloučené, že padne a lidovci jen přizvou pár starostů na své kandidátky, stejně jako to udělala před lety TOP 09.

„Kritické období je čeká na přelomu července a srpna, kdy se pomalu uzavírají kandidátky. Dá se očekávat, že buď v červenci začne viditelnější kampaň a začnou se mnohem intenzivněji propagovat, i když v létě politika lidi příliš netáhne, jinak se dá očekávat, že část členů strany lidově bouchne do stolu a začne se bouřit. Výsledkem může být licitování o rozpadu koalice a hledání jiné formy spolupráce,“ zanalyzoval situaci Kubáček. Dodal, že lidovci budou chtít mít jistotu, aby se do Sněmovny po volbách dostali.

Gazdík jako ministr školství

Průzkumy - neprůzkumy, Petr Gazdík už se hlásí o funkci. Blesk.cz řekl, že v případě úspěchu by chtěl pro sebe post ministra školství. „V případě úspěchu to nemohu vyloučit, být ministrem školství by byla určitě výzva,“ říká Gazdík, který byl až do roku 2002 učitelem. „Byť vím, že životnost ministrů školství je jedna z nejnižších,“ narážel Gazdík na to, že v současné vládě už je třetí šéf tohoto rezortu.

Podle politologa je to ale od Gazdíka odvážné. A to právě s ohledem na to, že ještě ani pořádně nezačala předvolební kampaň a není vůbec jisté, jestli Starostové s lidovci ve volbách uspějí.

„Je to hodně nestandardní. To může voliče hodně dráždit. Oni ještě nechápou, v čem jsou lidovci a Starostové jiní, než třeba ANO nebo ČSSD, ale už se mluví o funkcích. To je hodně provokativní,“ dodal Kubáček, podle kterého je také možné, že Gazdík vysílá i vzkazy domů lidovcům, „tohle ministerstvo chceme my.“

Vyšší platy pro učitele

Ve čtvrtek koalice, která chce být třetí silou proti ČSSD a ANO, představí další část svého předvolebního programu. Tím má být právě školství. Jedním z garantů bude Petr Gazdík. Starostové a lidovci chtějí podle informací Blesk.cz například do roku 2020 navýšit platy učitelům na 130 % průměrné hrubé mzdy v ČR. Podpořit chtějí také učňovské školství a to takzvaným duálním vzděláváním. Což v praxi znamená to, že studenti učňovských oborů budou mít podepsanou smlouvu s firmou, do které budou během studií chodit na praxi a po ukončení v ní budou muset nějakou dobu pracovat. Na středních školách by pak podle volební koalice lidovců a Starostů měli mít možnost učit i lidé bez vysokoškolského vzdělání, kteří jsou v oboru ale odborníky.

VIDEO: Gazdík by chtěl po volbách zřídit nové ministerstvo informatiky. Své plány prozradil v rozhovoru

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zadnice ( 18. července 2017 10:20 )

Ještě to tak, aby tento mrkal směroval výuku a výchovu dětí v ČR!!!

radkapatka2014 ( 29. června 2017 14:14 )

Tak Hurvajs by chtěl být ministrem školství, to by to vypadalo, fakt výsměch !

hejhej ( 29. června 2017 12:48 )

repelos: Drahoš je vítač násilnických muslimů, stejně jako estbák Horáček.Nevolitelní !!!!

agfor ( 29. června 2017 11:46 )

Taky jeden darmožrout a cestovatel po českých nevolitelných pidipartají.

vohgtbirdfarm ( 29. června 2017 09:38 )

No a co akce od Chovance, *** .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa