Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

DSSS a Národní socialisté jdou do voleb spolu. Spoléhají na podporu Kotleby

Autor: ČTK - 
24. srpna 2017
13:54

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní socialisté půjdou do nadcházejících sněmovních voleb společně. Kandidovat budou pod hlavičkou DSSS. Voliče chtějí oslovit důrazem na bezpečnost či národní zájmy nebo například prosazováním referenda o vystoupení z Evropské unie. Za cíl vyhlásily dosáhnout pěti procent hlasů potřebných ke vstupu do Sněmovny. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek ČTK řekli předseda DSSS Tomáš Vandas a místopředseda Národních socialistů Petr Benda.

Podle Vandase obě strany společně vytvořily kandidátky ve všech krajích. Po volbách by chtěly prosazovat referendum o vystoupení z EU, skoncovat s korupcí nebo „bojovat proti islamizaci“ ČR.

Rozhodnutí o společné kandidatuře Benda zdůvodnil tím, že nechtěli tříštit hlasy voličů. Kampaň podle něj bude vedena na sociálních sítích a v ulicích mezi voliči. V plánu jsou v každém kraji volební shromáždění. Náklady na kampaň budou podle Bendy „více než statisíce korun“. Vandas nechtěl bez znalosti volebních výsledků předvídat, s kým by strana byla ochotná po volbách spolupracovat, a s kým nikoli. Poznamenal, že by nechtěli jít do spolupráce se stranami, které se „podílely na rozkrádání státu“.

Video  Vandas o hajlování na mítinku jeho strany: Ty lidi neznám!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vandas počítá s podporou politiků ze zahraničí včetně poslanců slovenské krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, v jejímž čele stojí Marian Kotleba. Toho slovenská policie na konci července obvinila z extremismu.

Mezi pravicově extrémní strany je, například v pravidelné zprávě ministerstva vnitra o extremismu, řazena i DSSS. Předchůdkyně DSSS, Dělnická strana, vznikla v roce 2003. V roce 2010 vyhověl Nejvyšší správní soud návrhu vlády na zrušení strany. Soud v ní shledal xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus Adolfa Hitlera. Představitelé rozpuštěné strany pak vytvořili DSSS.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa