Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Veleba je v pasti. Úspěch Zemanova muže ve Sněmovně mu přinese ztrátu v Senátu

Autor: Václav Lang - 
16. srpna 2017
05:45

Předseda Strany práv občanů Jan Veleba, který je stoupencem prezidenta Miloše Zemana, dostal sebe i své spolustraníky do pasti. Jako lídr v kraji Vysočina bude na podzim kandidovat do Poslanecké sněmovny. Zároveň přitom lavíruje, jestli i v případě úspěchu nezůstane raději přece jen v Senátu. Jinak by totiž své kolegy připravil pro nedostatek členů o klub. Jenže odborníci tvrdí, že při sněmovním úspěchu cestu zpět do Senátu ztratí.  

Pokud by Veleba přešel do dolní komory, zanikl by s největší pravděpodobností senátní Klub nezávislých senátorů, kterému šéf SPO předsedá. Klub i s ním a dalším senátorem z jeho strany, dlouhodobě nemocným Františkem Čubou, čítá pět členů, což je nejnižší možný počet. Klub s sebou nese různé výhody, jako jsou finanční příspěvky nebo nárok na využívání místností v budově Senátu.

Čuba se už rok ze zdravotních důvodů v Senátu neukázal. Tlaku na složení mandátu se postavil tím, že se rozhodl posílat svůj plat na nadaci senátora a majitele Synotu, miliardáře Ivo Valenty. Už v té době balancoval senátní klub na hraně existence.

Nyní budoucnost klubu ohrožuje sám Veleba, který tím projevil také neznalost ústavy. Ta totiž ve svém článku 19 říká, že mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením. Dále pak i to, že nikdo nemůže být členem obou komor zároveň. Z toho vyplývá, že pokud by ve volbách do Sněmovny uspěl, automaticky by přestal být senátorem. A to aniž by napřed musel například složit poslanecký slib, jak se někteří mylně domnívají.

Video  Kauza senátního absentéra Čuby: Jeho šéf Veleba utekl z tiskovky.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jenže Veleba, který na podzim povede kandidátku Vysočiny, si podle úterního vyjádření pro Blesk.cz ještě není jist, pro jakou z komor by se rozhodl. Chce si prý počkat na výsledek voleb. Svou roli lídra prý bere jako povinnost vzhledem ke svému předsednictví. „Jako předseda musím kandidovat, jinak signalizuji kolegům, že to nemyslím vážně,“ zmínil.

Mandát zaniká, tvrdí místopředseda Senátu

„Nejspíš se objeví více výkladů, ale já se kloním k tomu, že mandát vzniká zvolením, zatímco jeho výkon je aktivován složením slibu,“ vysvětlil pro Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek. Podle něj by se Veleba musel pokusit ještě před volbami nebo těsně po nich svou kandidaturu zrušit, jinak by v případě úspěchu ve volbách do Sněmovny jeho senátorský mandát automaticky zanikl. V takovém případě by zřejmě hráli roli právníci nebo statistický úřad.

„Nechápu, co to je za zvyk. Svým způsobem to je mnohoobročnictví. Má se soustředit na výkon jednoho mandátu,“ dodal Jelínek. Na Velebovo vysvětlení, že kandiduje proto, aby nevysílal špatný signál dovnitř strany, zareagoval expert, že měl tedy kandidovat z posledního místa. „Nedostal by se do takovéto prekérní situace,“ řekl.

Stejně to vidí i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Mandát zaniká. Bohužel, není už to jako dřív, že si může vybrat. Momentem zvolení přichází o mandát senátora. Což je velká smůla, protože já bych tak rád šel do Sněmovny,“ uvedl pro Blesk.cz. Vyvrátil i možnost, že by se Veleba mohl do Senátu vrátit, kdyby za sebe okamžitě nominoval náhradníka.

Kličky kolem křesla Dienstbiera

Ostatně podobnou, i když opačnou situaci řešil v roce 2010 stávající senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. Tehdy kandidoval do Sněmovny z 9. místa pražské kandidátky, ale preferenční hlasy ho vynesly na čtvrtou pozici. Po rezignaci lídra Martina Peciny se tak Dienstbier měl stát poslancem, ačkoli mířil na senátorský post.

Kdyby Pecina složil mandát ve chvíli, kdy už by byl Dienstbier senátorem, zanikl by kvůli neslučitelnosti Dienstbierovi senátorský mandát a stal by se poslancem. Pecina proto odstoupil ze Sněmovny ještě před druhým kolem senátních voleb, Dienstbier se stal na den poslancem a po vítězství v senátních volbách jeho poslanecký mandát zanikl.  

Pokud tedy šéf SPO ve volbách do Sněmovny uspěje, budou muset jeho souputníci v horní komoře přetáhnout do svého klubu nějakého jiného senátora, aby doplnili potřebný počet pěti členů. Velebův náhradník by totiž vzešel z doplňovacích voleb, takže není zdaleka jisté, že by jím byl další nominant SPO.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tgbg ( 16. srpna 2017 11:42 )

Veleba? Komunistické hovado!

eda22 ( 16. srpna 2017 11:03 )

To je v pohodě, tihle hlupci se do PS nedostanou, hlasy blbečků vysaje Okamura a ANO.

cococo ( 16. srpna 2017 09:03 )

Zbytečné starosti. Tohle hovado je už tak profláknuté, že nedostane ani tolik hlasů, kolik má členů rodiny.

auslak ( 16. srpna 2017 07:03 )

Jeho starosti !Chudák , neví co s těma 37 % co dotanou.

cepp ( 16. srpna 2017 06:35 )

Jak může ještě Velebu někdo volit? To myslíte vážně, že by mohl být zvolen?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa