Obě rodiny nasadily do volebního klání ženy. Kočkovy reprezentuje studentka vysoké školy Gabriela (23) na sedmém místě kandidátky ČSSD. Ďuričkovy pak úřednice Yveta Kvapilová (42) na třetím místě listiny ANO. Zatímco Gabriela je vzdálenou příbuznou Václava Kočky, Yveta je Ďuričkovou dcerou. Je přitom možné, že spolu obě strany budou muset spolupracovat v koalici. Stejně jako už spolu sedí ve vládě. Byly by ale ženy schopné najít společnou řeč?

„Uznávám, že je to zvláštní situace. Obě ženy ale znám a věřím, že jim spolupráce nebude činit problémy. Lucie je mladá a velmi snaživá dívka. Paní Kvapilová pak zkušená a schopná úřednice,“ řekl Blesku místostarosta Prahy 13 a lídr kandidátky ČSSD za Prahu 13 Aleš Mareček. Jeho protějšek za hnutí ANO Marcela Plesníková podotkla, že „dcera samozřejmě nemůže za čin svého otce a že jde o velmi kvalitního člověka, který si musel vše vybojovat sám právě ve stínu rodinného jména“. Samotné kandidátky se Blesku nepodařilo zastihnout.

Jak ale krvavá minulost rodin žen ovlivní voliče? Nemohou voliči na dané politické strany kvůli kontroverzním kandidátům zcela zanevřít? Podle Bleskem osloveného politologa Zdeňka Zbořila nutně ne. „I negativní ohlas toho člověka prodává. Vždy nemusí jít o nějakou popularitu vybudovanou na pozitivních informacích o té osobě,“ řekl Zbořil. Temná historie kandidátů prý stranu zviditelní a tím jí tak paradoxně pomůže.

Kočka: Nechci nikomu nadržovat!

Co na tuto situaci říká hlava rodiny Kočkových Václav Kočka? „Vím, že je členkou sociální demokracie někde na Praze 5, ale už nevím, že se rozhodla kandidovat. Já k tomu řeknu jen jednu věc. Ať se občané sami rozhodnou, koho chtějí. Nechci svým vyjádřením nikomu nadržovat. Až bude po volbách, tak vám řeknu, co si o tom myslím,“ řekl včera Blesku organizátor matějské pouti.

Rodina Kočkových versus Ďuričkovi

Píše se 9. říjen 2008 a Jiří Paroubek křtí v pražské restauraci Monarch svoji knihu Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata. Na akci se potkávají dva vlivní podnikatelé – hoteliér Bohumír Ďuričko a Václav Kočka ml., syn provozovatele matějské pouti. Při hádce, údajně o tom, kdo a jak korumpuje politiky, vytahuje Ďuričko legálně drženou pistoli a třemi ranami zabíjí Kočku. Bývalý vlivný hoteliér si od soudu za vraždu odnesl 12,5 roku.

Fotogalerie
10 fotografií