Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konec voleb: Oranžáda ovládla Senát

Autor: ap, Kšim - 
23. října 2010
16:23

Senátní volby skončily. A jaké jsou jejich výsledky? ČSSD ovládla Senát, ODS ztratila deset křesel. Znovuvzkříšení na politické mapě zažívají lidovci a těžkou porážku utrpěly Věci Veřejné. A ještě jeden vzkaz voliči vyslali: "Máme voleb dost." Volební účast byla totiž mizerná.

Sociálním demokratům narostla křidélka a v jejich kuloárech se slaví. Senát totiž ovládne oranžová barva. A protože sociální demokraté žádné křeslo neobhajovali, získali celých nových dvanáct zástupců.

ODS obhajovala osmnáct křesel, ale získala pouze osm. Top 09 získala dva zástupce a na scénu se vrací KDU-ČSL. Ti získali také dva zástupce. Poslední tři noví senátoři nebyli kandidáty velkých stran. K volbám přišlo pouze necelých 25 procent voličů.

banner volby banner volby | Blesk

Vládě končí lehké časy

Vládní strany mohly dosud díky své převaze v obou dvou komorách parlamentu bez obtíží prosazovat vlastní návrhy. To teď končí. ČSSD ovládá Senát nadpolovičním počtem svých zástupců a už nyní dává najevo, že vláda nedostane nic zadarmo.

Škromach: Vláda doplatila na aroganci

Sociální demokraté měli po zveřejnění volebních výsledků na tváři úsměvy jako sluníčka. Zdeněk Škromach viděl v příčinách volební porážky ODS především aroganci, s jakou si usurpovala všechny důležité posty.

Petra Nečase také obvinil z toho, že válcoval zastupitele ČSSD v krajích. Všechna krajská zastupitelstva totiž ovládají sociální demokraté. A liboval si v tom, že s ČSSD se nyní musí jednat. "Přehlížení opozice skončilo," prohlásil výtečně naladěný Škromach.

Nečas: Aspoň, že jsme porazili TOP 09

Petr Nečas komentoval už v průběhu sčítání výsledky voleb s rezignovanou smířlivostí a pochvaloval si, že ODS obhájila nejsilnější postavení mezi pravicovými politickými stranami.

Jejich největší konkurent na pravici, TOP 09 získala totiž pouhá dvě senátorské křesla. Naprosto tragicky pak dopadla poslední strana vládní koalice. Ani poslední kandidát Věcí Veřejných ve druhém kole senátních voleb křeslo nezískal.

Seznam nově zvolených senátorů

ČSSD: 12 senátorů

Jaroslav Palas, Jaromír Strna, Antonín Maštalíř, Jan Žaloudík, Martin Tesařík, Jozef Regec, Miloš Malý, Zdeněk Škromach, Zdeněk Besta, Dagmar Terelmešová, Petr Gavlas, Josef Táborský

ODS: 8 senátorů

Miloš Vystrčil, Milan Pešák, Tomáš Jirsa, Petr Bratský, Pavel Eybert, Veronika Vrecionová, Jiří Oberfalzer, Přemysl Sobotka.

TOP 09: 2 senátoři

Jan Horník, Jaromír Štětina

KDU-ČSL: 2 senátoři

Stanislav Juránek, Petr Šilar
Severočeši.cz: 2 senátoři
Alena Dernerová, Jaroslav Doubrava

Nestraník
Miluše Horská

ales1 ( 24. října 2010 20:56 )

no a já se ptal, jak víte, že by si to nějaký německý šéf k německému zaměstnanci nedovolil. To můžete vědět jedině, pokud znáte poměry ve všech německých podnicích v Německu. Nerad mám poslední slovo, ale jak vidíte, nejsem já ten, kdo má problémy se čtením. Ohlasy si užijte, konkrétně od těch dnešních vám rád přenechám.

soica.flatulescu ( 24. října 2010 19:07 )

Když jste vše tak dokonale věděl,tak proč jste se ptal na rozdíly v německých platech a důchodech? Jistě,40 let v sovětském područí zanechalo stopy nejenom v ekonomice,ale i v mentalitě lidí. Ale sotva můžete popřít,že NDR nemělo svého času vyšší životní úroveň než ČSSR,přestože Sovětský svaz dusil NDR ještě více než ČSSR,neboť to pro něj byla dobytá země. Samozřejmě,byly excesy jako 15let čekání na trabanta,20 let čekání na škodovku nebo ještě více omezená možnost cestování na Západ,nebo produkce výrobků,na kterých soudruzi z NDR udělali chybu ,ale celkově vzato byla v NDR životní úroveň vyšší než u nás. Jenže svoji životní úroveň východní Němci nepoměřovali s námi,ale s NSR. Do nových spolkových zemí německé vlády napumpovaly miliardy,ale to se zúročí až za mnoho let.Co se totiž 40 let mrzačilo,se bude minimálně jednou tak dlouho napravovat. Ale jak jsem už podotkl,celá záležitost je nesmírně složitá,už i proto,že obdobná situace nemá ve světě obdoby.

soica.flatulescu ( 24. října 2010 18:36 )

Pane,Vy máte zcela nepochybně potíže s porozuměním psanému textu. Já přece nepsal,že vím o všech podnicích v Německu. Pouze jsem napsal,že německý šéf by si nedovolil k německému zaměstnanci to,co v ČR k zaměstnanci českému,a pokud přece jen,měl by z ostudy kabát. Toť vše. Jinak nijak netoužím mít za každou cenu poslední slovo jako Vy, ale na ten Váš zavádějící výrok se nešlo neozvat. Také jsem si nevšiml,že by Vám zde někdo níž dával za pravdu,to si jenom myslíte,jsa přesvědčen o vlastní neomylnosti. Nemohu se zbavit dojmu,že zde působíte nechtěně jako lidový bavič (tím Vás nemíním nikterak urazit). Ohlasy dalších účastníků diskuse tomu nasvědčují.

ambree ( 24. října 2010 18:34 )

Redaktoři, jak říkal Zemna, jsou žumpa a má pravdu, stačí si přečíst tento titulek.

gevi ( 24. října 2010 18:27 )

Díky za vysvětlení, já jsem si myslel, že mi to vysvětlí komentátor. Ale dobře. Já hlupák jsem si myslel, že to je proto, že my jsme čtyřicet let doháněli a předháněli kapitalismus, až jsme se dostali hluboko pod západní státy. Protože i v bývalé NDR žili Němci a také zřejmě s těmi vlastnostmi, které jim přidělujete. A jak je teda možné, že země bývalé NDR jsou stále dost daleko za spolkovými zeměmi, které tvořily NSR? Přestože na východ byly nacpány biliony marek a miliardy eur. No ono to asi bude tím, že jsou dva druhy Němců. Jedni pracovití a druzí flákači. Jo asi to tak je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa