Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Povolební bláboly Radka Johna: Byl to úspěch

Autor: ap, koj, Kšim - 
18. října 2010
18:04

Radek John si vyhlášení volebních výsledku užíval. Zatímco ostatní členové Věcí veřejných se před novináři schovávali a Vít Bárta div netloukl hlavou o zeď, Radek John oslavoval. "Dosáhli jsme velkého úspěchu," opakoval jako kolovrátek, i když všem kolem něho bylo jasné, že strana volby totálně projela. Radek John byl v sobotu jako mimo realitu.

Volební fiasko. Všechno je špatně. To jsme nečekali. Obrovské zklamání. Tyto a podobné komentáře padaly v průběhu soboty ve volebním štábu Věcí Veřejných. A čím více bylo jasné, že strana ve volbách totálně propadla, tím  se atmosféra mezi jejími členy stávala zasmušilejší. S jedinou výjimkou. Předseda strany Radek John se toho dne nepotkal s realitou a výsledky komentoval takovým způsobem, že přítomní novináři jen stěží zvládli potlačovat výbuchy smíchu.

Alenka v říši divů
Markéta Reedová byla děsně zklamaná Markéta Reedová byla děsně zklamaná | Blesk

Kandidátka na primátorku Markéta Reedová uvažovala o odchodu z politiky a sváděla neúspěch strany na média. Vít Bárta zažíval den ve znamení čočky, když první porci si dal k obědu a mnohem vydatnější nášup mu k večeru přinesly volební výsledky. Členové strany zažívali nejhorší okamžiky své politické kariéry.

Za úspěch očekávám kytici

A Radek John? Předseda strany, poslanec, ministr vnitra a pražský zastupitel v jedné osobě slavil, jako by se právě stal skutečným vítězem voleb. "Na jaře jsme byli neznámou stranou," hřímal do kamer velmi dobře naladěný John. "Pak jsem začal objíždět městečka, zapaloval jsem svíčečky a výsledek v podobě úspěchu se nyní dostavil," se skromností sobě vlastní popisoval své zásluhy Radek John.

"Od posledních komunálních voleb jsme posílili o sta a sta procent. V některých místech, jako třeba v Panenských Břežanech, jsme získali dokonce 93 procent hlasů," vyprávěl pohádku o tom, jak dokázal z pražské strany vytvořit 'celorepublikového giganta'. "Za tento dramatický úspěch očekávám od podzimní programové konference strany velkou kytici,"

Vypadli z magistrátu, propadli v senátorských volbách
Vít Bárta byl bledý jako stěna Vít Bárta byl bledý jako stěna | Blesk

Vít Bárta by považoval za úspěch sedm senátorských křesel. Do druhého kola však postoupil jeden jediný kandidát strany. "Je to nárůst o sto procent," spatřoval v tom veselý Radek John další dramatický úspěch.

Strana se nedostane ani na pražský magistrát. Ublížila snad straně vládní politika, či dokonce nepříliš šťastná mediální vystoupení samotného předsedy? V žádném případě. Můžou za to ostatní středové strany, které se nebyli s VV schopny dohodnout a samozřejmě média.

Jeden o koze, všichni ostatní o voze

Vedle zasmušilých tváří ostatních členů strany působil zkrátka Radek John po celou dobu jako pěst na oko. Vít Bárta sice po třetí hodině prohlásil, že v kuloárech nepijí, protože nechtějí zapíjet smutek, ale žíznivý Radek John si dovedl poradit i s tímto.

Radek John vysvětlil, že porážka je vlastně úspěch Radek John vysvětlil, že porážka je vlastně úspěch | Blesk

V sedm hodin oznámil, že suchý zákon padl a Véčkaři zahajují oslavy. Vyvrcholily tak protichůdné komentáře Johna a Bárty. Ti zvládli v přímém vstupu televize mluvit během jedné minuty o dramatickém úspěchu (samozřejmě John) i o prohrané bitvě (Bárta).

První hřebík do rakve?

Tyto volby se zkrátka Věcem veřejným nepovedly. Nepovedlo se ani mediální vystupování Radka Johna, který působil jako by spadl z jiné planety. A možná, že i neochvějná víra v Radka Johna uvnitř strany dostala první vážnou trhlinu.

Už teď se totiž jeho mediálními vystoupeními směje půl internetu. Jejich záznamy se přes noc stávají hity. A čeští voliči už několikrát ukázali, že komiky příliš nevolí.

carmela85 ( 22. října 2010 14:46 )

V ČSSD mají tak tupé zaměstnance, že je nutí do všech diskuzí pořád házet ty samé příspěvky, které jim předpřipravilo vedení. Je to trapné!

selb.k ( 22. října 2010 05:08 )

Naprostý souhlas!

robertos ( 21. října 2010 17:12 )

Pozor vy bohatí a politici vás se to netýká, vy máte vždy nějaká vrátka otevřena ,oproti obyčejným lidem.S bordelem v této republice,je třeba něco udělat a vidím to nejen v nespokojenosti obyčejných lidí,ale i na internetu v oblasti vyjádření lidí na spokojenost fungování politických smyček.Fůra lidí by byla i spokojena se změnou politického vládnutí,někteří podporují defenestraci ,ale chce to jít víc hlouběji ,nejlépe nějaký puč ,aťuž politický nebo vojenský.Protože je to neúnosné ,jak si ta hrstka vyvolených zahrává s tou většinou obyčejných lidí a je nás přes 10mil. ,a tahle masa,může kdykoliv se jim nelíbí politici nebo šéfové v jejich rozhodnutí ,které většinou řeší jen je samotné v jejich prospěch a postihne to finančně tu většinu ,kteří se slepě podílí svými daněmi a různými penězi na to,aby se měli tam na hoře dobře .Chce to změnu ,převrat v jakýkoliv podobě je lepší,než doplácet na bývalé veksláky ,tuneláře,politiky,propuštěné vězně ,kteří se naučily zneužít navolený systém,slepě zvolený lidmi a byl bych pro obnovu trestu smrti za tyhle zrádce republiky.Nejsem v žádný straně, píší jako nespokojený obyčejný občan ,který chodí do práce a snaží se vydělat peníze,kde se dá,abych uživil rodinu,kterou se vše citelně dotýká touto samovládou.

robertos ( 21. října 2010 17:12 )

(ODS-TOP-VV)ti vedou politickou garnituru.Jak se zbavit politiků,zlodějů a lidí ,kteří parazitují na systému a využívají různých kliček, jak se dostat k penězům a ukrást je státu a lidem.Hrstce,takříkajíc“vyvolených“se tohle líbit nebude,protože systém ,který zneužívají ,jim dostatečně nabízí dost čachrů a polegalizované zlodějny,nebo tunely různých firem ať, už státních nebo soukromých,protože když člověk zrekapituluje svobodu a po více jak 20letech vidí ,že v politice a ve firmách jsou pořád jedni a ti samí zloději ,korumpové a převleč kabátníci,kteří vždy souhlasí jen,se zmiňovanou skupinou lidí ,kterým jde,jen ve prospěch samotných a chlácholí se před vstupem do vyšších pater společnosti,co vše pro lidi neudělají,aby byli spokojeni a taky,že se jim zvýší před jejich vstupem,životní úroveň, je už dávno otřepanou frází . A mám za to,že těmhle… by se mělo šlápnout na kuří oko,aby si to dlouho pamatovali a i další generace,kteří budou chtít být u moci nebo kormidla ,nějaké firmy,že nejsou tu sami pro sebe ,ale mají zodpovědnost za svojí práci ,jim svěřenou a taky,že z toho musí vyvodit důsledky pro ně samé,když něco špatně rozhodnou,ať je to zaviněno úmyslně nebo neschopností a justice jsou aby je potrestali.Taky mají zodpovědnost za lidi ,kterých je ve státě většina a to jsou ti obyčejní lidé,kteří na jejich rozhodování nejvíc doplácí.

martha987 ( 21. října 2010 09:38 )

Je vidět, že jeho boj proti korupci někomu hodně vadí a tak se Johna snaží zdiskreditovat, kde to jen jde. Já doufám, že se pan ministr nenechá zastrašit a dotáhne svůj boj do konce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa