Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč si Talmanová bere příspěvky? Musela by pracovat!

Autor: Květa Kočová, Kjak - 
8. září 2010
05:45

Lucie Talmanová (42, ODS) má smysl pro humor. V politice vydělala 9 milionů, ale nestyděla se stát požádat o rodičovský příspěvek 3500 Kč měsíčně. Poté, co to Blesk odhalil, se to včera pokoušela obhájit. A snesla neuvěřitelně »vtipné« argumenty!

Za prvé: Na příspěvek má prý právo jako tisíce jiných matek. Za druhé: Kdyby to neudělala, musela by prý nastoupit do práce a neměla by čas na senátní kampaň. A za třetí: Není prý politička!

Nárok na rodičovský příspěvek Talmanová jistě má. Jako každá žena, která léta ze státních peněz pobírala hodně přes 100 tisíc měsíčně a vysoké náhrady. Ale kde zůstala morálka a také pravicové přesvědčení, že nárok na dávky mají mít jen ti potřební? Úsměvné je přitom i vyjádření Talmanové, že by jinak musela dokonce nastoupit do práce!

Příspěvky od státu a kabelky za desítky tisíc

Nic takového. Pokud ovšem nemyslela to, že by jí už její podnik Aquatest nemusel po 15 letech držet místo. Asi nejhumornější je přitom pocit Talmanové, kterou patnáct let živí politika a nyní obráží voliče jako kandidátka do Senátu, že není politička.

Je to zrovna tak vtipné jako vyjádření jednoho z diskutujících na Blesk.cz: „Nechte být, příspěvek tři a půl tisíce hodí za rok na jednu novou kabelku Vuitton.“ A jako by Talmanová nikoho nechtěla nechat na pochybách, že se jí příspěvek fakt hodí, včera s jednou takovou taštičkou klidně dorazila na mítink v Uhlířských Janovicích. Doma jich má sbírku za nejméně 180 tisíc.

Talmanová: Rodičovský příspěvek si nechám!

Udělala něco, co jí v současné kampani na senátorku vůbec nepomůže. Hned poté, co si ze Sněmovny odnesla odstupné bezmála půl milionu, požádala stát, aby jí vyplácel rodičovský příspěvek 3500 Kč. Blesk zajímalo, co ji k tomu vedlo.

V politice jste si slušně vydělala, proč jste o příspěvek požádala?
„Mě by nikdy nenapadlo, že maminka s malým dítětem, která v minulosti byla poslankyní, nesmí nastoupit na rodičovskou dovolenou. Já mám tříletého syna, chtěla jsem s ním být, a k tomu slouží právě ta rodičovská dovolená, abychom mohli být se svými dětmi v jejich útlém věku.“

Ale při vašich poměrech je ten příspěvek zanedbatelný...
„Ale vy nežádáte o příspěvek, vy odcházíte z nějakého pracovního poměru na tzv. rodičovskou dovolenou. Stejně jako statisíce dalších maminek. 3. června jsem formálně ukončila svou politickou kariéru, nesouvisí to s mým kandidováním do senátních voleb a jako každá maminka jsem nastoupila na tzv. rodičovskou dovolenou, abych mohla být se svým synem. Jinak bych se musela samozřejmě vrátit do zaměstnání.“

Pokud se dostanete do Senátu, příspěvku se vzdáte?
„Samozřejmě.“

A teď to neuděláte?
„Před volbami by to bylo samozřejmě formální gesto, já ale příznivcem těch velkých gest nejsem. Jsem matka na rodičovské dovolené, která shodou okolností kandiduje do senátních voleb. Nejsem politik.“

milan1959 ( 21. září 2010 12:29 )

Bolševický exkremente na čem ujíždíš, co ? Pochlub se ...

krojc ( 9. září 2010 18:28 )

paní Talmanové: jsem žena na mateřské, která SHODOU OKOLNOSTÍ KANDIDUJE DO SENÁTU. Tož to je tedy síla

zirafa ( 8. září 2010 18:11 )

proč mě urážíš, blbečku?! nj, zas jeden z inteligentů.....

karel128 ( 8. září 2010 16:59 )

Blbá jsi na to dost....

richards ( 8. září 2010 15:39 )

Tady ale vazeni nejde vubec o cast politickeho spektra jako o politiky samotne. Jestli radeji ujizdite na drogach, vstupte do CSSD, par gramu travy dostanete...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa