Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Věci veřejné vzaly od sponzorů miliony v hotovosti

Radek John
Radek John  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, oj - 
28. dubna 2010
09:12

Strana Radka Johna Věci Veřejné podle darovacích smluv přijala v hotovosti šest sponzorských darů, které je podle zákona legální posílat pouze bankovním převodem. V účetnictví strany, která chce po volbách zatočit s korupcí a zakládá si na transparentnosti, přinejmenším panuje nepořádek.

Z darovacích smluv uložených v oficiální výroční zprávě strany vyplývá, že strana v loňském roce opakovaně přijímala jako sponzorské dary částky přesahující půl milionu korun, což zakazuje zákon proti praní špinavých peněz. Dohromady to dělalo 5,9 milionu korun, informuje server idnes.cz.

Jde jen o písařskou chybu

"Je to jen chyba účetní, peníze šly samozřejmě bankovním převodem," prohlásil John. Podle něj za všechno může účetní, která do smlouvy omylem napsala větu, že sponzoři platí hotově. Strana prý později Hospodářským novinám předložila kopie bankovních výpisů, podle nichž opravdu přijala tyto částky na svůj účet. Rovněž někteří sponzoři potvrdili, že dary šly bezhotovostním převodem.

"My tu máme doklad, že dary byly v hotovosti. Nic jiného," sdělil HN Vladimír Koníček, předseda poslaneckého kontrolního výboru, který výroční zprávy politických stran schraňuje. Dodal, že požádá ministerstvo financí, aby hospodaření strany prověřilo. "Z našeho pohledu jim hrozí, že budou muset peníze odevzdat do státního rozpočtu," uvedl Koníček s tím, že pokuta od finančního úřadu může být ve výši dvojnásobku daru.

Video se připravuje ...
Další videa