Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Půvabné asistentky europoslanců chce každý obrat

Asistentka poslance Ouzkého Lucie Králíčková připravuje stěhování kanceláře
Asistentka poslance Ouzkého Lucie Králíčková připravuje stěhování kanceláře  (Autor: David Malík)
Autor: hof - 
30. dubna 2010
05:25

Každý europoslanec má měsíčně nárok na téměř půl milionu korun, které může dávat na platy svých asistentů. „Obvyklé je, že jich poslanec má tři až pět,“ řekla Blesku asistentka Magdalena Frischová. Asistent tak může vydělávat třeba víc, než český premiér.

Frischová, která je původně právničkou, dělá asistentku europoslanci Miroslavu Ouzkému (ODS) už šest let. „Vyznat se v Bruselu je hlavně ze začátku oříšek. Když jsme k EU přistoupili, nebyli tady na to připraveni. Půl roku jsem neměla přístupovou kartu do parlamentu,“ líčí Frischová.

Co říká na to, že asistenti poslanců dostávají tak vysoké platy? „Nám ale EU neproplácí nic. Platíme si ze svého ubytování, letenky nebo telefony,“ vysvětluje.

Navíc prý lidé, kteří pronajímají byty v Bruselu a Štrasburku, na asistentech vydělávají. „Nabízejí nám vybydlené byty za nekřesťanské peníze. A když jedeme jednat do Štrasburku, hoteliéři na ten termín zdvojnásobí ceny za ubytování,“ stěžuje si Frischová. Na druhou stranu – o platech asistentů v Bruselu se těm v české Sněmovně může jen zdát.

Video se připravuje ...
Další videa