Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pád Topolánka: Kauza Blesk.cz den po dni

Mirek Topolánek zůstává v čele ODS
Mirek Topolánek zůstává v čele ODS  (Autor: David Malík, Ladislav Křivan, Michal Šula)
Autor: pet, šim, red - 
26. března 2010
13:48

Výroky Mirka Topolánka v gay magazínu na adresu církve, židů, či Čechů stály šéfa ODS volební lídrovství a pravděpodně ukončí i jeho politickou kariéru. V jakém časovém sledu a co zapříčinilo největší politický pád posledních dob? Čtěte v přehledu Blesk.cz, který přinesl největší politickou kauzu roku.

6. března
Redaktor Blesk.cz se schází s Jakubem Starým, šéfredaktorem gay časopisu Lui, kde mu oznámí, že se mu podařilo pro dubnové číslo jeho magazínu domluvit focení s Mirkem Topolánkem. Zároveň nabídl Blesk.cz fotografie a část rozhovoru.

17. března
Mirek Topolánek se nechává fotografovat pro časopis Lui. Během focení je se svým svolením natáčen na kameru. Už odpoledne má redakce Blesk.cz dvě DVD s videi, která byla během focení s Topolánkem pořízena.


19. března
V pátek objevujeme na DVD skandální výroky Mirka Topolánka a krátce po obědě se na Blesk.cz objevuje první článek s videem, na kterém Mirek Topolánek mluví o tom, jak církev vymývá lidem mozky.

20. března
Blesk.cz zveřejňuje další část videa, na kterém Topolánek mluví o židovství premiéra Jana Fischera a homosexualitě ministra dopravy Gustava Slamečky. Po zveřejnění tohoto videa, nastává poprask na české politické scéně. Kauzu Blesk.cz okamžitě přebírají všechna zpravodajská média. Vedení ODS je v šoku! Topolánek okamžitě zasílá omluvné sms Fischerovi a Slamečkovi. Tvrdí, že byl vtažen do nahrané provokace. Fischer však jeho omluvu nepřijímá.

21. března
Syn premiéra Jana Fischera, Jan Fischer ml. poskytl Blesk.cz exkluzivní vyjádření, ve kterém tvrdě odsuzuje Topolánkovy výroky. Do Topolánka se pouští i jeho soukmenovci. Šéf senátu Přemysl Sobotka vyzývá Topolánka k rezignaci na šéfa ODS, postupně se přidávají další spolustraníci. Topolánek zveřejňuje do médii omluvu a premiér Fischer prohlašuje, že omezí komunikaci s Topolánkem na nutné minimum. Kauzu, kterou otevřel Blesk.cz, přebírají všechna média.

22. března
Topolánek je celý den k nezastižení. Aféra přerůstá do obrovských rozměrů. Vyjadřují se k ní politici napříč politickou scénou. Za Topolánka odpovídá jen jeho mluvčí Martin Kupka. Obhajuje ho před čtenáři na chatu v Blesk.cz. Spekuluje se o tom, jestli Topolánek o nahrávání během focení věděl. Členové ODS v čele s Přemyslem Sobotkou, Alexandrem Vondrou či Miroslavou Němcovou požadují, aby Topolánek odstoupil.

23. března
Blesk.cz ráno zveřejňuje video jako důkaz, že Mirek Topolánek o natáčení videa věděl. Zároveň v 7 hodin ráno začíná schůze nejužšího vedení ODS. Trvá dlouhých 12 hodin. Rokování je vypjaté, v místnosti pro novináře, jež sousedila s jednacím sálem, jsou slyšet hádky a křik. Vedení strany tlačí na Topolánka, aby odstoupil z čela. Po 19. hodině večer Topolánek na tiskové konferenci oznamuje, že v čele ODS zůstává. Ze všech stran se na něj sype další kritika.

24. března
Redakce Blesk.cz zveřejňuje, jak získala videonahrávku Topolánkových výroků. Válka v ODS pokračuje. Ivan Langer prý schválně sestřelil Davida Vodrážku, když řekl, že se úterní tiskové konference neúčastnil, protože musel na oslavu narozenin. Vodrážka na tiskovou konferenci odmítl jít proto, že podle jeho slov: „nechtěl dělat stafáž něčemu, s čím nesouhlasím. Nechtěl jsem tleskat něčemu, na co mám opačný názor,“ řekl Blesk.cz.

25. března
Topolánek čelí kritice z krajských buněk ODS, které žádají „jeho hlavu“. Jan Fischer ml. oznamuje, že vystupuje z ODS. O Topolánkův skandál se začíná zajímat Evropa, komentují ho rakouská média.

Šéf Senátu Přemysl Sobotka rezignoval na členství v grémiu ODS a výkonné radě ODS.

Mirek Topolánek odstupuje z volební kandidátky pro jižní Moravu. Na jeho místo vedení dosadilo Petra Nečase.

Připomeňte si výroky, které se staly Topolánkovi osudnými

Video 1: Topolánek o církvích

Video  Topolánek kritizuje církev  - Pro Blesk.cz LUI MAGAZINE
Video se připravuje ...

Video 2: Topolánek o obyčejných Češích

Video  Čechy je třeba nakopat, tvrdí Topolánek na dalším videu!  - Video pro Blesk.cz - LUI magazine
Video se připravuje ...

Video 3: Topolánek o Janu Fischerovi a Gustavu Slamečkovi

Video  Mirek Topolánek o premiéru Fischerovi  - Blesk
Video se připravuje ...

Video 4: Důkaz, že Topolánek o natáčení věděl

Video  Toplánek věděl, že ho v natáčí na video.  - Pro Blesk.cz LUI MAGAZINE
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa