Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahoš v Blesku: „Babišovi se nepovedlo znechutit lidi.“ Pavel má důležitý úkol, míní expertka

Autor: jos, jch - 
29. ledna 2023
05:00

Česko zná svého dalšího prezidenta. Rekordních 70 procent voličů přišlo v pátek a v sobotu do volebních místností a v poměru 58,32 procent pro Petra Pavla a 41,67 procent pro Andreje Babiše dali jasně najevo, koho chtějí na Hradě. Ve volebním studiu výsledek okomentovali i bývalý kandidát na prezidenta z roku 2018 Jiří Drahoš a analytička STEM Jitka Uhrová.

„Je vidět, že se panu Babišovi nepodařilo znechutit lidi tou kampaní, aby k volbám nechodili. Přišli a z mého pohledu těch skoro milion hlasů rozdílu o něčem svědčí, takže já jsem velmi spokojen,“ řekl ve volebním online studiu Blesku Jiří Drahoš.

Prezidentské volby 2023
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Podle hostů ve studiu s sebou přímá volba prezidenta nese riziko, které se potvrdilo i v tomto volebním klání, a sice, že společnost rozděluje. Petr Pavel před sebou bude mít hodně práce. „Dosavadní prezident Miloš Zeman si v tom liboval. On vlastně nějak pěstoval to rozdělení společnosti. Nejde jenom o pražskou kavárnu a ostatní, ale prostě jemu se v tom zalíbilo a on ten příkop vykopával stále hlouběji a nakonec i ta kampaň to ukázala zejména ze strany pana Babiše, že je tam příkop velký nebo hluboký.“

Podle Jiřího Drahoše má nově zvolený prezident potenciál oslovit část voličů, kteří pro něho nehlasovali. „Já věřím, že s jeho náturou, s jeho projevem a prostě s jeho nasazením, že by to mohlo fungovat,“ dodal Drahoš.

Video  Projev nového prezidenta Petra Pavla  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vyhrocené emoce dohnaly k volbám rekordní počet voličů

Vysokou účast podle Jitky Uhrové předpověděl i výzkum, který proběhle mezi prvním a druhým kolem. I ta volební kampaň naznačovala, že atmosféra je velmi vyhrocená, že tam jsou hodně emoce na obou stranách, takže se dalo i očekávat, že v tom druhém kole ta volební účast bude vysoká.“

Za hlavní nástroj, který by měl Petr Pavel ke spojení společnosti použít, považuje Jitka Uhrová komunikaci s občany a naslouchání jejich problémům. „Bude samozřejmě důležité, aby dostatečným způsobem komunikoval a aby lidé získali dojem, že jejich názorům naslouchá a že vlastně ve svých těch trablech, které prožívají, nejsou osamoceni, a to je strašně důležitá symbolická rovina, kterou i si lidé s tím prezidentským úřadem spojují,“ vysvětlila analytička ve studiu.

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

egyptanka ( 29. ledna 2023 12:05 )

To se vyjadřuje ten pravý NEVÍM. Bolševik Pávek nikdy nemůže být mým prezidentem. Budu občanem v odporu. Sbohem nýmande. Zvracím.

151515 ( 29. ledna 2023 12:01 )

Zato osoby, jako pan Drahoš, dokázaly lidi znechutit dokonale. Kdo netáhne s nimi, je rasista, xenofob, nýmand, sluníčkář anebo alespoň hlupák. Správná nálepka se vždy najde. Upírají lidem právo na názor a v tom je podstata blbé nálady mezi lidmi. Můj kandidát (Bašta to nebyl) nepostoupil do druhého kola a život jde dál, opravdu mě to nerozčiluje. Hezký den

hejhej ( 29. ledna 2023 09:50 )

jan jiran: Štrougal zůstal tím, čím byl na rozdíl korouhvičky Pavla. Ten i jeho manželka RSDr - rychle změnili ve svých hlavách přesvědčení. Takových lidí si slušný člověk neůže vážit. Stahovač králíků Drahoš je trapný stále.

Uživatel_5512061 ( 29. ledna 2023 09:38 )

Želé promluvilo a opět to jsou hovadiny. 👎 Další senátní nekonstruktivní darmožrout

AliAlice ( 29. ledna 2023 08:57 )

Kalouskův Padák:...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa