Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel a Babiš do sebe šili v rozhovorech pro Blesk: Co vzkázal jeden finalista druhému?

  • Autor: Vera Renovica,Nikola Forejtová,vja - 
    14. 1. 2023
    21:34

    Petr Pavel i Andrej Babiš dali Blesku rozhovory ve svých štábech poté, co bylo již jasně rozhodnuto o vítězi, druhém finalistovi i poražených letošního 1. kola boje o Hrad. Petr Pavel míní, že Andrej Babiš ztrácí hlavu. Babiš zopakoval své přesvědčení že je Pavel vládní kandidát, ačkoliv to jeho rival odmítá.

  • 1.Pavel pro Blesk: Babiš ztratil hlavu

    Blesk Zprávy: Vy jste mluvil o tom, že první, co uděláte, bude spánek. Počítáte stále s tím?

    Petr Pavel: Samozřejmě, já se těším, že se dneska trošku vyspím, protože zítra zase od rána začíná práce

    Nezahálel jste a hned jste se sešel se svými podporovateli. Můžete přiblížit, jak ta podpora bude vypadat? Ve formě společných setkání? Billboardů?

    Já jsem byl velice rád, že se ozvali, pozval jsem je na jednání a přijeli všichni dnes a měli jsme úvodní setkání, kdy jsme se dohodli, že opravdu mi tu podporu chtějí poskytnout, ale na jejich konkrétní formě se budeme domlouvat a předpokládám, že se na tom domluvíme v pondělí.

    Na tiskové konferenci jste mluvil o 5 %, které získal navíc pan Babiš a možná je trochu zmanipuloval, jak ale chcete získat těch dalších 10 %, co Vám chybí do úspěšné druhé volby?

    Já se budu soustředit na to, na co jsem se soustředil i v první části kampaně, a tedy hledat skutečná řešení v koordinaci s vládou a ne proti vládě, neříkat lidem plané sliby, ale dávat jim jasný návod, jak ty problémy odstranit.

    Kteří příznivci ostatních kandidátů budou nejtěžší oříšek?

    Asi ti kandidáti Andreje Babiše a asi části SPD.

    Babiš také nezahálel a na své tiskové konferenci mluvil o rozvědčíkovi na Hradě a o komplotu o KGB a milence. Mohl byste to okomentovat?

    On toho Andrej Babiš hodně napovídal a mnoho z toho nebyla pravda, byť prohrál o tři desetiny, tak dnes trochu ztratil hlavu a nejen obsah, ale i formát tiskové konference dává jasně tušit, na co se máme připravit.

    Říkal také, že i Vy chcete vytáhnout hnojomety. Máte něco připraveného?

    Já jsem nikdy žádné kompro nepřipravoval, není to můj styl a pokud se dají nějaká fakta použít, tak jsou to fakta, která zanechal na své cestě budování impéria a při politice.

    Budete chtít jeho voliče přetáhnout?

    Nemám takovou ambici a nebudu se měnit, abych se zalíbil některé straně nebo jeho voličům. Prostě si myslím, že když se budu držet svého a nabízet jasná řešení, že to může voliče oslovit.

    Nebojíte se těch lží, které mohou zaznít během dalších dvou týdnů?

    Lží se dá hodně pokazit a já se nebudu obracet ke stejné kartě a budu se držet toho, co jsem říkal po celou dobu, a budu dál trpělivě vysvětlovat, pokud budou otázky na sporné věci, ale nebudu se bavit tím, že budu reagovat na každou lež. Netuším, s čím Babiš přijde, budu se držet faktů a toho, co naší zemi posune dál, ne toho, abych řešil invektivy jeden na druhého.

    Video  Petr Pavel ve štábu: Rozhovor pro Blesk  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Babiš pro Blesk: Pavel je provládní

    Blesk: Jak se cítíte?

    Andrej Babiš: Já se cítím skvěle, děkuju za optání.

    Jak se cítí vaše manželka? Cítí se konfliktně, cítí se rozpolceně?

    Ne, proč? Jako moje manželka je v pohodě, má radost, že jsem dostal tolik hlasů. Takže já děkuju všem voličům i vašim čtenářům, pokud mě podpořili.

    Co budete dneska večer dělat? Slyšela jsem, že žádná party se konat nebude, má být nějaká porada. Co ta porada bude obnášet?

    No tak porada našeho týmu, abysme si řekli, jak povedeme tu kampaň ty další 2 týdny.

    A jakou máte už nyní ideu? Bude ta kampaň hodně kontaktní, anebo budete více chodit do debat?

    Jo, více do debat, pokud myslíte jednu debatu, tak asi bude víc než 1. A kontaktní asi taky, no tak musíme se podívat celkově, jak to dopadlo. Budeme přesvědčovat lidi hlavně, že by měli zvolit na Hrad ne provládního kandidáta nebo kandidáta vlády, ale aspoň na Hradě by mohl být někdo, který není z pětikoalice, která má už Sněmovnu, Senát i předseda Ústavního soudu jim fandí, takže tady je budovaná nová kvazitotalita. Vidíme na úřadě vlády, jak pan Klíma vymýšlí různé věci omezování svobody slova, takže…

    Takže všemi těmihle věcmi budete chtít apelovat na své voliče?

    Je to riziko. Tak pětikoalice měla jenom 46 % všech voličů a vlastně, pokud by pan Pavel vyhrál, tak by měli defacto všechno.

    Vy jste v jednu chvíli při sčítání hlasů figuroval jako jednička, pak se z vás stala v pořadí dvojka. Zkazilo vám to trochu náladu, měl jste to jako na houpačce?

    Ne ne, tak to je klasika. Samozřejmě velká města jako Praha a Brno jsou provládní, hlavně Praha. Myslím, že pan Pavel dostal 50 % v Praze, ještě víc. No, tak to je ta absurdita doby, že komunistický rozvědčík, že ho volí ta Praha. Asi je to pravděpodobně proto, že ta nenávist, která byla vůči mně budována vybranými novináři, dělá vlastně dvojí metr k těm hodnotám, které tady jsou deklarovány.

    Takže nejste zklamaný, že jste druhý?

    Ne, tak i ty sněmovní volby 2021 jsme taky byli první a potom, jak se to spočítá v těch velkých městech, tak jsme skončili vlastně druzí za tou koalicí SPOLU.

    Začnete být teďka tvrdší v té kampani? Trošku už to bylo vidět na tom tiskovém brífinku, že jste mluvil o nějakém kompru.

    No, tak to jsem slyšel. Pan Pavel o něm stále mluvil. My žádná kompra nemáme, za námi nestojí žádné nějaké struktury mezinárodní. Nevím, jak to mají oni, ale my nic neděláme. My nemáme ani novináře, který by vyráběli takové kompra, takže to se nenaplnilo. Teďka jsem považoval za nutné to říct, protože už jsem viděl nějaké náznaky těchto nesmyslů.

    Takže nemáme čekat nějaké hodně konfrontační billboardy, inzeráty, věci, které se zpravidla v tom druhém kole nebo před druhým kolem přímé volby vždycky děly?

    Ne, já myslím, že je to stále stejné, že je to provládní kandidát, je to kandidát, který nerozumí vůbec ekonomice. Je to vlastně náčelník generálního štábu, jednoho už máme, nepotřebujeme mít druhého. No a o tom rozvědčíkovi z KGB, o tom jsem už mluvil. Jediný v Evropě je Putin a nemyslím si, že by bylo dobře, kdybysme měli na Hradě člověka, který byl skutečně cvičen na diverzi v týlu NATO, ale udělal tak fantastickou kariéru, že nakonec se dostal navrch, protože byl nominant české vlády.

    Poslední otázka, možná i výzva z mojí strany. Můžete teď nějak promluvit ke čtenářům Blesku, co je vaše největší síla? Co můžete nabídnout jako případný budoucí prezident?

    Moje heslo je, že pomáhám lidem, že jsem nezávislý. Mám zkušenosti, ovládám všechny resorty, to znamená, že můžu a chci být jejich jejich hlasem, budu prosazovat zájmy lidí, a to jsem vždycky dělal. Budu jim pomáhat. Dělal jsem to před vstupem do politiky, dělal jsem to jako ministr financí, jako premiér a budu to dělat i po odchodu z politiky. Kdykoliv se na mě můžou obrátit, budeme transparentní, otevřeme Hrad a Lány, všichni kolem mě budou mít prověrku na stupeň tajné, takže budeme dělat to, co jsme dělali na Úřadě vlády. A myslím, že jsme měli konkrétní dobré výsledky.

    Video  Rozhovor s Andrejem Babišem pro Blesk  - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Alibabanakole ( 15. ledna 2023 17:43 )

My jo!

Alibabanakole ( 15. ledna 2023 17:42 )

Máš tam chybu, Babiš je správně.

Alibabanakole ( 15. ledna 2023 17:40 )

Jestli se ti zdálo to kvičení, urážení a lhaní Babiše v projevu po volbách adekvátní na projevy ostatních kandidátů, tak máš něco s hlavou.

asijo ( 15. ledna 2023 16:40 )

Rozvědčíka Pávka nechceme.

petrsvetr1 ( 15. ledna 2023 16:01 )

a druhej estébák ti nevadí jantare??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa