Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud smetl podání prvních kandidátů, kteří nesmí do boje o Hrad. Vnitro je vyřadilo oprávněně

Autor: ČTK, swp - 
7. prosince 2022
15:58

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl podněty nezaregistrovaných kandidátů na prezidenta Pavla Zítka a Romana Hladíka, do voleb se tedy ani jeden z nich nezapojí. Neuspěl ani muž z Lounska, jenž zpochybnil registraci všech kandidátů, které vnitro do voleb pustilo, a to kvůli údajným nezákonnostem a nesrovnalostem. O nejsledovanějších podnětech, které se týkají Karla Janečka, Karla Diviše a Denisy Rohanové, zatím volební senát NSS nerozhodl, musí to stihnout do 15. prosince.

Zítko z Kadaně shromáždil na podporu své kandidatury 15.190 uznaných podpisů, přičemž zákon jich vyžaduje 50.000. Vnitro jej proto do voleb nepustilo. Soud v tom podle dnešního rozhodnutí neshledal žádné pochybení.

Dalšího nezaregistrovaného kandidáta Hladíka z Neratovic vyzval NSS k tomu, aby odstranil vady svého návrhu, tedy aby upřesnil, z jakých důvodů se na soud obrací a čeho přesně se domáhá. „Navrhovatel ve stanovené lhůtě ani později vady návrhu neodstranil, přičemž chybějící důvody a petit návrhu brání pokračování v řízení. NSS proto návrh odmítl,“ stojí v rozhodnutí.

Muž z Lounska nebyl podle NSS vůbec oprávněn podat návrh na zrušení registrace všech uchazečů o Hrad. Sám se totiž registračních řízení neúčastnil ani jako kandidát, ani jako navrhovatel.

Soud v souvislosti s registračním procesem obdržel 13 podnětů. O e-mailových podáních uživatele „fantom98“, za kterými byla zřejmě nezaregistrovaná kandidátka Terezie Holovská, soud rozhodovat nebude kvůli chybějícímu elektronickému podpisu.

Volebnímu senátu NSS nyní zbývá projednat čtyři návrhy, včetně tří nejsložitějších, které se týkají Diviše, Janečka a Rohanové. Rozhodnutí o nich nelze očekávat dříve než příští týden, těsně před koncem zákonné lhůty, informoval soud na svém webu.

Janečka ani Diviše vnitro do voleb nepustilo, protože po kontrole podpisů klesli pod hranici 50.000 občanských podporovatelů. Provedenou registraci Rohanové zpochybnila skupina senátorů, kteří podporují kandidáta Marka Hilšera. Upozornili na to, že Rohanová nashromáždila podpůrné podpisy členů bývalé Poslanecké sněmovny, což je podle senátorů v rozporu se smyslem právní úpravy.

Video  Klaus pro Blesk: Stanjura nezvládá škrty, Zeman chce vytáhnout peníze od lidí. Nezavést školné byla tragédie  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

rudy_hnis ( 9. prosince 2022 13:18 )

Ahoj, my zloději si přeci rozumíme a soudruh Zeman nad námi drží ochrannou ruku - viz jeho milost šéfovi Lánské obory.
My zloději a ostatní křivácká pakáž volíme svého soudruha Babiše!
Čest práci!

krapotkin ( 8. prosince 2022 19:13 )

Je zajímavé, jak někdy soudy pracují rychle a jindy se kauzy táhnou roky, aby si kamarádi předsedy soudu namastili kapsy na klientech.

turista.z. ( 8. prosince 2022 18:15 )

A co ten hńup Zitko z Kadane jako ćekal. ?Zakon mluvi jasne 50k. podpisu. Tećka.
A on to z tema 16k podpisama dava k soudu?
Mel by uhradit veskere soudni vylohy, a vratit se do 3 tridy zakl. śkoly a zopaknout si zaklady matematiky..

1pravda1 ( 8. prosince 2022 08:27 )

komu chceme pomůžeme - tak to klidně mohlo být - u někoho se vybraly archy, které podmínky splňovaly a u některých možná schválně ty, které vypadaly, že je nesplní - kdo archy ke kontrole vybíral? Jinak jsem pro ruční přepočítání hlasů, zvláště když jich chybí nějakým podivným výpočtem jen sto...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa