Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Soukup chce na Hrad, divačka ocenila jeho moudrost. Politologové: Bez šance

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
16. dubna 2019
09:25

Mezi zájemci o mandát po prezidentovi Miloši Zemanovi je Jaromír Soukup. Mediální magnát zmínil svůj úmysl na závěr vlastního pořadu Moje zprávy v polovině dubna 2019. Týden co týden přitom Soukup pokládal před kamerami dotazy současné hlavě státu. Před diváky kritizoval současné politické poměry, s politikou měl přitom sám v minulosti co do činění.

„Jste moudrý, inteligentní a moc chytrý člověk. Jste objektivní ke všem. Od Babiše po Kalouska. Hodil byste se na prezidenta, ale nevím, jestli by vás tam nebylo škoda,“ konstatovala po telefonu divačka Olga v Soukupově pořadu, kterých má na TV Barrandov hned několik.

„Docela vážně o tom uvažuji,“ reagoval Jaromír Soukup, který oznámil začátkem letošního roku vznik nového politického hnutí List.

„Když vidím docela slušnou podporu ve výzkumech, docela vysokou známost mého jména, skoro 90% a poměrně málo lidí, zhruba jen okolo 10 %, kteří mě opravdu nemusí, tak o tom uvažuju a můžu vám možná jako první říci, že to zkusím, že v tom roce 2023 kandidovat budu. Uvidíme, jak to dopadne,“ reagoval na dotaz.

Blesk Zprávy se ptaly Soukupova mediálního poradce Daniela Köppla, zda se vyjádření podnikatele dá brát jako oznámení kandidatury na prezidenta. „Ano, určitě bych to tak bral,“ odpověděl.

Politologové: Šance jsou mizivé

Například politolog Lukáš Jelínek dává ale Soukupovi zatím mizivé šance na úspěch. „Pokud se nejedná o nějaký megalomanský či mesiášský plán, tak se spíš jedná o to, jak upoutat pozornost na sebe a na svou televizi. Rozhodně si nemyslím, že by měl v prezidentské volbě šanci,“ reagoval Jelínek. Může podle něj zasáhnout diváckou obec své televize. „Ale myslím si, že dál jeho ani současný, ani budoucí fanklub nepůjde,“ zmínil politolog.

„Šance Jaromíra Soukupa na zvolení prezidentem jsou samozřejmě minimální,“ zhodnotil Soukupovy ambice usednout na Pražském hradě politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity.

„V jeho případě se jedná o mediální příležitost, jak se předvést na veřejnosti, zapůsobit, rozvířit hladinu,“ řekl Znoj. „Samozřejmě se může někdo chystat delší dobu, ale na to, aby rozjížděl kampaň teď, je to opravdu předčasné, spíš se snaží zaujmout dalším tématem, aby se o něm mluvilo,“ dodal Znoj pro Blesk Zprávy.

Soukup v politice už dříve pohořel

Soukup, který je majitelem mediálních firem Médea Group a Empresa Media, ohlásil letos v lednu založení hnutí List Jaromíra Soukupa. Uvedl tehdy, že chce bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy.

V půlce března oznámil, že se nechystá být předsedou tohoto hnutí a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách. Po jeho oznámení, že se chce politicky angažovat, začaly jednotlivé strany bojkotovat pořady v TV Barrandov, které Soukup moderuje.

Soukup se kolem politiky angažoval už dřív. Působil jako náměstek na ministerstvu školství, pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a později financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

hejhej ( 17. dubna 2019 14:07 )

Raději Soukup než nějaký člen muslimského bratrstva a stahovač králíků Drahoš, nebo vítač Hilšer .

petr366 ( 17. dubna 2019 09:00 )

Koukám jak vás Soukup pěkně serre chátro sluníčkářská nenávistná. Tož proto mu to u voleb hodím ať se můžete vztekat. Soudím, že většina bude volit podobně.

illenne ( 16. dubna 2019 20:32 )

Doufám, že ty mizivé šance se skutečně splní . Ať si má třeba dvacet pořadů, ale na Hrad ani náhodou . To si fakt nezasloužíme.

sukin-sa-vracia ( 16. dubna 2019 19:09 )

Podle politologů jsou ostatní kandidáti proti Soukupovi bez šance. Mám stejný názor

jentakjenkobliha ( 16. dubna 2019 19:03 )

pakonaš: Pozor! Zprávy pro slaboduché a méně vzdělané seniorkoblihové hňupy na Barrandově začínají v 19.25!!!.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa