Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman při výhře zesměšnil Drahoše, naznačil expert. Sebral mu gesto kampaně

Autor: Jakub Veinlich - 
29. ledna 2018
14:50

Bylo to gesto, které Jiří Drahoš používal po celou dobu prezidentské kampaně. Obě ruce v pěst a palce nahoru, tak se bývalý šéf Akademie věd zdravil se svými příznivci a podporovateli. Jenže jak bylo v sobotu jasné, kdo je vítězem voleb, přezval „jedničky“ Miloš Zeman. Prezident je sám do té doby na veřejnosti nepoužíval. Podle odborníka na politický marketing Marka Chytráčka by se to dalo chápat jako zesměšnění soupeře.

Na první pohled to může působit úsměvně. Je sobotní odpoledne a Miloš Zeman má očividně radost ze svého vítězství. Na fotografiích z prezidentského apartmá pražského Top Hotelu je zachycený, jak ukazuje oba palce na rukou nahoru, v televizi v tu chvíli mluví jeho protikandidát Jiří Drahoš. Ten, který stejné gesto jako Zeman po výhře, používal během celé kampaně. Náhoda? Marek Chytráček z Institutu politického marketingu si to úplně nemyslí.

„Toto gesto používal Jiří Drahoš trochu prkenně a uměle v kampani – pokaždé, když vylézal na pódium, když se zdravil se svými podporovateli. A od Miloše Zemana, si myslím, že to je pokus o zesměšnění,“ řekl Blesk Zprávám Chytráček.

Takto vybraná fotografie má podle Chytráčka svůj důvod. „To, že je na fotografii prezident, jsou tam ty zdvižené palce a je tam ještě navíc v televizi Jiří Drahoš, není souvislost určitě zcela náhodná. Jiří Ovčáček nevybral tuto fotografii jen tak,  mohl přeci použít mnohem oficiálnější a důstojnější fotky,“ popsal odborník. Podle něj je fotografie „geniální“ i v tom, kdo je na ní zachycen. Po boku prezidenta je na ní vidět také například šéf SPD Tomio Okamura, šéf polostátní skupiny ČEZ Daniel Beneš, nebo první dáma Ivana Zemanová. To vše ještě předtím, než společně vyšli na pódium před novináře.

Pozdější fotografie Zemana se zdviženým palcem už z pódia zaujala i světové agentury. A v pondělí se dostala na titulní strany českých deníků včetně Blesku.

„Odpovídá to i chování Miloše Zemana poté, co byl ohlášen výsledek voleb – jak se choval k novinářům, jak se choval k Jiřímu Drahošovi. Myslím tedy, že to úplně zapadá do toho arogantního stylu, kterým se prezident chová,“ doplnil Chytráček.

Politolog: Zeman a gesto? Výjimečná záležitost 

Politolog Lukáš Jelínek v Zemanově gestu až takovou symboliku nenašel. I když vidět u prezidenta vůbec nějaké gesto, je zcela výjimečná záležitost, připustil.

„Nemyslím si, že by Miloš Zeman nějak spontánně nebo s rozmyslem vymýšlel svá gesta. Spíš mu to poradil někdo z jeho štábu, či jeho týmu nezávisle na Jiřím Drahošovi, protože Miloš Zeman má velmi slušnou rétoriku, argumentaci, ale co se týká toho vizuálního dojmu, tak ten bývá tradičně dost slabší,“ popsal Jelínek Blesk Zprávám.

Předpokládám tedy, že se někdo snažil tímto způsobem Miloše Zemana trochu rozhýbat, nebo ho dát do souvislosti s nějakým gestem, kterým trochu zaujme i oči, ne jen uši,“ připojil Jelínek. Úmyslné zesměšnění poraženého Jiřího Drahoše v tom podle něj není: „Myslím, že podobně by to udělal jiný kandidát, který by vyhrál.“

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Závěr volebního štábu Miloše Zemana poznamenal kolaps opilého hosta a následná bitka hostů s novináři: 

Ovčáček: Šlo o spontánní reakci prezidenta

I podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo od prezidenta o spontánní reakci, ne o žádný záměr. Miloš Zeman od sobotního večera odpočívá v Lánech. Bude tam minimálně do úterý. Ve středu už má totiž na Pražském hradě pracovní povinnosti. Jmenuje například nové soudce. Nové pětileté funkční období mu poběží od 8. března.

Prezidentský slib bude Miloš Zeman skládat na společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny ve Vladislavském sále Pražského hradu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Ten se netajil tím, že jeho favoritem ve volbách byl Jiří Drahoš. Schůzi svolává předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Blesk Zprávám řekl, že přípravy začnou v příštích dnech. „Schůze bude skoro jistě 8. 3. Ještě jsem ji nesvolal. Přípravě se budeme věnovat tento týden,“ sdělil Vondráček.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 6. února 2018 23:35 )

O Zemanově ‚tažení na Východ‘ bylo napsáno tolik nesmyslů, že kdyby si je přečetl třeba čínský prezident, neprojížděl by se v královském kočáře po Londýně, ani by nejel za Barackem Obamou do Washingtonu. Útočnost některých médií i jednotlivců byla tak intenzivní a vulgární, že zabránila mnoha kritikům Miloše Zemana vystupovat na veřejnosti.

montevideo ( 2. února 2018 08:41 )

Jestli je to jediné, co opravdu vymyslel, tak mu to, prosím, nechte

montevideo ( 2. února 2018 08:37 )

Já bych mu to nechala 10x napsat

cestujici cestovatel ( 30. ledna 2018 14:31 )

 On má Drahoš nějaký patent na zvednuté palce, potažmo zvednutý palec? Už na Zemana nijak nemohou, tak vytáhli tohle...

machva ( 30. ledna 2018 13:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa