Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vlídný vědec vs. proruský politik: Zahraniční média hodnotí prezidentské volby v Česku

Autor: ČTK, nkov - 
26. ledna 2018
19:59

Výsledky prezidentských voleb v Česku naznačí, zda kompas české politiky bude ukazovat na Východ, nebo na Západ, shodují se čtvrteční článek britského listu The Guardian a dnešní komentář amerického deníku The Wall Street Journal. Zatímco Zeman je prezentován jako proruský politik v čele negativní kampaně, jeho soupeř Drahoš je popisován jako vlídný vědec, který chce upevnit roli Česka v EU a NATO.

„Chatrný, o berli chodící třiasedmdesátiletý muž rozděluje, ale pro některé voliče je hrdinou: na ruského prezidenta Vladimira Putina pěje ódy, několikrát žertoval o zabíjení novinářů a vybídl české občany, aby si koupili zbraně na ochranu před Islámským státem (IS) - řekl, že tato teroristická organizace plánuje holokaust křesťanů v Evropě,“ píše o současném prezidentovi The Wall Street Journal.

Drahoš je na rozdíl od Zemana hodnocen jako zásadně proevropský. Oba listy také připomínají Drahošovo tvrzení, že se stal terčem řady lživých obvinění na sociálních sítích, v řetězových emailech a na pochybných proputinovských webech.

Jiří Drahoš během 2. kola prezidentské volby odvolil v Praze-Lysolajích Jiří Drahoš během 2. kola prezidentské volby odvolil v Praze-Lysolajích | Foto Blesk - Karel Kopáč

Tyto zdroje Drahoše například viní z obtěžování dětí, ze spolupráce s komunistickou tajnou policií (StB), což jak list The Guardian připomíná, bylo vyvráceno lustračním osvědčením a někdy se objevují i nařčení, že je financován jakousi globální elitou.

Jako nejnebezpečnější však The Guardian vnímá skutečnost, že Zemanovi voliči vykreslují Drahoše jako „vítače“ migrantů - tvrzení, které se objevuje také na poutačích současného prezidenta, jež jsou podle listu „financovány pochybnou skupinou Přátelé Miloše Zemana“.

Drahošův názor na migraci je umírněnější

Drahoš přitom opakovaně řekl, že nesouhlasí s evropskými kvótami na přerozdělování migrantů, i když není tak extrémní v postoji k uprchlíkům, připomíná The Guardian.

Prezident Miloš Zeman dorazil volit ve 2. kole prezidentské volby s manželkou Ivanou Prezident Miloš Zeman dorazil volit ve 2. kole prezidentské volby s manželkou Ivanou | Foto Blesk - Michal Protivanský

The Wall Street Journal s Drahošem udělal rozhovor po emailu. „To zasévání strachu je chytré,“ komentoval Drahoš podle listu Zemanovu kampaň s tím, že ji provází silná indoktrinace voličů.

V závěru si oba deníky všímají potenciálního vlivu budoucího prezidenta na českou vládu, přičemž hovoří o sympatiích Zemana k šéfovi ANO Andreji Babišovi, který čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

V každém případě to bude duel „na ostří nože“, píše o očekávaném těsném výsledku prezidentských voleb The Guardian. The Wall Street Journal s odvoláním na politology poznamenává, že bez ohledu na to, zda Zeman zvítězí, posílil českou skepsi k Evropské unii a protisystémová voličská základna tu zřejmě zůstane i po jeho odchodu.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zvonekdozahrady ( 27. ledna 2018 12:59 )

 Vlídný vědec ? Spíš arogantní kašpárek TOP09 a STAN bez vlastního názoru.

nesokojena ( 27. ledna 2018 12:14 )

Víte,ja už mám své roky života,ale nikdo nemůže říct,že Zeman naši zemi ublížil,kde jste byli,jak se cinkalo z klíčema? To že je nemocný z nohama,to může potkat každeho,ja mám tu samou nemoc a to nejsem alkoholik ani politik. Ti mladi co se hlasí k Drahošovi,nic neprožili,nemají žadné zkušenosti a herci to nemluvím o tom,mají ted nehorazné miliony z nás co chodíme na jejich představeni. Nepamatuju,žeby kdysi stala vstupenka na nějakého zpěvaka i 3000kč. No hrozné,je mi to všechno líto,že se na to zapomína.Možna mě p.Drahoš da k soudu,ale je to pravda.

smfs ( 27. ledna 2018 11:23 )

Není nic lehčího než si přes google najít veřejnou zprávu BIS za rok 2016 https://www.bis.cz/vyrocni-zprava16e1.html

zidoniusek ( 27. ledna 2018 11:20 )

americké media jsou poplatná těm židovským rodinám,které řídí svět. Chtějí zlikvidovat evropskou kulturu. Nic jim není ve jménu dementní amícké demokracie svaté.

luder ( 27. ledna 2018 11:19 )

Drahoš usvědčen ze lhaní o kvotách! slazenger. http://www.euportal.cz/Articles/18533-drahos-se-v-nemeckem-tisku-hrde-hlasi-k-prijiman i-migrantu-ale-cechum-tvrdi-opak-na-celou-vec-upozornil-americky-novinar.aspx

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa